Prima pagină » Eveniment-Social » Povestea piesei „Conul Leonida față cu reacțiunea”, în premieră, la Iași! Regizorul Ion Sapdaru: „Este o bijuterie dramatică măiestrit șlefuită pe toate fațetele” – GALERIE FOTO

Povestea piesei „Conul Leonida față cu reacțiunea”, în premieră, la Iași! Regizorul Ion Sapdaru: „Este o bijuterie dramatică măiestrit șlefuită pe toate fațetele” – GALERIE FOTO

04 feb. 2023, 02:00, 1 ,
Andreea Timofte în Eveniment-Social

Astăzi, 4 februarie 2023, ora 19:30, la Uzina cu Teatru are loc marea premieră a piesei „Conul Leonida față cu reacțiunea” de Ion Luca Caragiale, în regia lui Ion Sapdaru. Ieșenii sunt invitați să facă parte din povestea conului Leonida (Doru Aftanasiu) și a Efimiței (Anne Marie Chertic). Ființele tragic de comice trăiesc într-un cavou călduț, răsfățându-se cu ceaiul de tei seara și așteptând un singur eveniment în fiecare dimineață – venirea Saftei (Oana Sandu), fata ce le face focul în sobă, care le aduce noutăți din mahala și de prin lumea reală. Iată că și în dimineața asta de crâncen făurar vine să împrăștie fantasmagoriile celor doi bătrâni speriați de moarte

Ion Sapdaru, regizorul spectacolului, a vorbit despre această „bijuterie dramatică”, dar și despre marele său idol, Ion Luca Caragiale.

„Bravul nostru pensionar Leonida, fire aprigă în trecut, mare vorbitor prin cafenelele din mahalaua bucureșteană, acum are un singur spectator: a doua nevastă, bonoma Efimița, pețită de undeva din provincie, pe care politicianul, dar și psihanalistul Conul Leonida, o inițiază în toate cele neștiute de biata femeie. Leonida o inițiază pe Efimița în tainele celui mai mare dușman al poporului – statul – care nu mai dă odată legea de murături, lefuri bune și scutirea de biruri.

Despre marile intrigi ale Vaticanului, disciplina de fier a trupelor lui Galibardi, mecanismul îmbolnăvirii de fandaxie și ipohondrie și modalitățile prin care poți să scapi de aceste indispoziții sufletești. Ambii trăiesc într-un cavou călduț, răsfățându-se cu ceaiul de tei seara și așteptând un singur eveniment în fiecare dimineață – enirea Saftei (Oana Sandu), fata ce le face focul în sobă și care le aduce noutăți din mahala și de prin lumea reală.

Iată că și în dimineața asta de crâncen făurar vine să împrăștie fantasmagoriile celor doi bătrâni speriați de moarte. Așadar, nicidecum revoluție sau, Doamne ferește, reacțiune”, a precizat regizorul Ion Sapdaru.

Despre „Conul Leonida față cu reacțiunea”

„Conul Leonida față cu reacțiunea” are premiera astăzi, 4 februarie 2023, la Uzina cu Teatru, ora 19:30, următoarele reprezentații având loc pe 5 și 9 februarie.

Regizorul Ion Sapdaru a declarat faptul că, după părerea sa, „Conul Leonida față cu reacțiunea” este cea mai bună piesă a lui Ion Luca Caragiale.

„«Conul Leonida față cu reacțiunea» este, după părerea mea, cea mai bună piesă a lui Ion Luca Caragiale. Este o bijuterie dramatică măiestrit șlefuită pe toate fațetele. Este o rarisimă și perfectă împletire a subiectului, caracterelor dramatice, manierei și a finalului rocambolesc. Dincolo de ambițiile politice ale lui Leonida se află neputnicia celui dat la o parte, scos pe linie moartă, lipsit de puterea de a face ceva, celui care nu mai are posibilitatea, capacitatea și libertatea de a realiza ceva sau de a acționa. Bătrânețea aduce și inutilitatea”, a  menționat Ion Sapdaru.

Ce-a fost cu adevărat

Piesa „Conul Leonida față cu reacțiunea” a fost prezentată la banchetul Junimii, într-o sâmbătă de noiembrie, în anul 1879, cu titlul „Republicanismul”. Potrivit unor note apocrife ale lui Ion Creangă, apărute în „Viața lui Caragiale”, studiată după documente inedite, la acest banchet, povestitorul s-a cunoscut cu I.L. Caragiale și s-a împrietenit, rămânând încântat de modul în care dramaturgul prezenta lucrarea.

„Azi ne-am văzut și ne-am împrietenit numaidecât. Vesel și glumeț, domnul Caragiale s-a apucat să citească. Noi ne-am strâns ca găinile pe târnaț în jurul d-sale și ascultam… Fără nici o codire, glasul său de țârcovnic înfățoșază o babă și un moșneag care sfătuiesc despre lege și zavistie. Apoi s-au culcat, și ce credeți c-au visat? Curată scărmăneală…”, se arată în „Memorii”, în manuscris.

Precizăm că ultima punere în scenă a textului caragialian „Conul Leonida față cu reacțiunea” la Naționalul ieșean a fost în anul 1996, în regia lui Teodor Corban. Atunci, chiar Ion Sapdaru a interpretat rolul lui Leonida, Ada Gârțoman-Suhar fiind în rolul Efimiței, iar Anne Marie Chertic în rolul Saftei.

Comentarii
  • Sunt curios de mor, cum o iesi piesa respectiva.
    Am vazut de-a lungul timpului asa multe schimonoseli si tampenii, asa zisele „viziuni regizorale moderne” dupa Caragiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`