Prima pagină » Cancan » Povestea uimitoare de viață a lui Nicu Covaci. Cum arăta acesta în tinerețe și cum a reușit să fugă din țară în perioada comunistă

Povestea uimitoare de viață a lui Nicu Covaci. Cum arăta acesta în tinerețe și cum a reușit să fugă din țară în perioada comunistă

26 nov. 2024, 15:01,
Redacția BZI în Cancan

Nicu Covaci, din păcate, a fost răpus de boală pe 2 august 2024. Acesta a lăsat în urmă nu doar povestea Phoenix, ci și o viață demnă de un film, sfidând autoritățile comuniste și devenind un „haiduc” modern.

Trupa Phoenix a luat naștere prin Nicu Covaci, acesta dând dovadă de un talent remarcabil și o pasiune profundă pentru muzică încă din copilărie, când a învățat să cânte la chitară. Nu a trecut mult timp până când, în perioada studenției, avea deja prima sa trupă și susținea concerte în jurul țării. De la apogeul Phoenix până la fuga lor din țară și reîntoarcerea în România, un simbol a rămas puternic: dorința de libertate.

Nicu Covaci, tânăr

Nicu Covaci, fondatorul și liderul legendar al trupei Phoenix, a trecut în neființă vineri, 2 august 2024, la vârsta de 77 de ani, răpus de un cancer cerebral. Moștenirea sa rămâne însă vie, iar amintirea sa continuă să inspire prin creațiile inegalabile care au marcat muzica și cultura românească. Printre acestea se numără piese nemuritoare precum „Vremuri”, „Mugur de fluier”, „Cei ce ne-au dat nume” și „În umbra marelui U.R.S.S.”.

Formația Phoenix a fost înființată în 1961, iar debutul său a avut loc un an mai târziu. Prima piesă proprie, „Știu că mă iubești și tu”, a fost înregistrată în 1964 la radio, urmată de alte melodii marcante precum „Bun e vinul ghiurghiuliu” și „Pădure, pădure”, care se află și astăzi în arhivele Radio România. Acestea au fost primele compoziții rock inspirate din folclorul românesc. Începând cu anul 1971, Phoenix a introdus stilul de etno-rock, o inovație care avea să definească identitatea trupei.

Covaci scria pe blogul personal: „Formaţia Phoenix a fost interzisă în 1974. (…) Mi-am dat seama că nu mai merge şi m-am hotărât să plec. De cum am ajuns în Amsterdam, am început să umblu pe la studiouri ca să mă interesez cum să continui cu trupa afară. Singura soluţie era să-i scot ilegal din ţară. Disperarea m-a împins să fac gestul ăsta. I-am băgat în boxele Marshall şi am pornit spre graniţă”

Fuga din țară

În 1977, membrii formației au părăsit România în mod dramatic, fugind în Germania pentru a scăpa de regimul comunist. Nicu Covaci a povestit ulterior cum a reușit să-și scoată colegii din țară, ascunzându-i în boxele Marshall ale echipamentului muzical. După ce au trecut granițele sub supravegherea grănicerilor, artiștii au ajuns în siguranță, iar formația a continuat să activeze sub numele Transsylvania-Phoenix. În această perioadă, au lansat albume și au colaborat cu artiști internaționali, redefinindu-și stilul și câștigând o nouă audiență.

După căderea regimului comunist, Nicu Covaci și Phoenix s-au întors în România. Primul concert după o absență de 13 ani a avut loc în mai 1990, la Festivalul de la Palatul Copiilor din București. Publicul, format în mare parte din tineri născuți după plecarea formației, a cântat alături de artiști, dovedind că muzica Phoenix traversase generațiile. Același an a marcat și alte momente importante, cum ar fi concertul din Paris și pregătirea unui turneu în România alături de membrii formației din anii ’70.

Stabilit în Germania, Nicu Covaci a predat arta la o universitate populară și a organizat expoziții de pictură. Totodată, a lucrat la proiecte de amploare precum spectacolele „Evita” și „Jesus Christ Superstar”.

Nicu Covaci, așa cum a afirmat în numeroase interviuri, a fost o fire rebelă încă din tinerețe, reușind să schimbe radical direcția muzicii românești și, spun unii, chiar istoria.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Playtech.ro
Imaginea momentului cu soţia lui Dragoș Pavăl! Cum arată cea care îi este alături de ani de zile patronului Dedeman
observatornews.ro
Trucul prin care putem face răcoare în locuinţă, fără aer condiţionat
Playsport.ro
Dacă routerul WiFi are port USB, atunci ai o comoară. Iată cum îl transformi într-un...
Evz.ro
Inflația accelerează: Românii, tot mai afectați de valul scumpirilor
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Ce s-a ales de Mariana Bitang, fosta antrenoare a lotului olimpic de gimnastică. Partenera lui Octavian Bellu a revenit în atenția publică după mulți ani
Playtech.ro
Aer polar maritim peste România. Dispare Anticiclonul Azoric şi vine răcoarea! Scăpăm de caniculă
Dailybusiness.ro
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
RomaniaTV
Cine este femeia cu care s-a iubit Nicușor Dan, înainte să o cunoască pe Mirabela Grădinaru
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vlăduța Lupău, primele declarații despre al TREILEA copil! Artista le-a dat ea vestea fanilor. ''Gravidă în luna a-5-a''
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 iulie 2025
08 iulie 2025