Breaking News
a:3:{s:7:"site_id";i:3;s:6:"old_id";i:8255;s:8:"site_url";s:15:"cultural.bzi.ro";}
Poeti si istorici ai antichitatii, de la Homer incoace, au afirmat intotdeauna ca cea dintai civilizatie greaca a luat nastere nu la Micene, adica pe continent, ci in insula Creta, si ca ea a ajuns la deplina sa inflorire in vremea regelui Minos, cu douaspreceze sau treisprezece secole inainte de Christos. Se povesteste ca acest Minos a avut numeroase neveste care au incercat zadarnic sa-i dea un mostenitor: din pantecul lor nu se nasteau decat serpi si scorpioni.
Singura Pasifae a reusit, pana la urma, sa-i dea copii normali, printre care pe Fedra si pe blonda Ariadna. Din pacate, Minos il ofensase pe zeul Poseidon, care s-a razbunat, facand-o pe Pasifae sa se indragosteasca de un taur, chiar daca o fi fost el un taur sacru. Ca sa-si satisfaca aceasta pasiune a ajutat-o un inginer pe nume Dedal, venit pe insula tocmai de la Atena, de unde trebuise sa fuga pentru ca, orbit de gelozie, isi ucisese nepotul. Din aceasta unire s-a nascut Minotaurul, un animal straniu, pe jumatate om, pe jumatate taur. Iar lui Minos i-a fost destul numai sa se uite la el, ca sa inteleaga cu cine il inselase nevasta!
Minos i-a poruncit lui Dedal sa construiasca Labirintul, pentru a-l ascunde acolo pe monstru; dar, totodata, i-a inchis inauntru si pe constructor si pe fiul sau, Icar. Era imposibil sa gasesti drumul spre iesire prin incurcatura aceea de coridoare si de galerii. Insa Dedal, un barbat cu infinite resurse, a fabricat pentru el si pentru baiat niste aripi de ceara; si astfel au putut sa fuga amandoi, inaltandu-se in aer. Icar, imbatat de zbor, n-a mai tinut seama de sfatul tatalui sau, si anume sa nu se apropie prea mult de soare; ceara s-a topit, iar el s-a pravalit in valuri. Desi distrus de durere, Dedal a aterizat totusi in Sicilia.
In acest timp, Minotaurul continua sa se invarta in Labirint, pretinzand sa i se aduca in fiecare an sapte fete si sapte baieti pe care sa-i manance. Minos ii obtinea de la popoarele invinse in razboaie. I-a pretins asa ceva chiar si lui Egeu, regele Atenei. Fiul acestuia, Tezeu, desi era print mostenitor, a cerut sa faca si el parte din grup, cu intentia de a-l ucide pe monstru; a debarcat impreuna cu celelalte victime, in Creta, si, mai inainte de a patrunde in Labirint, a sedus-o pe Ariadna, care i-a dat un ghem de sfoara pe care sa-l depene, pentru a gasi drumul la intoarcere spre iesire. Indraznetul flacau a reusit sa-si realizeze intentiile, l-a ucis pe Minotaur, a ajuns afara, unde il astepta printesa si, credincios cuvantului dat, a luat-o de nevasta si a dus-o cu el. Numai ca, la Naxos, a lasat-o dormind pe plaja si si-a continuat drumul doar cu insotitorii sai.
sursa: Indro Montanelli, Istoria grecilor, Ed. Artemis, Bucuresti/istoriiregasite