Prima pagină » Titlurile zilei » Povestea necenzurată a unor tineri din Iași care au muncit în străinătate și au intrat cu mult entuziasm în afaceri! După ce au pierdut tot, au renunțat și au plecat înapoi! „Nu știu dacă vom mai reveni curând în țară”
Povestea necenzurată a unor tineri din Iași care au muncit în străinătate și au intrat cu mult entuziasm în afaceri! După ce au pierdut tot, au renunțat și au plecat înapoi!

Povestea necenzurată a unor tineri din Iași care au muncit în străinătate și au intrat cu mult entuziasm în afaceri! După ce au pierdut tot, au renunțat și au plecat înapoi! „Nu știu dacă vom mai reveni curând în țară”

17 aug. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Tinerii din Iași au investit banii câștigați în străinătate în afaceri considerate modele de succes, dar care s-au dovedit a fi pentru ei neprofitabile. La scurt timp de la demararea investițiilor în plantații cu trandafiri sau lavandă și-au dat seama că nu vor avea succes și au renunțat la afaceri. Acum lucrează în străinătate sau au ales să își încerce norocul în afaceri în alte zone ale țării. În Iași a crescut suprafața cultivată cu lavandă și timid au apărut și mici plantații cu trandafiri cultivați pentru dulceață

Tinerii din Iași au investit banii câștigați în străinătate în afaceri care sunt considerate modele de succes, dar care s-au dovedit a fi pentru ei neprofitabile. Micii antreprenori și-au dat seama că nu au făcut o alegere bună în privința investițiilor. Pentru că erau primii antreprenori din Iași care riscau cu aceste modele de afaceri, au crezut că vor avea și succes. Însă clienții au fost puțini și, după un 1-2 în care au tras linie și au văzut că tinerii au cheltuit prea mult, iar profitul întârzie să apară, ieșenii au renunțat la ideea de a avea un business în Iași și ori au plecat înapoi în străinătate, ori au investit în afaceri în alte zone ale țării.

A investit 5.000 de euro într-o plantație cu trandafiri, dar clienții din Iași nu au fost atrași de gustul dulceții de trandafiri

Unul dintre ieșenii dezamăgiți de faptul că planul nu a ieșit așa cum și-a propus este Costel Aroneanu. Ieșeanul care a muncit 12 ani în străinătate a revenit entuziasmat în comuna Ruginoasa, din Iași, pentru a înființa o plantație cu trandafiri. A construit o casă și cu restul banilor câștigați în străinătate, mai exact aproximativ 5.000 de euro, a plantat trandafiri pentru dulceață. A căutat o rețetă potrivită, a produs primele borcane cu dulceață de trandafiri, a vândut o parte din ele și după un an de muncă a văzut că nu a reușit să vândă toată producția, așa cum și-a propus.

Tânărul a fost primul care a avut curajul să își încerce norocul cu o afacere cu dulceață de trandafiri, în Iași

Costel Aroneanu susține că nu avut succes cu dulceața de trandafiri, iar acest lucru s-a văzut chiar la prima producție. A sperat însă că situația se va schimba, dar acest lucru nu s-a întâmplat și a luat decizia de a pleca din nou în Spania.

„Nu am vândut extraordinar de multe borcane cu dulceață nici la început, când am produs prima serie. Am avut o rețetă personală, am testat-o pe clienți, nu cred că le-a plăcut. Noi am scos prima dată 600 de borcane pe care le vindeam cu 15 lei borcanul. Poate e mai simplu să cumpere din supermarketuri sau nu le place dulceața de trandafiri”, spune Costel Aroneanu.

Costel Aroneanu: „Suntem în Spania, toată familia, de anul trecut. Muncim eu și soția, și momentan rămânem aici”

Toată familia Aroneanu este acum în Spania și nu plănuiește să se reîntoarcă în curând.

„Suntem în Spania, toată familia, de anul trecut. Muncim eu și soția, și momentan rămânem aici. Avem vreo 13 ani de Spania, dar noi ne-am obișnuit aici, ne place stilul de viață de aici. Eu lucrez în construcții. Am renunțat la trandafiri pentru că nu era rentabil. Nu se vindea dulceața de trandafiri și nu a ieșit totul așa cum plănuisem. Nu am investit mulți bani în afacerea cu trandafiri, dar noi voiam să revenim în țară să rămânem aici, să fim toată familia aici. Nu știu dacă vom mai reveni curând în țară, mai ales că acum e situația aceasta cu coronavirusul. E o loterie totul”, spune Costel Aroneanu.

Plantație cu lavandă înființată pentru prima dată în Iași, din banii câștigați în străinătate

Un alt tânăr care a muncit în Anglia și a investit banii câștigați în Iași, în afaceri care sunt considerate modele de succes de câțiva ani, este Radu Călin. Antreprenorul este primul ieșean care a plantat pe 3.000 de metri pătrați lavandă și treptat a crescut suprafața până la aproape 8.000 de metri pătrați. A investit 20.000 de euro în afacere, iar planul era să producă ulei de levănțică pe care să îl comercializeze în țară, dar și în străinătate. A reușit să vândă producția din primul an de la plantare, dar în ultimul an de la înființarea plantației nu a mai avut oameni care să îl ajute.

Radu Călin: „Vom vedea dacă va fi rentabilă pentru noi și această plantație”

A decis să renunțe la plantația cu lavandă din Iași și a rămas doar cu cele câteva hectare de lavandă din Întorsura Buzăului.

„Au apărut multe afaceri cu lavandă pe piață și în Iași. Sunt afaceri de familie și cei care le-au înființat se descurcă cu membrii familiei care îi ajută în plantație. Eu nu am mai avut ajutoare, era dificil să fiu toată ziua pe plantație, din cauza jobului și am decis să rămân doar cu cea din Întorsura Buzăului, unde are cine să o îngrijească. Vom vedea dacă va fi rentabilă pentru noi și această plantație”, spune Radu Călin.

Județul Iași este împânzit cu plantații cu lavandă și fructe de pădure care le aduc profituri antreprenorilor anual

Afacerile cu fructe de pădure sau cu lavandă s-au înmulțit în Iași, în ultimii ani. Tinerii care au avut mici economii sau au investit banii câștigați în străinătate în mici plantații, în Iași, au reușit să își găsească rapid clienți. În Iași sunt înregistrate 138 de hectare cu plantații cu fructe de pădure, dar și aproximativ 20 de hectare cu lavandă. Cei care au mizat pe acest tip de afaceri au mizat pe investiții minime și profit în numai 2-3 ani de la înființarea plantațiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *