Povestea impresionantă a unui profesor nevăzător de la Liceul Special ,,Moldova” din Târgu Frumos. Acesta și-a descoperit pasiunea și dorința de a lucra cu cei din jurul său de pe vremea pe când era în liceu, deoarece era fascinat de atitudinea și modul de predare al foștilor săi dascăli. Ieșeanul se descurcă cu ajutorul unui câine care îl însoțește și îl asistă la orice activitate
Silviu Roșu are 28 ani și este fost absolvent al Liceului Special ,,Moldova”, iar în prezent este actual preparator și profesor de limba și literatura română. Acesta a terminat Facultatea de Litere din Cluj, unde și-a descoperit pasiunea pentru lucrul cu copiii.
Povestea impresionantă a unui profesor nevăzător: „Are puterea de a înțelege cel mai bine elevii”
Silviu Roșu este un tânăr cu nevoi speciale, care a muncit pentru a-și clădi un viitor. Chiar dacă nu i-a fost ușor niciodată, acesta a făcut față cu brio tuturor încercărilor și astăzi este împlinit cu meseria pe care o are, implicându-se în toate activitățile de dezvoltare pentru elevii săi.
„Mi-a plăcut limba și literatura română din copilărie. Mereu am fost fascinat de doamna pe care am avut-o și m-a inspirat foarte mult. Când am luat decizia de a deveni profesor mi-am propus să fac tot ce este necesar pentru a-mi îndeplini visul, indiferent de cât de greu ar putea fi”, declară Silviu Roșu.
Imediat după ce a terminat liceul, Silviu le-a spus părinților săi că își dorește să meargă la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, însă aceștia săi s-au speriat, pentru că nu-și imaginau că fiul lor se va putea descurca singur într-un oraș atât de mare.
„Părinții m-au susținut pe tot parcursul formării mele, chiar dacă la început s-au speriat de faptul că voi ajunge singur într-un oraș așa de mare. Până la urmă m-au lăsat și le-am dovedit contrariul. A fost o perioadă frumoasă pe care nu o voi uita niciodată”, spune Silviu.
Directorul Liceului Special „Moldova” din Târgu Frumos aduce numai cuvinte de laudă la adresa cadrului didactic și destăinuie faptul că este unul dintre cei mai implicați profesori. Acesta este cel care înțelege cel mai bine elevii cu nevoi speciale, pentru că se încadrează în aceeași categorie.
„Silviu este un fost elev al Liceului Special «Moldova» și actual profesor preparator, care sprijină aproape toate activitățile noastre. Are un potențial foarte mare și, fiind complet nevăzător, are puterea de a înțelege cel mai bine elevii. Acesta oferă servicii de accesibilizare, de adaptare și predă limba și literatura română”, afirmă Cătălin Condrea, directorul liceului.
Cum este viața profesorului nevăzător cu un Labrador
Din păcate, acesta nu a reușit să vadă lumina zilei niciodată, dar știe să se bucure de orice moment al vieții sale. În urmă cu aproximativ 5 ani, prin intermediul unei fundații din București, care sprijină persoanele cu dizabilități, a primit cel mai frumos cadou.
„Pe vremea când eram în Cluj m-am angajat la o bancă, iar șefa de acolo m-a întrebat dacă nu mi-ar fi mai ușor cu un câine însoțitor. Însă, neavând atât de mulți bani, i-am spus că nu-mi permit, iar ea a căutat o soluție pentru mine. Așa am dat de fundația din București, care sprijină nevăzătorii de foarte mulți ani. Ei au fost cei care m-au examinat și mi l-au adus pe Basil. S-a atașat de mine foarte repede și de 5 ani de zile suntem împreună întotdeauna”, mărturisește Silviu.
Labradorul îl salvează atunci când este expus unui pericol, motiv pentru care cei doi sunt de nedespărțit. Profesorul trăiește cea mai frumoasă perioadă a vieții sale de când are un câine ghid, pentru că au devenit cei mai buni prieteni.
„Noi luăm și masa împreună. Nu cred că există un prieten mai bun decât Basil. Îmi amintesc că într-o zi, când am vrut să traversez strada, câinele m-a tras și s-a oprit. Eu l-am ascultat, iar după puțin timp am auzit motorul unei mașini. Atunci mi-am dat seama de ce a avut reacția asta”, adaugă profesorul nevăzător.
Basil, câinele ghid și cel mai bun prieten al profesorului nevăzător, îi călăuzește pașii, asigurându-se că stăpânul său este mereu în siguranță. Acesta poate învăța peste 100 de comenzi, iar pe toată perioada vieții poate acumula până la 300.