Lukas Andrei Ambrono, absolvent al Școlii Gimnaziale „Ștefan Bârsănescu” din Iași, este singurul elev din instituție care a obținut media 10 la Evaluarea Națională 2023.
Adolescentul în vârstă de 14 ani s-a pregătit din timp pentru acest examen, aspirând la nota maximă. Precizăm faptul că elevul a studiat până în clasa a VI-a în Republica Moldova, abia în ultimii doi ani din gimnaziu învățând la Iași.
„Mereu am învățat, în Republica Moldova era și mai dificil, oricum, eu am vrut nota 10 la Evaluare. Am știut că pot, atunci de ce nu? Acum, îmi doresc să fiu admis la Colegiul «Costache Negruzzi», profil mate-info. Acest lucru m-a motivat, acolo îți trebuie medie foarte mare. Am făcut și meditații aproximativ un an, dar, în ultimele două luni, procesul acesta de pregătire a devenit relaxant, nu m-am stresat prea mult, făceam câteva teste pe zi, apoi ieșeam afară”, a declarat Lukas Ambrono.
Tatăl decaristului: „Ne-am bucurat enorm, suntem mândri”
Răzvan Ambrono, tatăl singurului decarist de la Școala Gimnazială „Ștefan Bârsănescu” din Iași, a menționat faptul că, într-adevăr, fiul său iubește școala. De asemenea, momentul în care notele de la Evaluarea Națională au fost făcute publice a devenit o amintire frumoasă pentru întreaga familie.
„Soția mea s-a uitat pe site și a văzut că are media 10, vă dați seama că ne-am bucurat enorm, suntem mândri. Este singurul decarist din școala lui. Și-a dorit asta. După ce a ieșit de la examen mi-a spus: «Tata, eu iau 9,80 – 9,90… Cam așa». Iată că a luat 10. Am fost plecați o perioadă în Republica Moldova, când am revenit la Iași s-a adaptat imediat. Eu am terminat Colegiul «Emil Racoviță», băiatul vrea la «Negruzzi», îl susținem în orice. Nu știu ce va face mai departe, important e că îi place să fie un om inteligent, informat”, a menționat Răzvan Ambrono.
Cum a obținut media 10 la Evaluarea Națională 2023
Lukas Ambrono a povestit reporterilor BZI cum s-a pregătit pentru Evaluarea Națională. Mai mult, acesta a dezvăluit care sunt aspectele care pot face diferența la un asemenea examen.
„Mă temeam să nu am parte de vreun corector care să nu aprecieze 100 la sută modalitatea mea de rezolvare a exercițiilor, scrisul, viziunea… Astfel, pot spune că am avut parte și de un pic de noroc. Există câteva aspecte care pot face diferența între note ca 9,80 – 9,90 și 10… Aici e vorba de modalitatea de abordare a subiectelor, care trebuie să fie cât mai complexă, mai explicită.
Un răspuns corect poate fi oferit în zeci de moduri, important e să-l alegi pe cel mai complex. Apoi, cred că are relevanță și acuratețea, redactarea… Eu recunosc, iubesc mai mult matematica, lucram cu mai mult drag la matematică, dar am reușit și la limba română. Am făcut și sport, îmi place să joc baschet… Am avut timp de toate. Sper ca și la Bacalaureat să am media 10”, a precizat Lukas Ambrono.
Bravo! Felicitari! Succes in continuare!
Sholdovenii au invadat orasul…
Pentru joker1: nu e sholdovean. E din Iasi, parintii au plecat, o perioada, cu serviciul in Moldova…Da nah…rautati…..
Lasa ba taticu ca vine vremea sa te bucuri enorm cand pustiulica o sa schimbe pamparsi prin Italia sau Germania sa manance si gura lui o paine.La stat locurile sunt deja luate ,si patronii romani nu vor angaja vreodata unul destept la tras la saiba ca vita ca incepe sa comenteze.In Romania esuata bacul si notele de zece nu inseamna absolut nimic in viata reala.Tara te vrea prost .
Felicitări! Sa fie copii deștepți,că sa își deschidă firmele lor! Sunt valoroși și nu sunt toate locurile cumpărate Și statul va reduce din personal,deci nu cred că vor vegeta in posturi călduțe la stat.Sunt antreprenori copiii deștepți de azi! Ne bucuram pt voi care învățați,nu copiați,nu va ascundeți și nu chiulit! Școala chiar te creste mare și vei învăța să o folosești că abilitate în viața!
Pentru iesean, 2.11: daca tu esti invidios ca nu esti in stare de mai mult, atata minte ai! Sunt copii buni care sunt seriosi si invata. Si ajung sus pe puterile lor. Cei ca tine, ajung slugi in strainatate si sterg babele la fund. Ca nu va trebuie multa minte pentru asta!