Străinătatea i-a furat tot ce avea mai prețios, în fuga după bani a uitat să aibă grijă de lucrurile cu adevărat importante. A ajuns la vârsta de 53 de ani și este tot în străinătate. Este singur printre străini încă de la vârsta de 18 ani, dar s-a obișnuit. Cu toate acestea, astăzi este patriot, însă de peste hotare, departe de familie și de cei doi copii. Este povestea lui Dumitru Rusu, un tată din Iași, care din dorința de a le oferi un viitor celor mici a plecat în străinătate, dar nu s-a mai întors
Își vede soția și cei doi copii printr-un ecran, observă că au crescut, au responsabilități, păreri diferite și parcă nu-l mai strigă așa cum o făceau când erau mici. Suferă și se macină atunci când copiii, care acum au 25, respectiv 23 de ani, îi reproșează că nu le-a fost alături, dar le promite că va veni acasă la vară, pentru două săptămâni.
Străinătatea i-a furat tot ce avea mai prețios. Sărbătorește Ziua Națională a României peste hotare
Nu are ce să facă, lucrează în Marea Britanie, iar după ce ajunge de pe șantier își pregătește singur de mâncare, în liniște. Se duce la culcare pentru că a doua zi, la ora șase dimineața trebuie să fie în picioare pentru a merge din nou la muncă.
„Tata a plecat în străinătate după Revoluție, mai exact în Turcia. A crezut că va scăpa de sărăcie, a muncit din greu și a promis că va strânge suma necesară pentru a ridica o casă și după se va întoarce în țară. Așa a făcut, s-a întors acasă, mama și tata s-au căsătorit, doar că a constatat că banii tot nu-i ajungeau, mai ales pentru că a mai apărut ceva, un copil. Familia s-a mărit, prin urmare, cheltuielile erau mai mari. La 22 de ani a plecat în Italia, tot pe șantier, și avea un singur scop, anume să ne facă pe mine și pe mama fericite. Nu a fost acasă când m-am născut”, mărturisește fiica acestuia.
A omis totuși să-i ofere și dragostea părintească. Copilul s-a născut perfect sănătos, era o fetiță care semăna cu el, însă nu a fost să o strângă în brațe atunci când a venit pe lume. Aveau nevoie de el la muncă. A văzut-o când deja împlinise nouă luni. S-a mai întors acasă când fetița împlinise trei ani și a rămas încremenit atunci când copila și-a întrebat mama cine este domnul care le vizitează.
„Mama mi-a povestit cum mă uitam la tata și nu știam cine este. El venise cu brațul plin de cadouri, dar nu am îndrăznit să mă apropii. Pentru mine era doar un străin pe care-l văzusem pentru prima dată. Mama mi-a spus că atunci m-am uitat în ochii ei și am întrebat-o cine este el”, adaugă fata.
Nu avea de ce să-l strângă în brațe, nu-l cunoștea, pentru ea propriul tată era un străin. Atunci a hotărât să stea acasă mai mult de două săptămâni și a găsit o soluție prin care să-și facă micuța să-l strige „tată”, anume îi cumpăra bomboane, iar de fiecare dată când îi dădea dulcele o făcea să repete cuvântul.
După ce fetița a înțeles că el este tatăl său, a plecat iar în străinătate, lăsând-o acasă plângând alături mamă și încă un copil despre care nu știa.
S-a născut și cel de-a doilea copil, el nu a știut nimic, pentru că la vremea respectivă nu avea telefon ca să sune acasă. Cu toate acestea, în Italia s-a întâlnit cu un prieten care i-a oferit un cadou, anume un costum perfect pentru un nou-născut. Bărbatul a devenit confuz, pentru că știa că n-o să-i vină fetiței de trei ani pe care a lăsat-o acasă. Surpriza a fost mare când a aflat că de fapt mai are o fată. Cu toate acestea, nu a putut să vină acasă, era la muncă, iar cheltuielile se dublaseră, având în vedere că familia s-a mărit.
Era bucuros, fetele erau cuminți, nu avea de unde să știe cum se chinuie mama lor să le crească singură sau cum îi duc lipsa. Cu toate acestea, a hotărât să nu mai stea singur în străinătate, casa nu era încă gata, avea nevoie de un ajutor. În anul 2005, atât el, cât și soția au plecat în Italia, lăsându-le pe cele două fete la bunici. Cea mai mică nici măcar nu vorbea atunci, dar acest aspect nu era o problemă, a învățat-o bunica. Cea mică încă își amintește cum s-a rugat bunica, două săptămâni, să nu mai plângă și să accepte să se joace cu copiii din vecini. Mai târziu i-a spus acesteia că merge pentru că i-a promis mamei că va fi cuminte și nu vrea să o supere. Pachetele cu dulciuri nu întârziau să apară, erau multe jucării care mai de care mai colorate.
„La momentul respectiv stăteam la bunica. Ea ne-a povestit că nu ne bucuram atunci când veneau pachetele și vedea cum ne întristăm pentru că din mașina cu care acestea veneau nu coborau și părinții noștri. Atunci nu ne doream nimic altceva decât să-i vedem și pe ei la serbările care se făceau la grădinița, unde de fiecare dată îi vedem pe ceilalți copii cum sunt aplaudați de părinții lor”, destăinuie tânăra.
Când s-a întors acasă și-a văzut copiii care au devenit adulți
Fetele începeau să o uite și pe mamă, pentru că suna foarte rar și nu vorbea cu ele pentru că o cuprindea dorul. A hotărât să se întoarcă acasă în anul 2012, pentru că nu mai rezista. Însă Dumitru a rămas în Italia, pentru că banii încă nu erau suficienți, iar nevoile erau din ce în ce mai mari.
A aflat un pont, anume că în Marea Britanie se câștigă mai bine, așa că în anul 2018 a plecat din nou. S-a trezit singur printre străini din nou, departe de casă, de familia pe care de fapt nici nu o cunoștea. Astăzi, de 1 decembrie, este la muncă. Cu toate acestea, încă se gândește cum ar fi fost dacă rămânea în țară.
A pierdut tot, nu și-a văzut fetele cum cresc, nu a reușit să le fie alături atunci când acestea întâmpinau o probleme pentru că nici nu știa, acestea nu aveau încredere în el. Nu a fost acasă când copiii lui au absolvit clasa a opta, nici la liceu, când fetele erau stresate, neștiind ce profesie să-și aleagă. Cu atât mai puțin când acestea au absolvit facultatea. Încearcă din răsputeri să le explice copiilor, care acum sunt adevărați adulți, că a plecat în străinătate pentru ei, însă nu are cu cine să vorbească. Nu-l mai ascultă și nici măcar nu mai țin cont de părerea lui. Sunt supărate pentru că pe ele nu le-a întrebat nimeni ce își doresc, banii sau pe mama și pe tata aproape. Deși erau mici, știau ce valorează mai mult pe lumea asta.
La vârsta de 53 de ani, își cunoaște familia doar superficial, are bani suficienți, însă nu-l mai ajută cu nimic, pentru că pe fetele lui nu le mai interesează situația financiară pentru care le-a sacrificat copilăria, adolescența și tinerețea. Astăzi, de 1 decembrie, patriotul de peste hotare încă se gândește la faptul că și-a pierdut cea mai frumoasă parte a vieții printre străini pentru o sumă de bani. Străinătatea i-a furat tot ce avea mai prețios. Durerea este imensă de ambele părți.
Vrajeala,imi e si mila. Si cand vin acasa din afara numai besini au pe ei :))
ciobeni rupti in cur
Vina este a guvernantilor, pentru exportul de somaj, din colonia RO. Milioane de familii distruse, pe generatii. Cine nu stie, sa taca.
Eroul nostru patriot !
A ales sa fie director, manager intre straini, sa ii munceasca pe lenesii aia !
De ziua noastra ii dedic cea mai romaneasca emotie posibila: doina !
Dragii tatei copilasi
Din doi
Patru-ati mai ramas.
Bani bani bani ! …snobi fara scoala sau cu scoala dar la fel de ahtiati dupa bani si arzind de dorinta de a ,, iesi din rind” de a nu fi ca ceilalti, de a se imbogati rapid! Si iata rezultatul ! Eu , nu am studii superioare, am lucrat la CUG , m-am repeofilat cand a fost nevoie dar nu mi-am abandonat copii, familia! A fost greu, dar am reusit si in conditiile de aici sa am nu una, doua case, doi copii absolventi de facultate si slava donnului sant aproape de pensie si inca mai pot munci! Deci se poate reusi si in ROMANIA , sa poti fi in permanență alaturi de cei dragi si fara a alerga dupa ILUZII DEȘARTE! LA MULȚI ANI ROMANIA! LA MULȚI ANI ROMÂN🇷🇴
Strainatatea nu i-a furat nimic. Ce sa faca strainii cu niste sclavi decat sa ii exploateze ? Stersul babelor la cur si strivitul oaselor prin santiere nu inseamna ca le fura ceva. Ca astia n-au ce li se fura. Sunt nimeni fu buletin romanesc. Atata tot.
Aaaa, si cersetori la bani pentru repatriere.
Lacrimogen dar nu mai impresionează pe nimeni,poți munci daca vrei și în România,daca vrei,daca nu ,ajutor SOCEEAL și stai că o putoare și te plângi că nu sunt bani.
Multi sunt plecați că sa spună că vezi doamne sunt plecați,dar nici acolo nu fac mare lucru,tot putorile secolang că vin asiatici la noi,vin pt că e criza enorma de forță de muncă,salariile pot fi și aici bunicele daca lupți un pic.
Putorile,bețivii,idioții și leneșii se plâng.punct
Puneți și poze reale cu fraierul și cu familia lui, să avem de cine face mișto !!
Patriotism…ma pisss pe el, mi am luat familia și am plecat, nu voi cotiza pentru pensiile speciale ale mafiei din justiție
N-oi din Italea, din Uk tinem bujetu țări, trimetem banii, produse haine acasă , nu m-ai face-ți mișto de noii că citim ziare de acasă șii știm tot , nu m-ai ântoarcem .
La Multi Ani Romania !, La Multi Ani Romani !
O cu pace si sarbatoare
La Multi Ani Romania !, La Multi Ani Romani !
Un cu pace si sarbatoare
Rar am mai râs așa bine ! Patriotul dă bomboana dacă plodul strigă tata ! După aia patriotul primește un dar de la bărzoi ! Bravo, ăsta da reportaj.
Mai sunt și alți patrioți cărăbăniți cu totul afară, dar nu uită de unde au plecat din simplul motiv că afară nu-și permit asigurare medicală.
„in goana dupa bani”???De unde le scoateti? Au plecat si vor fugi din patria borfasilor penali foarte multi romani si nu dupa bani asa cum gresit papati in articol.Vor o viata decenta ci un trai mai bun .Refuza pe buna dreptate sa munceasca ptr pensiile voastre speciale si ptr mafia din politica !
O zi cu pace si sarbatoare !, aveam in cap sa scriu !, da na si cu cafeaua in mina si catelul cihuahua in brate si cu tastatura si motanul pindea bucataria sa intre …….. scuze
Daca statea in Romania copiii de mici i- ar fi reprosat ca au crescut in saracie, fara un minim de ajutor. Milioane de romani au fugit de disperare si saracie lucie. Imprumutul bancar,ultuma solutie si cea mai mare nenorocire. Nimeni nu pleaca de bine,toti sufera afara doar pentru sacrificiul de a ajuta familia de acasa. La noi se traieste bine ,cei care pot fura banul public,politicienii ,specialii ,guvernantii,etc cu salarii uriase pe spinarea sclavilor contribuabililor. In rest muritori de foame.
n-o avut omul incotro si o plecat sa castige un ban. treaba e ca afara esti vazut ca sclav pentru munci necalificate, atat. discutii pot fi multe, dar nu au rost pentru ca ocolesc esenta : ii imbogatim pe altii din munca noastra, si in tara si in afara ei.
Oare cum de zeci de mii de moldoveni, ukrainieni, nu mai vorbesc de asiatici vin si le place si se alatura sutelor de mii de romani care muncesc si castiga banul gros in constructii in Romania ? E drept, nu mai pot ei dormi de grija specialilor. E drept, nu trimit inapoi in tarile de unde provin bomboane ca sa le zica „tata”, dar nici nu se compara la patriotism cu ai „nostri”, aia fugarii. Ce sa vezi ? In timpul luptelor de la 10 august cand patriotii rasturnau guvernul, astia strainezii nostri beau bere si haleau popcorn. Ptiu, nepatriotilor ! Luati exemplu din articolul asta.
merge pentru o compunere la clasa a treia ,nume inventat, poveste inventata..lacrimogena pentru 1 dec .
ghiogari
Patrioților, sau puturosilor, stați in România și continuați să furați pentrua a mânca, altceva nu va mai doriți. Stați slugi pentru șmecherii cu pensii speciale. Plătiți vacanțele puturosului de la Cotroceni , noi, cei care am plecat, trăim frumos, asigurăm copiilor noștri, aici departe de nenorocita române, un viitor în care să se bucure de ce oferă viața Voi, patriotii, slujiți mafiei și copiilor lor. Noi am ales să nu mai trăim printre banditi, securiști și magistrați pe care i doare-n curr de voi.