Prima pagină » Local » Povestea unei afaceri ridicate de la zero! Un medic veterinar din Iași a devenit celebru după ce a găsit secretul unei rețete de bucate! – FOTO

Povestea unei afaceri ridicate de la zero! Un medic veterinar din Iași a devenit celebru după ce a găsit secretul unei rețete de bucate! – FOTO

03 dec. 2019, 04:00,
Raluca Costin în Local

A obținut recunoașterea la nivel național pentru un produs unic în țară. Deși nu a fost deloc ușor să obțină atestatul tradițional, fermierul se poate lăuda acum cu un produs gustos și de calitate, preparat ca pe vremuri. Rețeta pentru prepararea acestui produs este respectată ca la carte.

De meserie medic veterinar, Marius Cimpoeșu s-a angajat tot în domeniu, imediat după ce a terminat studiile. A lucrat într-o fermă zootehnică, dar și-a dorit să aibă o afacere proprie în domeniul agricol. De aceea a făcut demersuri pentru a deveni fermier cu acte în regulă. Cu timpul a arendat teren agricol, a cumpărat oi, vaci și, de puțin timp, câteva căprițe, și a reușit să dezvolte o fermă zootehnică, dar și una vegetală la Mircești. Pentru că este iubitor de tradițional și tot ce are în fermă este consumat de clienți, ieșeanul s-a gândit că ar trebui să obțină și atestatul tradițional pentru unul dintre produsele sale cele mai apreciate: pastrama de oaie. Fermierul deține 120 de hectare de teren agricol și un efectiv de 800 de oi și 100 de vaci.

Pastramă de oaie, marcă înregistrată

Nu a stat mult pe gânduri și s-a interesat ce trebuie să facă pentru a obține atestatul. A mers la Direcția Agricolă, a discutat cu specialiștii de acolo și a adus toate actele cerute pentru a obține documentul de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. După câteva luni de muncă, l-a primit. „Pastramă de oaie de la Cimpoeșu” a fost inclus pe lista produselor tradiționale din toată țara. Pentru a reuși acest lucru, în dosarul său scrie că pentru prepararea pastramei au fost folosite doar ingrediente provenite din zona respectivă a județului cu o rețetă veche de zeci de ani, care provine din localitatea unde este preparat produsul.

„În anul 2018 am atestat pastrama de oaie. Eu vând totul în magazinul meu. Nu am probleme cu vânzarea, merge foarte bine. E poziționat bine magazinul și vin și turiști care cumpără acest produs. Anul acesta am tăiat deja câteva sute de oi și am pregătit pastrama”, spune producătorul.

„Nu ducem lipsă de clienți”

Magazinul unde comercializează produsul tradițional este poziționat la intersecția a trei județe, Iași, Suceava și Neamț, pe drumul european. De aceea este mai simplu pentru el să vândă în acest magazin, pentru că vadul este mai bun și vin și clienți din toată țara, care îi pot face reclamă dacă sunt mulțumiți de produsul cumpărat. Tânărul producător este mulțumit de vânzări, mai ales că și-a dorit să obțină atestatul care să pună Iașul pe harta produselor de acest fel.

„E important ca produsul să provină din această zonă, locală, și să îl vindem ca produs tradițional. Avem atâtea produse tradiționale, pe care le preparăm de secole, și nu sunt atestate. Avem sarmale, tochitură, toate fac parte din bucătăria tradițională. Sper să obțin atestatele și pentru aceste produse. Noi avem restaurantul unde pregătim aceste preparate și promovăm bucătăria tradițional-românească”, spune Marius Cimpoeșu.

„Am vrut să obțin acest atestat pentru că avem multe produse tradiționale cu care ne putem lăuda și nu sunt atestate”, mai spune producătorul.

Rețeta veche de câteva decenii

Pentru ca pastrama să aibă gustul de pastramă făcută ca pe vremea bunicilor, și metoda de afumare, rețeta folosită, materia primă, trebuie să fie respectate ca la carte. De aceea, producătorul nu dezvăluie toate secretele preparării pastramei de oaie.

„Tăiem oaia, o lăsăm la maturat, o tranșăm, o lăsăm în saramură. Apoi se trece prin baiț trecut prin usturoi, boia dulce, și apoi se afumă carnea la jar din lemn de cireș. Numai lemn de cireș folosim la afumat”, explică producătorul.

Pentru că este producător tradițional cu atestat, acesta nu poate produce mai mult de 500 de kilograme de pastramă într-un an.

Crește numărul produselor atestate tradițional

În ultimii doi ani, tot mai mulți producători din județ au vrut să primească această recunoaștere națională, de aceea au depus actele necesare obținerii atestatelor de la MADR. În prezent sunt 12 produse tradiționale, iar alte două sunt în curs de atestare. Produsul tradițional trebuie să fie obținut din materii prime tradiționale, să prezinte o compoziție tradițională sau un mod de producție și/sau de prelucrare care reflectă un procedeu de prelucrare tradițional și care se distinge în mod clar de alte produse similare aparținând aceleiași categorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`