Prima pagină » Titlurile zilei » Povestea tragică și sfâșietoare a patru frați din Iași! Și-au pierdut întreaga familie în doar câteva zile. Au nevoie de ajutor URGENT
Povestea tragică și sfâșietoare a patru frați din Iași! Și-au pierdut întreaga familie în doar câteva zile. Au nevoie de ajutor URGENT

Povestea tragică și sfâșietoare a patru frați din Iași! Și-au pierdut întreaga familie în doar câteva zile. Au nevoie de ajutor URGENT

30 ian. 2020, 04:00,
în Titlurile zilei

Povestea tragică și sfâșietoare a patru frați din Iași! Și-au pierdut întreaga familie în doar câteva zile. Au nevoie de ajutor urgent. Doi dintre ei sunt în clasa întâi, unul este în clasa a VIII-a, iar altul în clasa a V-a. Primii trei învață la Școala Gimnazială „Mihai Codreanu”, iar ultimul la Școala Gimnazială „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, ambele din municipiul Iași. Părinții sunt divorțați, minorii rămânând în grija tatălui și a bunicilor

Destin tragic și poveste sfâșietoare pentru patru frați din Iași! Și-au pierdut întreaga familie în doar câteva zile. Au nevoie de ajutor urgent. Doi dintre ei sunt în clasa întâi, unul este în clasa a VIII-a, iar altul în clasa a V-a. Primii trei învață la Școala Gimnazială „Mihai Codreanu”, iar ultimul la Școala Gimnazială „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, ambele din municipiul Iași. Părinții sunt divorțați, minorii rămânând în grija tatălui și a bunicilor.

Ambii bunicii au murit fulgerător chiar săptămâna trecută. Tatăl este în comă, fiind ținut în viață de aparate. Are șanse infime să mai supraviețuiască. Cei patru copii erau în grija bunicilor și a tatălui. Ei locuiesc pe strada Marta, numărul 48, aflată în zona Țicău din Iași, într-o casă dărăpănată. Tatăl nu avea slujbă și supraviețuiau doar din pensia bunicilor. Joia trecută (23 ianuarie 2020 – n. r.), a murit bunicul care avea o boală incurabilă. Două zile mai târziu, sâmbătă, 25 ianuarie, a încetat din viață și bunica. Aceasta avea probleme grave de sănătate ce au culminat cu un edem pulmonar. Tot în această perioadă, tatăl a intrat în comă. Acesta are șanse minime să mai trăiască. O firmă de pompe funebre i-a ajutat cu înmormântarea. Din păcate pentru ei, mama lor este de negăsit.

Apel umanitar al profesorilor de la Școala „Codreanu”

În fața acestei realități crunte, învățătorul celor doi micuți de clasa întâi, Constantin Șerban, alături de profesorul Mihaela Burlea, directorul Școlii „Mihai Codreanu”, trag un semnal de alarmă legat de acest caz și fac un apel umanitar pentru a-i salva pe cei patru frați.

„E tragic ce se întâmplă cu acești copii. Trec printr-o tragedie înfiorătoare. Sunt singuri pe lume și fără sprijin. Nu mai vorbesc de trauma psiho-emoțională prin care trec. Cel mai mare băiat, aflat în clasa a VIII-a, mi-a fost elev. Eu i-am predat Limba și literatura română. Este un copil cu potențial, inteligent și isteț. La el pot fi cele mai grave probleme și oricând se poate pierde sau să ajungă pe drumuri, în cercuri pline de delincvență juvenilă. Trebuie făcut ceva, noi îi ajutăm cum putem. Ei trebuie să trăiască alături de adulți responsabili și căldura unui cămin normal”, a mărturisit Mihaela Burlea, directorul unității de învățământ.

„Cel mai bine este să aibă parte de asistenți maternali. Instituționalizarea lor nu e o soluție”

Pe de altă parte, învățătorul Constantin Șerban este principalul om implicat în cazul și drama acestor minori.

„Trebuie să-i susținem și să-i ajutăm cum putem, și asta urgent! E vorba de a salva patru suflete nevinovate. Din ce știu, au o mătușă care stă în localitatea Cucuteni, unde ar putea merge cei doi mai mici. Cei de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, respectiv directorul Ion Florin, ar putea să scoată la concurs un post de asistent maternal pentru aceasta. Ea are o situație materială precară. Ar fi bine să fie în grija mătușii. Apoi, la fel și cei doi mari, să aibă parte de asistenți maternali sau să fie duși în Centrul de la Bucium.

Eu nu cred că e bine să fie instituționalizați. Cel mai bine este să fie ajutați de familii, să aibă parte de căldură și susținere morală și emoțională. E drept că bunicii și tatăl consumau băuturi alcoolice. Au băut chiar alcool metilic și așa au murit, iar bărbatul a intrat în comă… Copiii nu au o vină pentru asta și noi toți trebuie să facem ceva pentru a-i salva și a le oferi o viață normală”, a transmis Șerban.

Direcția de Protecție a Copilului a preluat copiii

Pe de altă parte, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) au arătat că situația celor patru copii este în analiză în aceste zile.

„Copiii au ajuns la noi de câteva zile, în Centru. Noi suntem în analiză acum, să vedem situația lor. Ei au fost în plasament la bunici până acum. Trebuie să vedem ce măsură stabilim. Dacă rudele doresc, facem un plasament familial, dacă nu, trebuie să vedem ce măsură găsim pentru ei. Mătușa nu poate deveni asistent maternal, rudele nu pot ajunge așa ceva. Nu pot deveni angajați pentru a îngriji copiii din familie”, a spus Florin Ion, directorul DGASPC Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 decembrie 2024
24 decembrie 2024