Prima pagină » Local » Povestea tânărului care de la vopsitor auto în străinătate, a ajuns patron de service, în Iași! A lustruit mașini de lux de sute de mii de euro și vrea să arate acum ce a învățat. „Românii vor calitate, indiferent de preț”
Povestea tânărului care de la vopsitor auto în străinătate, a ajuns patron de service, în Iași! A lustruit mașini de lux de sute de mii de euro și vrea să arate acum ce a învățat.

Povestea tânărului care de la vopsitor auto în străinătate, a ajuns patron de service, în Iași! A lustruit mașini de lux de sute de mii de euro și vrea să arate acum ce a învățat. „Românii vor calitate, indiferent de preț”

06 oct. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Local

Remus Parfeni este un ieșean întors de curând din străinătate și și-a deschis o afacere. Cu banii câștigați și-a deschis un service auto, unde a investit 35.000 de euro, iar clienții nu au întârziat să apară, chiar dacă este de numai câteva luni pe piață. Tânărul antreprenor spune că a fost dificil să se acomodeze cu viața de aici

Un tânăr din Iași care a muncit mai mulți ani în străinătate și s-a întors acasă pentru a deschide o afacere este Remus Parfeni, în vârstă de 35 de ani. A plecat de acasă de la 19 ani, când mare parte din tinerii care voiau să câștige mai mulți bani alegeau să muncească în străinătate. A ajuns în Grecia și a muncit acolo timp de 6 ani, unde a pus bazele meseriei de vopsitor auto.

„Am ajuns în Grecia cu o lună înainte să înceapă Olimpiada. Atunci erau anumite restricții, cu viză pentru 3 luni. Plecasem cu contract de vopsitor auto. A fost mai greu la început, până m-am acomodat, am învățat limba greacă. Timp de 9 luni am avut același program. Plecam dimineața la muncă și seara, după ce terminam treaba, mă aducea patronul la cazare. Nu ieșeam nicăieri. După aceea am început să mă descurc mai bine, să învăț mai multe. Înainte să plec am avut mici divergențe cu patronul, însă am rămas în relații bune. Ținem legătura și acum, iar de curând am vorbit cu el, m-a întrebat cum mă descurc cu afacerea”, povestește Remus Parfeni, antreprenor din Iași.

Tânărul Remus Parfeni a recondiționat în străinătate mașini scumpe, de sute de mii de euro

După ce a muncit în service-ul din Grecia, Remus s-a întors acasă, unde s-a angajat tot în domeniul auto. A „rezistat” 4 ani.

„În 2010 m-am întors în țară, m-am angajat la un service și am rămas în țară 4 ani, până am aflat că se caută vopsitori în Belgia. În anul 2011 am plecat acolo, printr-o agenție de recrutare. Eu am căutat mereu locuri unde să mă specializez, să devin mai bun în ceea ce fac. Am avut noroc și aici, în Belgia, pentru că angajatorul a văzut că mă descurc și m-a băgat pe partea de montaj și polish. Acolo am făcut cosmetizare pentru mașini de tot felul, pentru bărci. M-am ocupat de partea de cosmetizare pentru mașini precum Porsche, Ferrari, Lotus, Lambourghini. Belgienii au bărci pe care le folosesc o perioadă, iar când nu mai e sezonul, le lasă în port, dar le recondiționează, așa cum fac cu mașinile”, mai spune Remus Parfeni.

Serviciile oferite în service-ul auto unde lucrează doi angajați au prețuri cuprinse între 400 de lei și 5.000 de lei. Alți ieșeni care au muncit în străinătate și au revenit în țară pentru a deschide afaceri sunt Veronica și Andrei Drăghici și Gabriel Zupcu, care au o plantație cu lavandă.

Remus Parfeni, antreprenor: „Am văzut că sunt uneori și rasiști”

Tânărul povestește că se fac uneori diferențe între angajații străini și cei români, iar în Belgia chiar a fost numit sclav, indirect.

„Acolo românii sunt văzuți ca niște străini, indiferent că ești patron sau angajat. Dacă e să aleagă între un patron belgian și unul român, îl aleg pe cel belgian. Au un alt sistem în privința forței de muncă, a afacerilor. Sunt mai organizați. Am văzut că sunt uneori și rasiști, cel mai probabil din cauză că au avut probleme cu angajații români care au fost neserioși și au plecat de acolo cu ceartă sau au mai furat. Odată mi-a spus soția patronului, care e rusoaică, «Tu și sclavii tăi». A fost deranjant”, mai spune Remus Parfeni, care susține că s-a gândit mult înainte de a se întoarce în țară.

„Toți românii care erau în străinătate aveau o părere proastă despre România și nu mă sfătuiau să revin în țară. M-am gândit mult înainte să mă întorc acasă, pentru că inițial voiam să mă stabilesc în Belgia. Eu m-am întors de 4 luni în Iași și chiar dacă sunt la început, lumea ne caută. Am observat că străinii pun mai mult accent pe preț și mai puțin pe calitate. La noi e invers. Românii vor calitate, indiferent de preț”, mai spune Remus Parfeni.

Un alt ieșean care a muncit în Canada 22 de ani și își caută un loc de muncă aici este Sorin, povestea sa fiind prezentată într-o ediție „BZI” anterioară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *