Prima pagină » Local » Povestea romanțată a lui Constantin Radu, singurul bărbat din lume care este antrenor profesionist de gimnastică ritmică! Nicu Ceaușescu i-a construit o sală de sport în doar 6 luni

Povestea romanțată a lui Constantin Radu, singurul bărbat din lume care este antrenor profesionist de gimnastică ritmică! Nicu Ceaușescu i-a construit o sală de sport în doar 6 luni

05 apr. 2021, 02:00,
Alexandru Ifrim în Local

Ieșeanul Constantin Radu este unul dintre cei mai titrați antrenori de gimnastică ritmică din România. În cei peste 30 de ani de când este antrenor profesionist, Constantin Radu a trimis 21 de fete la lotul național. Dragostea pentru acest sport a moștenit-o și fiica lui. Cătălina Radu, împreună cu tatăl ei, antrenează gimnastele aflate în formă

În urmă cu aproximativ 50 de ani, marele antrenor de gimnastică ritmică al municipiului Iași, Constantin Radu, și-a început aventura în acest sport. Pe vremea când era antrenor de handbal la Liceul „Alexandru Ioan Cuza”, bărbatul a participat la Festivalul Ansamblurilor de Gimnastică Ritmică în anul 1973. Activitatea a fost organizată de către Comitetul Central al U.T.C.-ului, acolo unde Constantin Radu a fost doar spectator împreună cu elevele sale. De la această competiție a început totul.

Constantin Radu, împreună cu elevele sale, a hotărât să lase handbalul pentru gimnastică. Un an mai târziu au participat la prima competiție de gimnastică ritmică între licee, unde elevele sale au reușit să se impună. Timp de zece ani, fetele de la Liceul „Alexandru Ioan Cuza” nu au cunoscut eșecul. Din 1990, Constantin Radu a început cariera de antrenor profesionist. În 31 de ani a trimis la lotul național 21 de fete. Până atunci era doar antrenor de gimnastică la echipele de liceu.

„Cariera ca antrenor a început în anul 1973, după ce am participat împreună cu elevele mele la un concurs de gimnastică ritmică. După ce s-a încheiatul concursul, au venit fetele la mine si mi-au zis că și ele pot face. Atunci m-au obligat să le dau un răspuns și pot spune că datorită lor am început să fiu antrenor. Eu la Facultatea de Educație fizică am făcut fotbal și nu știam nimic despre gimnastică ritmică. Prima competiție a avut loc în Iași, unde am reușit să luăm locul întâi și timp de zece ani am fost mereu pe podium, nimeni nu a reușit să ne bată”, a povestit tehnicianul.

Nicu Ceaușescu l-a ajutat pe ieșean să urmeze cariera de antrenor

După cei zece ani de dominație, Nicu Ceaușescu, fiul fostului dictator Nicolae Ceaușescu, a fost impresionat de performanțele lui Constantin Radu. Fiind singurul bărbat din țară care se ocupă de gimnastica ritmică, Constantin a impresionat-o și pe Gineta Stoinescu, profesor Universitar din București.

„Cel care era prim-secretar al comitetului U.T.C era Nicu Ceaușescu, iar într-o zi a venit la mine și m-a întrebat ce-mi lipsește și i-am zis că nu am sală. Când a auzit, a rămas uimit și m-a întrebat cum este posibil să am perfomanțe așa mari și eu să nu am sală. Era 26 aprilie când am avut această conversație și pe 1 noiembrie sala a fost gata. Știu că unde este sala acum erau trei sau patru case unde se creșteau diverse animale. Acestea au fost demolate și oamenilor le-a fost dat teren în altă parte. În anul 1975, după ce am terminat competiția de la București, a venit la mine doamna Gineta Stoinescu și mi-a zis «Cum se poate să gândești prost și să faci bine?». Am luat mai mult la execuție decât la compoziție.

La acel concurs am luat la compoziție 8,80 și la execuție 9,90, deci am avut puține exerciții, dar fetele le-au făcut aproape perfect. Mi-a dat un telefon și mi-a spus: «Dacă vrei să te ajut, pentru că ești singurul bărbat care este antrenor de gimnastică ritmică, ia telefonul ăsta și când ai nevoie sună-mă». Și din acel moment, timp de zece ani, m-a îndrumat și o dată pe lună sau de două ori venea să vadă la ce nivel sunt fetele. După 30 de ani am primit un covor și un podium. Irina Deleanu a apreciat activitatea noastră și suntem monitorizați privind pregătirea fetelor care sunt la lotul național. Am primit și un ajutor de la Primăria Iași. Primarul Mihai Chirica împreună cu consilierii Primăriei au aprobat un proiect de-al nostru și ne-au ajutat financiar”, a mai explicat Constantin Radu.

Cum este atmosfera la club și câte ore petrec elevele în sală

Fete de toate vârstele se antrenează zilnic de luni până duminică pentru a-și împlini visul. Junioarele se antrenează câte trei ore, iar senioarele au două antrenamente pe zi, ambele a câte trei ore. Constantin Radu împreună cu fiica sa, Cătălina Radu, o antrenează pe cea mai bună gimnastă a României, Andreea Verdeș. Pentru cei doi antrenori, disciplina și curățenia sunt cele mai importante. În fiecare sâmbătă, Constantin și Cătălina Radu, împreună cu elevele lor, fac curățenie generală în sală. Sala aparține de Clubul Sportiv Școlar „Unirea” Iași. Viorel Hudac, directorul asociației, are eleve cu vârste cuprinse între 3 ani jumătate și 20 de ani. Cea mai în vârstă este Andreea Verdeș, 20 de ani.
Constantin Radu este unul dintre cei mai buni antrenori din țară, acesta reușind să crească și antrenoare de succes care profesează în afara țării. Tehnicianul a primit titlul de cetățean al orașelor Iași și Belfort (Franța).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`