Prima pagină » Eveniment-Social » Povestea micuței Alexia, campioană națională la șah! Ieșeanca și-a descoperit marea pasiune la grădiniță: „Muncește câte patru ore pe zi” – FOTO

Povestea micuței Alexia, campioană națională la șah! Ieșeanca și-a descoperit marea pasiune la grădiniță: „Muncește câte patru ore pe zi” – FOTO

12 ian. 2023, 02:00,
Andreea Timofte, în Eveniment-Social

Alexia Dorobăț din localitatea Valea Adâncă, comuna Miroslava, a câștigat, în urmă cu patru zile, medalia de aur la categoria de vârstă 11 ani – fete, din cadrul Campionatului Național Școlar de șah clasic, organizat de către Federația Română de Șah în parteneriat cu Fundația Gambit „Elisabeta Polihroniade”, care s-a desfășurat în perioada 3-8 ianuarie 2023, la Căciulata, județul Vâlcea

Micuța Alexia Dorobăț din Valea Adâncă, comuna Miroslava, județul Iași, a reușit să se califice la mondialul ce va avea loc tocmai pe insula Rhodos (Grecia), după ce recent a câștigat Campionatul Național Școlar de șah. Povestea micuței scoate la iveală multă implicare, atât din partea ei, cât din partea părinților care au grijă ca Alexia să se dezvolte frumos. Elevă în clasa a treia la Școala Gimnazială „Titu Maiorescu” din Iași, campioana națională îmbină școala cu marea sa pasiune, șahul, căreia îi dedică trei ore zilnic.

Tatăl Alexiei a povestit reporterilor BZI cum a început totul și ce înseamnă pentru copilă acest sport al minții. În prezent, Alexia Dorobăț este antrenată de către Alexandru Stegariu de la Pionii Regelui Românești, dar cel care a inițiat-o în lumea șahului a fost antrenorul Alin Apostol, care o descrie pe aceasta drept un „copil deosebit”. Cu o minte sclipitoare, ambiție și sprijin oferit de familie, Alexia ar putea să devină o campioană mondială în viitorul apropiat.

Povestea micuței campioane la șah

Alexia Dorobăț, elevă a Școlii Gimnaziale „Titu Maiorescu” din Iași, a devenit campioană națională la șah, obținând aurul la Campionatul Național Școlar de șah clasic, organizat de către Federația Română de Șah în parteneriat cu Fundația Gambit „Elisabeta Polihroniade” care s-a desfășurat în perioada 3-8 ianuarie 2023 la Căciulata, în județul Vâlcea. Fata și-a început „micuța carieră” la vârsta de șase ani, la grădiniță. În urma unui opțional pe care îl urma și a unui concurs, părinții i-au descoperit acest talent care doar prin muncă se transformă în performanță.

„La grădiniță era un opțional pe care ea l-a acceptat și doamna de acolo a organizat un concurs pe grădiniță. A ieșit câștigătoare și după am început să cochetăm cu șahul. Ea nu știa atunci să scrie, să citească, era mai dificil cu literele, cifrele, dar ușor, ușor a învățat tot mai mult. A fost o perioadă de pauză cu pandemia, nu s-a mai putut organiza nimic, am reluat și am început cu naționalele. Talentul vine muncind, normal că o susținem. Dacă a intrat pe făgașul acesta, o susținem.

Încet, încet au început să apară rezultate și mai notabile, pentru că ea a mai obținut în micuța ei carieră de șahist. Pentru noi, aceste lucruri sunt noi, cu mondialul, toate astea. Am fost la campionatul ăsta mai mult din curiozitate și ca experiență. O singură dată am mai fost la un campionat național, în aprilie anul trecut. În urma acelui concurs, să spunem că a fost ceva mai serios, a ieșit treaba aceasta cu naționalele. Lucrează cam trei, patru ore pe zi, depinde și de timpul pe care îl ocupă cu școala, pentru că nu trebuie neglijată, merg mână în mână.

Fiind în clasa a treia, se apropie a patra, pragul cu a cincea, toți vor o școală bună… Și șahul este sus acolo, dar trebuie luate cumva împreună. Ea mai face și balet, încercăm să aflăm ce îi place cu adevărat”, a declarat Georgian Dorobăț, tatăl Alexiei.

Pe drumul unui șahist se întâlnește munca

Primul antrenor al Alexiei, Alexandru Stegariu, a precizat ce înseamnă șahul pentru un copil, respectiv pentru Alexia Dorobăț. Dascălul a menționat faptul că implicarea părinților în activitățile micuței au adus-o unde este acum.

„A început să joace șah la grădiniță, când avea șase ani. Înainte se făceau mai multe lucruri la grădiniță, apoi a venit la Clubul de șah „Împreună pentru Miroslava”. Pur și simplu i-a plăcut ei, părinții nu sunt șahiști, mama nu știe deloc, dar sunt oameni intelectuali, mama e profesor.

Copilul este deosebit, mai sunt copii deosebiți în țara sau în orașul ăsta, dar fata are părinți la fel de deosebiți care au înțeles că are talentul ăsta și o susțin. O pun să lucreze zilnic, se țin cumva de capul ei, e foarte important acest lucru în acest sport. Anul trecut, în aprilie am fost la Campionatul Național și acolo a fost primul ei concurs mai important.

Era timorată la început, dar încet, încet, participând la acea competiție, chiar dacă nu a luat atunci medalie, a făcut o figură frumoasă și a contat. Contează să participi, iar, așa cum am spus, părinții merg la concursuri cu ea, o susțin”, a menționat Alin Apostol.

Mai mult, inițiatorul Alexiei, Alin Apostol, a spus că nu toți copiii au oportunitatea să practice acest sport care, în realitate, te pregătește pentru viață.

„Mai sunt copii talentați în Miroslava, dar mulți părinți nu înțeleg fenomenul și nu îi susțin. Dacă vezi că are talentul ăsta, susține-l. Dacă face de două ori pe săptămână la club e prea puțin, trebuie să facă și acasă. Trebuie să fie un timp constant, măcar o oră pe zi.

O condiție esențială este plăcerea, trebuie să-i placă copilului, altfel nu se întâmplă nimic. Șahul te ajută foarte mult, stimulează gândirea, răbdarea, atenția. Copiii care joacă șah stau la o partidă câte trei sau patru ore, pentru un copil e un lucru remarcabil. În ziua de azi, un adult nu are răbdare să stea nici la medic, dă click imediat pe Facebook să vadă ce mai e.

De ce? Pentru că nu mai există răbdare. Șahul te pregătește pentru viață, formează caractere. Avem nevoie, în societatea noastră, de răbdare, în toate domeniile. Avem și un proiect în Miroslava, «Educație pe tabla de șah», pentru că șahul stimulează IQ-ul copiilor, iar educația e totul”, a menționat Alin Apostol despre campioana la șah.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *