Prima pagină » Cancan » Povestea unei croitorese românce din Elveţia a devenit virală. „Nu trăiești cu banii ăştia, supraviețuiești. Este chiar rușinos!”

Povestea unei croitorese românce din Elveţia a devenit virală. „Nu trăiești cu banii ăştia, supraviețuiești. Este chiar rușinos!”

13 oct. 2022, 13:49,
în Cancan

Povestea unei croitorese românce din Elveţia. Vasilica lucrează 39 de ore pe săptămână și își sfătuiește clienții să găsească materialul și culoarea potrivite. O meserie care o împlinește, dar abia îi ajunge să trăiască:

„Îmi iubesc munca pentru că îmi oferă posibilitatea de a pune femeile în lumina potrivită. Este pasiunea mea! Nu trăiești cu 3.500 de franci brut pe lună, supraviețuiești.

Este o nebunie să înduri și să experimentezi așa ceva în Elveția. Aud de la unii politicieni că economia se adaptează sistematic la costul vieții și că nu este nevoie să se intervină. Dar în cei 15 ani de muncă am primit doar o mărire de salariu! Salariul meu pe oră a crescut de la 19,50 franci la 21 de franci. Asta e tot”.

Povestea unei croitorese românce din Elveţia a devenit virală

Românca povesteşte că a cerut o mărire de salariu, însă nu i s-a dat.

„Am încercat, dar angajatorul meu a refuzat pentru că nu avea bani. Nu cer un salariu exorbitant: 25 de franci pe oră. Pentru a trăi mai bine, desigur, și pentru că după atâția ani aș considera acest gest normal.

Ce ar trebui să fac? La vârsta mea, știu să spun lucrurilor pe nume, dar sunt și realistă: e mai bine să ai un salariu prost decât să nu ai deloc”, a spus Vasilica.

Croitoreasa româncă a fost nevoită să „adune absolut totul” din sertar timp de câteva luni pentru a-și plăti facturile.

„Odată cu creșterea prețurilor, totul devine și mai dificil. Când câștigi la fel de mult ca mine, până la urmă devine foarte vizibil când trebuie să cheltuiești câțiva franci în plus pe asigurări, cumpărături și transport. De obicei sunt la limită, dar acum…

Abia îmi pot plăti datoriile. Astăzi, asta e tot ce contează. Aș prefera să mor de foame decât să fiu îndatorată. Dacă sunt foarte atentă la ceea ce cumpăr și ce facturi trebuie să plătesc, uneori pot pune deoparte 300 de franci.

Mi-aș dori ca oamenii de acolo, care conduc această țară, să deschidă în sfârșit ochii. Este insuportabil că femeile care lucrează nu câștigă suficient pentru a trăi. Este chiar rușinos!”, mai spune Vasilica, potrivit stiridiaspora.ro.

Claudia Adumitroaiei, din Iași, a revenit în țară după 20 de ani de muncă în străinătate

O altă poveste impresionantă este ce a Claudiei Adumitroaiei. Ieșeanca a  muncit în Italia și Germania timp de 20 de ani și de curând a revenit definitiv în țară.

Claudia Adumitroaiei, în vârstă de 48 de ani, din Iași, a petrecut aproape jumătate din viață muncind în străinătate. Femeia care s-a angajat la stat, în Primăria Iași, este printre puținele persoane care a renunțat la locul de muncă într-o instituție publică și a plecat să muncească în străinătate.

Ca pentru orice român din diaspora, începutul a fost greu, dar treptat s-a adaptat și chiar a fost fericită acolo, fiindu-i aproape și familia.

„Am lucrat în străinătate, timp de 15 ani în Italia și alți 5 în Germania. Am lucrat în domeniul turistic, în restaurante, ca barista și chelneriță. M-am întors acasă și vreau să rămân definitiv aici”, , spune Claudia Adumitroaiei, din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 ianuarie 2025
10 ianuarie 2025