Prima pagină » Titlurile zilei » Povestea necenzurată a singurului preot străin creștin-ortodox din Iași. A lăsat viața din SUA pentru a sluji ieșenii – FOTO-VIDEO

Povestea necenzurată a singurului preot străin creștin-ortodox din Iași. A lăsat viața din SUA pentru a sluji ieșenii – FOTO-VIDEO

04 feb. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Titlurile zilei

O poveste impresionantă de viață se derulează într-o parohie din zona centrală a municipiului Iași. Un preot în vârstă de 72 de ani a lăsat viața din Statele Unite ale Americii pentru a îmbrățișa credința ortodoxă și pentru a sluji în Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Părintele Stephen Holley a lăsat familia și prietenii din California pentru a-l sluji pe Dumnezeu tocmai în Estul Europei. Povestea vieții familiei Holley pare una desprinsă dintr-un film

„Sărut mâna, părinte Stephen”! În lăcașul de cult de la Parohia „Sf. Haralambie” este forfotă de dimineață. Mai multe femei din parohie l-au întâmpinat pe părintele Stephen Holley, cel care de mai mulți ani slujește la lăcașul de cult din apropierea Spitalului de Boli Infecțioase din Iași. Singurul preot străin creștin-ortodox din Iași este mereu întâmpinat cu căldură de credincioșii din parohie, un loc în care preotul în vârstă de 72 de ani se simte ca acasă. De altfel, Iașul a devenit casa sa de ani buni, locul în care și-a găsit adevărata chemare și în care a ales să se stabilească alături de soția sa, Mary Patty.

Viața bate filmul. Preotul a descoperit ortodoxia într-un loc al tuturor religiilor

Părintele Stephen Holley a fost un preot baptist încă din 1976, după ce s-a întors din armată. Părintele a luptat chiar în Vietnam, perioadă în care s-a apropiat de Dumnezeu. A simțit însă că credința baptistă nu era adevărata sa chemare. A îmbrățișat credința ortodoxă în a doua jumătate a anilor ’90 alături de soția sa, membră a bisericii baptiste.

„Eu și soția mea eram la biserica baptistă vreme de 25 ani. Asta înainte să descoperim ortodoxia. Am studiat sfintele scripturi, seminariile religioase și am studiat istoria în limbiile originale și am început să cred anumite lucruri din Sfintele Scripturi pe care protestanții nu le-au îmbrățișat. A contat și faptul că ei ne-au împins tot mai mult în afară și în final ne-au spus să plecăm în altă parte. Din voia Domnului aveam prieteni care cercetau Biserica Ortodoxă și ne-au invitat să venim și noi și așa am știut că suntem acasă”, a arătat părintele Holley.

Războiul din Vietnam l-a schimbat definitiv pe tânărul Stephen Holley

Războiul din Vietnam l-a schimbat definitiv pe tânărul Stephen Holley.

„Eram un tânăr fără o viziune a vieții, iar în timpul armatei am vrut să scap de părinții mei. Doar că în armată nu faci ce vrei tu. În ziua de astăzi sunt unii oameni mai apropiați de biserică, în timp ce alții nu sunt. Lumea se îndepărtează tot mai mult de Dumnezeu. Când generația veche se duce în lumea de dincolo, tot mai puțini tineri percep credința. În comunism, credința a fost blamată, doar oamenii au supraviețuit datorită ei. Moise le-a spus copiilor lui Israel să vorbească mereu cu Dumnezeu, să le spună copiilor tot ceea ce a făcut El, astfel generația nouă nu va ști cine e Domnul. Acesta este pericolul actual”, a mai spus preotul din Parohia „Sf. Haralambie”.

Părintele Holley se înscrie într-o listă a preoților din Iași cu o poveste de viață impresionantă.

S-a îndrăgostit pe loc de zona Iașului

Părintele Stephen povestește și cum a ajuns în România și de ce a ales să rămână într-un loc la mii de kilometri depărtare de casă și de prietenii din America.

„De ce am ales să vin în România? Am vizitat-o în urmă cu mai mulți ani, prin 2009, ca misionar. Am stat două săptămâni în Cluj-Napoca și alte patru săptămâni în Iași. La finalul acțiunii de misionariat m-am îndrăgostit deja de această țară, de oameni și de totul din jur. Am decis să-mi aduc și soția, să vină să vadă acest loc minunat. În anul următor am revenit pentru alte câteva săptămâni, iar ea a decis după o zi și jumătate că aici e locul în care ne vom stabili”, a mai spus părintele Stephen Holley.

Fetița care l-a impresionat în Iași. Poveștile care l-au apropiat de România

Părintele a evidențiat și diferențele dintre America și patria ortodoxiei, așa cum îi place lui să spună despre România. Părintele de la Biserica „Sf. Haralambie” a rămas însă impresionat de imaginile din județ în care oamenii duc o viață simplă, dar în armonie cu Dumnezeu.

„În 20 octombrie 2013 ne-am mutat aici. Am luat un vapor spre Italia, unde am vizitat câteva locuri și apoi am zburat de la Roma spre Iași. De atunci suntem aici. Acesta este locul unde sălășluiește sfânta credință, este țara cea mai ortodoxă din întreaga lume și sunt foarte multe lucruri pe care le-am văzut aici, mult mai diferite față de America.

Un lucru care m-a impresionat profund a fost atunci când conduceam mașina pe un drum de țară dimineața la prima oră, când am văzut o fetiță cam de 8 ani așteptând singură autobuzul școlar. Mi-am spus că în America nu o să vezi niciodată așa ceva. Acolo fetița poate fi răpită de vreun maniac și i se pot întâmpla foarte multe lucruri. În România e diferit. O fată tânără de 8 ani poate aștepta singură autobuzul fără să i se poată întâmpla ceva”, a adăugat preotul de la biserica din Iași

„România este un pământ creștin”

Părintele a lăsat viața din California și s-a mutat în Iași pentru a sluji în credința ortodoxă. Și-a cumpărat o casă în Păun, la marginea Iașului, și astfel a început povestea familiei în Capitala Moldovei. Părintele este ajutorul parohului Radu Brânză, iar după câțiva ani a reușit să-și îmbunătățească cunoștințele de limba română pentru a putea sluji.

„Un alt lucru pe care l-am văzut a fost atunci când mai mulți copii au coborât dintr-un autobuz școlar lângă un sat foarte sărac, o zonă fără drumuri, cu străzi pline de noroi. S-au dat jos din autobuz și păreau la fel de fericiți ca orice alt copil, dorind doar să se joace cu o minge de fotbal sau să alerge. În America, copiii de aceeași vârstă au fie un X-box sau un play station și se plictisesc de moarte. Acești copii de aici sunt fericiți ca nimeni altcineva în ciuda sărăciei. Mi-am spus că acesta este un pământ creștin unde credința ortodoxă este atât de prezentă, unde credința este atât de înfiptă în societate, încât este un loc al frumuseții, al liniștii și al păcii”, a mai spus părintele.

Consiliere premaritală pentru tinerii din Iași

Părintele Stephen s-a specializat pe consiliere premaritală și maritală și lucrează în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor.

„Îi iubesc pe oamenii de aici. Sigur, nu este pădure fără uscături, dar pe oamenii din această parohie îi iubesc mai mult decât pe oricine, dintre toate parohiile în care am activat. Sunt oameni absolut minunați, și-ar da și cămașa de pe ei pentru tine. Încerc să fac tot ceea ce pot să le întorc bunătatea. Foarte mulți oameni vin și cer atât ajutor spiritual, cât și în alte feluri. Din acest motiv am și venit aici, să fim de ajutor. Soția mea, Mary Patty, și cu mine lucrăm în Departamentul ProVita din cadrul Arhiepiscopiei, iar specialitatea mea este consilierea premaritală și cea maritală. Când vorbesc cu lumea despre acest subiect mulți se miră. Lucrez cât de mult pot pentru a aduce în conștiința oamenilor faptul că pentru a avea o căsnicie reușită trebuie să se pregătească pentru acest lucru”, mai arată părintele.

Părintele a ajuns să slujească la Biserica „Sf. Haralambie”, unul din monumentele istorice ale Iașului care urmează să intre într-un proces de reabilitare.

Dezamăgit de situația din Statele Unite

Pentru preotul american, România a devenit pământul făgăduinței! Credința ortodoxă și apropierea de Dumnezeu sunt prezente în fiecare zonă a țării, iar pentru preotul din California, viața în România a devenit una cât se poate de normală. A lăsat în State nepoții și a ales să-L slujească pe Dumnezeu alături de soția sa într-o țară despre care la început nu știa prea multe. Acum susține însă că nu mai vrea să audă de America, un stat care s-a degradat enorm în ultimii ani.

„Încerc să vorbesc și cu cei tineri. Înainte de pandemie mergeam în școlile publice în clase cu elevi de toate vârstele unde vorbeam despre acest lucru. Este cea mai mare bucurie a vieții mele să pot vorbi cu cei mici. E greu să-mi aduc aminte de o poveste pentru că a trecut o vreme de atunci. Când mergeau în școli, ne primeau cu căldură și mereu ne întrebau de ce am ales să venim în România dacă toată lumea vrea să meargă în America.

Le spuneam că acesta este locul unde sălășluiește sfânta credință și acesta este locul unde există șanse să îndeplinească voia Domnului pentru toată viața. Se uitau la mine ciudat și îmi spuneau că America are una, are alta. Le spun că America devine un stat comunist, iar comunismul a fost și a plecat de aici. Să îi întrebe pe părinți și pe bunici cum au trăit ei în comunism și o să vadă ce devine America în ziua de astăzi”, a spus preotul.

„America se transformă. Sunt îngrijorat!”

În Statele Unite nu a mai fost din 2016, însă nu mai regretă acest lucru. Familia Holley arată că America nu mai este ce a fost odată, iar noua administrație duce întreaga țară într-un haos deplin.

„În America cred că vedem o prefigurare a ceea ce va fi când va apărea Antihristul. Unul din primele lucruri pe care noul președinte Biden le-a făcut a fost să semneze un ordin executiv prin care a permis tuturor bărbaților cu perversiuni să folosească și toaletele pentru femei concluzionând că se pot identifica cu celălalt gen. E practic ca o deschidere pentru molestarea unui copil. Ei nu au cum să vadă asta pentru că tot ceea ce fac ei este să-i mulțumească pe cei care i-au votat. Este groaznic, este demonic. Aceștia sunt social-liberali și nu le pasă de oameni, ci numai de ei înșiși. Sunt foarte bucuros că nu mai suntem acolo. Sunt îngrijorat pentru nepoții și pentru prietenii noștri din America care trăiesc acolo”, a mai spus părintele Stephen Holley.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *