Prima pagină » Eveniment-Social » Povestea inginerului ieșean Marin Gh. Nicolae, specialistul în construcții care a fost martor la o întâlnire de pomină tocmai cu dictatorul Nicolae Ceaușescu – GALERIE FOTO EXCLUSIV
Povestea inginerului ieșean Marin Gh. Nicolae, specialistul în construcții care a fost martor la o întâlnire de pomină tocmai cu dictatorul Nicolae Ceaușescu - GALERIE FOTO EXCLUSIV

Povestea inginerului ieșean Marin Gh. Nicolae, specialistul în construcții care a fost martor la o întâlnire de pomină tocmai cu dictatorul Nicolae Ceaușescu – GALERIE FOTO EXCLUSIV

26 mai 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Povestea de viață și cariera inginerului ieșean Marin Gh. Nicolae, specialist în construcții, este una de-a dreptul fabuloasă! Acesta a revoluționat modul în care se construia în orașul Iași după 1979, din postura de șef al fostului Trust de Construcții. Este absolvent al fostului Institut Politenic din Iași, a ridicat faimoase fabrici, hoteluri pe litoral și construcții celebre din capitala Moldovei. Mai mult, Marin Gh. Nicolae a fost și martor la o întâlnire de pomină tocmai cu dictatorul Nicolae Ceaușescu, după cutremurul din 1977

Viața și cariera inginerului ieșean Marin Gh. Nicolae, specialist în construcții, sunt de-a dreptul fabuloase. Născut lângă București, marea sa pasiune a fost cea de a deveni constructor. A ajuns să studieze și să devină absolvent al fostului Institut Politehnic din Iași, după ce a încurcat treburile când a plecat din București. În loc să urce în acceleratul de Timișoara, unde dorea să studieze, a urcat în cel spre capitala Moldovei. Destinul i-a schimbat toată viața, a ajuns să se căsătorească la Iași, unde locuiește de peste jumătate de secol. A ajuns un nume în construcții, din 1979 devenind șef al fostului Trust de Construcții.

„Da, marea mea pasiune a fost aceea de a construi. Sincer, îmi doream să studiez la Timișoara, era o Școală bună în construcții acolo, dar am urcat în trenul greșit și am ajuns la Iași… Am construit multe, fabrici, hoteluri pe litoral, dar și multe blocuri în orașul Iași, inclusiv pe cel în care locuiesc eu acum, în Copou”, rememorează Marin Gh. Nicolae.

Inginerul ieșean Marin Gheorghe Nicolae, unul dintre constructorii români celebri din perioada regimului comunist

De reliefat că inginerul ieșean Marin Gheorghe Nicolae este unul dintre constructorii români celebri din perioada regimului comunist. Acesta a participat la o întâlnire istorică, pe 5 martie 1977, a doua zi după cutremurul care a devastat Bucureștiul. Unul dintre inginerii-șefi care au lucrat intens atunci la planul de reconstrucție a orașului Iași a fost tocmai Marin Gh. Nicolae, ca șef al fostului Trust de Construcții, considerat unul dintre cei mai buni specialiști români în structuri de rezistență. Această ultimă calitate l-a adus martor la o discuție istorică, la care au participat, printre alții, șeful statului – Nicolae Ceaușescu, Charles Richter – autorul celebrului sistem de măsurare a intensității seismelor, și Emil Prager – unul dintre celebrii ingineri români din secolul XX.

„Da, am fost chemat la București, eu aflându-mă la Tașca, Neamț, unde construiam faimoasa fabrică de ciment. La ora 10:00, pe 5 martie 1977, a doua zi după cutremur, pe Magheru… Atunci, Emil Prager i-a spus direct lui Ceaușescu că au căzut blocurile pentru că a dat liber la furat materiale în construcții, se foloseau lucruri proaste și cu oameni slab pregătiți. Asta pentru ca Nicolae Ceaușescu să-și facă mari săli de ședințe pentru partid…. Și e drept că, pentru că la Iași erau șefii Partidului Comunist foarte închiși la minte, se construia rău, se fura mult. Eu am inovat mult, aveam experiențe cu construcții făcute tocmai în Germania de Apus”, mai amintește Marin Gheorghe Nicolae.

Pagubele contabilizate la nivelul județului Iași s-au ridicat la 53.3 milioane de dolari după marele cutremur din 1977

Conform datelor provenite din arhivele Comitetului Județean al Partidului Comunist Român (PCR) Iași, pe 4 martie 1977 au murit la Iași 4 persoane, dintre cele 1.578 de victime umane contabilizate la nivelul întregii țări. Aceleași arhive menționează că au existat 204 răniți, dintre care 104 au necesitat spitalizare (la nivel național au fost 11.275 de răniți). Aceleași rapoarte menționează că pagubele contabilizate la nivelul județului Iași s-au ridicat la 53.3 milioane de dolari, în condițiile în care, la nivel național, au fost stabilite la 2 miliarde de dolari. Au fost distruse în jur de 4.000 de clădiri în județul Iași, iar Ion Iliescu, care ocupa pe atunci funcția de prim-secetar la Iași, a demarat în forță planul de sistematizare. În acest context, Marin Gheorghe Nicolae, șeful fostului Trust de Construcții, a lucrat intens la planul de reconstrucție a orașului.

A plecat, cu pile, tocmai la Constanța, pentru a găsit cursul marelui profesor Avram de la Timișoara

A plecat, cu pile, tocmai la Constanța, pentru a găsit cursul marelui profesor Avram de la Timișoara. Pe atunci erau puține materiale didactice suport.

„Da, îl admiram pe marele profesor Avram de la Universitatea din Timișoara. Aveam o tanti la Centrul de Librării de la București care mi-a găsit valorosul curs tocmai la Constanța. Apoi, acesta a venit la o prelegere derulată în Iași și, când a întrebat cine are cursul lui, eu am fost singurul… A fost o întâlnire providențială pentru mine cu acest mare om. După 18 ani, pe curs, acesta mi-a scris un mesaj special… Erau vremurile altfel pe atunci, dar erau multe lipsuri și incompetență… Se lucra prost și se fura mult, erau condiții grele de muncă!

Dar eu am avut curajul să schimb multe, să folosesc tehnici bune și să fac blocuri rezistente. Am făcut cofraje de calitate, am redus mortarul și am pus mai mult beton. Foloseam nisip bun, nu din cel prost, de Prut. M-au reclamat la organe și la Securitate, mi-au imputat 300.000 lei la acele vremuri, dar fostul prim-secretar Leonard, căruia îi spuneam Leopardul, mi-a dat dreptate. Acuma, totul se construiește aiurea și prost…”, conchide Marin Gheorghe Nicolae, fostul șef al Trustului de Construcții Iași.

Interviul complet cu acesta poate fi urmărit AICI: https://www.facebook.com/cotidianul.bzi/videos/4737765092900558.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025