Prima pagină » Eveniment-Social » Povestea unui campion european, ajuns la Iași! Și-a demolat adversarul în doar câteva secunde: „De la vârsta de cinci ani fac asta” – FOTO

Povestea unui campion european, ajuns la Iași! Și-a demolat adversarul în doar câteva secunde: „De la vârsta de cinci ani fac asta” – FOTO

02 iun. 2023, 02:00,
Andreea Timofte, în Eveniment-Social

Peste 1.000 de micuți veniți din toată România au petrecut Ziua Internațională a Copilului la Iași. Radu Cristian Fluerariu este numele unuia dintre marii jucători ai țării, prezenți ieri la competiție. Tânărul, campion european, se mândrește cu numeroase titluri și premii, practicând șah de la vârsta de cinci ani

Radu Cristian Fluerariu, în vârstă de 21 de ani, este campion european la șah. Cu ocazia concursului „Șah 1000”, desfășurat în Piața Unirii din Iași, bucureșteanul, în calitate de arbitru, a prezentat reporterilor BZI povestea sa.

„La un concurs de asemenea anvergură nu am mai participat, nici ca antrenor, nici ca arbitru, o să se dezvolte foarte mult șahul la Iași. Eu am jucat de multe ori aici când eram mic. Sunt antrenor de șah de la 14 ani, iar de practicat… De la cinci ani și jumătate fac asta.

La vârsta de 14 ani am ieșit pe locul I european în Cehia, sunt maestru F.I.D.E., mai am două praguri până ajung vârful, adică mare maestru. Trebuie să-ți placă șahul, să petreci ore în șir jucând, dacă vrei să faci performanță. Când eram mic făceam zilnic șah, ore în șir. Cel mai rapid șah mat l-am dat în 30 de secunde la un concurs de șah blitz, cred că au fost cinci sau șase mutări”, a declarat Radu Cristian Fluerariu.

Totul despre Radu Cristian Fluerariu, campion european la șah

Copil cu tabla de sah in fata

Peste 1000 de copii, veniți din toată România, au petrecut Ziua Internațională a Copilului la Iași

Radu Cristian Fluerariu este „colecționar de medalii”. Până în prezent, antrenorul de șah a câștigat zeci de trofee la nivel local și național, titlul de multiplu campion național cu echipa și locul I la Campionatul Uniunii Europene în 2016, când tot atunci a obținut și titlul de Maestru F.I.D.E.

„Prima partidă pe care am jucat-o a fost cu tatăl meu, apoi am mers la un club din Buftea. Mi-am dat seama destul de repede că asta vreau să fac asta. În 2008 am fost la primul campionat național, apoi rezulatatele au început să apară. Faptul că dădeam lecții de șah de la vârsta de 14 ani este ceva cu care mă mândresc. Am terminat Facultatea de Management.

În momentul de față sunt antrenor la Clubul Sportiv «Voința Buftea», mai fac antrenamente cu copiii la grădiniță și la after school. Visul ar fi să îmi deschid un club al meu și să fie cel mai bun din țară. Până atunci mai fac și consultanță financiară, am o afacere, ăsta e scopul, să-mi deschid propriul club de șah. Tot ceea ce fac e din pasiune”, a menționat Radu Cristian Fluerariu.

Strategie în alb și negru

Tanar cu tabla de sah in fata

Antrenorul de șah a câștigat zeci de trofee la nivel local și national, titlul de multiplu campion național cu echipa și locul I la campionatul Uniunii Europene în 2016, când tot atunci a obținut și titlul de Maestru F.I.D.E.

Campionul consideră că șahul ajută pe toată lumea să se dezvolte. Acesta a practicat și fotbal timp de patru ani, perioadă în care i-a fost de folos sportul minții.

„Am practicat și fotbal timp de patru ani, îmi place sportul în general, sunt o persoană competitivă. M-a ajutat șahul în acea perioadă. Luam decizii mai repede, comparatuv cu adversarii. Gândeam în avans. Am cunoscut foarte mulți oameni datorită acestui sport. Recomand tuturor să-și antreneze mintea, jucând șah, indiferent de nivel. Și iubita mea joacă șah, uneori ne antrenăm împreună”, a precizat campionul european, Radu Cristian Fluerariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *