În cadrul festivităților de Ziua Poliției, Constantin Bîrsan, un criminalist ieșean ieșit la pensie, ce a avut o carieră de succes în cadrul IPJ Iași, a oferit amănunte din cariera sa.
Constantin Bîrsan este un criminalist ieșit la pensie care nu uită cât de complicată și dură este meseria aceasta. Fostul agent de poliție nu uită părțile frumoase, schimbările care apar constant în tehnică și incidentele amuzante din timpul misiunilor.
Cariera de polițist a început-o în anul 1990, cand a absolvit Școala de Agenți de Poliție de la Câmpina.
Povestea unui criminalist ieșean ieșit la pensie: Constantin Bîrsan a povestit cum „s-a trezit mortul!”
După ce a absolvit Școala de Agenți de Poliție de la Câmpina, Constantin Bîrsan a fost încadrat la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Iași, în cadrul biroului de Investigare Științifică a Locului Faptei. Constantin Bîrsan a lucrat până în 2016 în cadrul IPJ Iași.
Două întâmplări hazlii a relatat polițistul, acestea descriind cel mai bine cum e munca de polițist criminalist.
„Cazuri amuzante? După efectuarea cercetării unui accident rutier grav, victima a fost depusă la morga spitalului din orașul Podu Iloaiei. Șeful de post mi-a spus să o amprentez, întrucât era cunoscută ca infractoare. Când «l-am înnegrit» (n.r. – a dat cu tuș) pe degetul inelar a mâinii stângi, aceasta s-a ridicat și a fugit, eu trezindu-mă după aproape 30 de minute cu un intravenos. Am leșinat!”, a povestit amuzat Constantin Bîrsan.
O altă întâmplare s-a petrecut la o misiune unde polițiștii criminaliști au fost chemați într-un apartament în care 2 persoane erau decedate.
„Una era pe pat, iar a doua sub o masă. Era multă liniște. Când am declanșat bliţul aparatului foto, victima din pat s-a ridicat în șezut spunându-mi «Hoțule, ce cauți aici?». M-am albit la față, știind că amândouă sunt decedate!”, a mai istorisit Constantin Bîrsan.
Tehnica poliției este în continuă schimbare
Odată cu tehnologizarea au apărut și echipamente noi pentru poliția criminalistică. Constantin Bîrsan a avut ocazia de a lucra cu echipamentele vechi unde măiestria omului făcea diferența între elucidarea misterelor și o misiune ratată.
Polițistul a amintit unele dintre echipamentele de veche generație pe care le-a folosit la începutul carierei, explicând cât de complicat era procesul de identificare a datelor de la fața locului. Vorbind de echipamentele noi, recunoaște însă că timpul de rezorvare s-a diminuat și asta nu face ca polițiștii criminaliști de acum să fie mai puțin pregătiți.
„După ceva timp, am prins portretul robot asistat de calculator, folii şi prafuri noi de relevare şi ridicare a urmelor papilare, fotografia digitală şi evoluția mare în dactiloscopie. În ciuda faptului că tehnica criminalistică a fost precară atunci, succesul s-a datorat deseori calităţilor umane ale specialiştilor, ale criminalistilor. Acum, tehnic stăm mai bine, simt acest lucru, tehnica e superioară, dar va conta mereu suportul uman”, a completat Constantin Bîrsan.
Din punctul de vedere a unui polițist criminalist ieșean ieșit la pensie, profesia pe care a practicat-o cu succes este una grea, dar care îți oferă satisfacții, atât timp cât ești dispus să faci sacrificii.