Prima pagină » Titlurile zilei » Povestea impresionantă a unei ieșence de 81 de ani, care a sacrificat totul pentru fiul ei! Soțul său a fost mare director în Iași, dar acum a pierdut toată averea și își trăiește ultimii ani din viață la un cămin de bătrâni

Povestea impresionantă a unei ieșence de 81 de ani, care a sacrificat totul pentru fiul ei! Soțul său a fost mare director în Iași, dar acum a pierdut toată averea și își trăiește ultimii ani din viață la un cămin de bătrâni

02 sept. 2020, 02:05,
Alexandra Abonicesei în Titlurile zilei

O ieșeancă de 81 de ani locuiește la căminul de bătrâni al Direcției de Asistență Socială din Iași de mai bine de zece ani. Bătrâna a lucrat la Antibiotice Iași, în laborator, până când s-a pensionat. A dus o viață frumoasă alături de soțul ei, dar după ce a rămas cu singurul fiu care s-a căsătorit, problemele au început să apară. A pus fericirea fiului pe primul loc, sacrificând până la ultimul ban pentru a-l ajuta

O ieșeancă de 81 de ani locuiește la căminul de bătrâni al Direcției de Asistență Socială din Iași de mai bine de zece ani. A avut tot ce-și putea dori o femeie, dar a pierdut totul pentru fiul ei. Elena Hrisovescu, ieșeanca de 81 de ani, locuiește la Căminul de Bătrâni „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, administrat de Direcția de Asistența Socială Iași, de aproape 10 ani. A avut o viață frumoasă până în 2006, anul în care soțul i-a decedat din cauza unei boli. Timp de 34 de ani a lucrat ca loborant la Antibiotice Iași, chiar din anul înființării firmei. S-a căsătorit și și-a încurajat soțul să își termine studiile, iar în anul în care a născut primul fiu, acesta intra în primul an de facultate.

„Am lucrat la Antibiotice Iași 34 de ani, de acolo am ieșit la pensie. O pensie frumoasă față de alții, am două mii și ceva de lei. Am fost laborantă principală. De la 17 ani am terminat școala și tot atunci s-a înființat firma Antibiotice și ne-a luat direct din școală. Am absolvit Școala Tehnică de Chimie. La Antibiotice am avut un colectiv extraordinar, ne-am înțeles. Eu am lucrat la sectorul 5 unde făceam vitamina B12 și tetraciclina. Nu am avut concedii medicale, nu am avut vreo boală pentru care să stau prin spitale până la vârsta asta decât atunci când am născut cei doi copii. În 1961 am avut primul copil și tot atunci a intrat și soțul meu la facultate”, a spus Elena Hrisovescu, din Căminul de Bătrâni „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Iași.

Ieșeanca a avut o familie fericită până când boala i-a răpit soțul

S-a căsătorit la vârsta de 20 de ani. A trăit o viață liniștită și frumoasă alături de soțul ei până când acesta s-a îmbolnăvit și a decedat. La vârsta de 22 de ani, Elena Hrisovescu a avut primul copil, pe care l-a pierdut din cauza unei boli necruțătoare la doar 12 ani. A mai născut un băiat, care a rămas singurul ei copil și pentru care a sacrificat tot ce a avut de nenumărate ori.

„Ne-am căsătorit de tineri, 20 de ani soțul, 20 de ani eu. Eu terminasem școala, el nu. Fiind bărbat, el nu voia să mai învețe, dar eu i-am zis că nu se poate, trebuie să termine studiile, chiar îl ascultam și la lecții. I-am zis să își termine liceul și l-am ajutat, el fiind dintr-o familie mai săracă, nu a reușit nici să își termine liceul la timp. Dar, după ce ne-am căsătorit, a terminat liceul, a făcut și o facultate. A avut funcție mare, a ajuns director la mase plastice, după Revoluție a ajuns șeful Camerei de Industrie și Comerț din Iași. S-a îmbolnăvit și a decedat. Am avut un apartament mare, frumos, în centru, lângă «Luceafărul». Am avut doi copii, unul a decedat, celălalt e căsătorit”, a mai povestit Elena Hrisovescu, din Căminul de Bătrâni „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Iași.

A vândut două apartamente pentru a-și ajuta fiul

Viața bătrânei a devenit grea după decesul soțului. Problemele au început să apară după ce fiul ei s-a căsătorit și s-a mutat alături de soție în apartamentul părinților. Fiind o locuință mare, spațiul le permitea tuturor să trăiască în condiții foarte bune, doar că neînțelegerile cu nora tulburau mereu liniștea casei. Chiar dacă investise o muncă de mulți ani pentru acea locuință, femeia a decis să o vândă și să cumpere două apartamente, unul pentru ea și celălalt pentru fiul ei.

„S-a căsătorit baiatul cu o fată care nu a fost de acord cu nimic frumos. Zicea că nu poate să stea, chiar dacă aveam un apartament mare, nu s-a lăsat până ce nu am vândut apartamentul, asa că l-am vândut și am luat alte două, unul pentru ei și unul pentru mine, ca să nu mai stăm împreună. Asta se întâmpla în 2002. Nora nu voia să muncească și nu a muncit nici până în ziua de astăzi. Nu știu ce au făcut ei, dar au vândut și apartamentul acela și au rămas și cu datorii, pe care să le achite. Am vândut eu apartamentul și le-am achitat eu”, a mai adăugat Elena Hrisovescu, din Căminul de Bătrâni „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Iași.

Ultimele economii ale bătrânei au ajuns la fiul ei

Elena Hrisovescu este cunoscută în căminul de bătrâni drept o persoană darnică, care împrumută cu bani persoane fără să mai primească suma înapoi. În acest an, cu ultimele economii, și-a ajutat fiul chiar dacă nora acesteia continuă să respingă orice legătură cu bâtrâna. Elena Hrisovescu are doi nepoți cu care mai vorbește din când în când, pentru că nora acesteia încearcă să îi îndepărteze de propria bunică.

„Băiatul a avut un magazin în Iași, dar pe perioada asta nu au fost vânzări și a închis. A stat trei luni acasă și a rămas fără bani. E în Anglia de două luni jumătate, are locuintă, familie, copii la școală. Am doi nepoți, unul a terminat deja clasa a 12-a. Îi mai constrânge nora mea să nu vorbească. Acum, când a plecat băiatul meu în Anglia să lucreze, a plecat cu toate economiile mele, ce am strâns din pensie i-am dat lui să plece să câștige bani”, a povestit Elena Hrisovescu, din Căminul de Bătrâni „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Iași.

Experiența din timpul anilor de muncă a învățat-o importanța respectării regulilor

Ieșeanca Elena Hrisovescu a lucrat ca laborant în secția 5 a firmei Antibiotice Iași timp de 34 de ani de la înființare, testând vitamina B12 și tetraciclina. A învățat că orice greșeală, cât de mică ar fi, are efecte grave, iar de când a început pandemia de COVID-19 nu înțelege de ce atât de multe persoane tratează superficial regulile.

„E un virus periculos, multă lume nu respectă, nu sunt învățați cu o disciplină. Dacă greșeam cu un strop la analiză, nu îmi ieșea, era jale. Lumea nu crede, dar eu știu ce înseamnă să faci ceva corect, să nu te abați nici în stânga, nici în dreapta”, a încheiat Elena Hrisovescu, din Căminul de Bătrâni „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Iași.

Preotul Eduard Muntean: „Încercăm să îi facem pe bătrâni să nu se simtă singuri”

Regulile sunt stricte pe perioada pandemiei COVID-19 la căminul de bătrâni din cadrul Direcției de Asistență Socială Iași pentru a evita situația infectării. Testele pentru COVID-19 se fac pentru toți angajații și beneficiarii centrului o dată la două săptămâni. Din 179 de locuri disponibile la Căminul de Bătrâni „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Iași sunt ocupate în prezent doar 115. Preotul Eduard Munteanu, reprezentantul pe partea spirituală a instituției, activează de patru ani la Căminul de Bătrâni „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Iași. A reușit în acești ani să cunoască atât colegii de muncă, dar și vârstnicii din colectivul căminului.

„Este o instituție care se ocupă de partea socială, de a se simți valorificați. Cine spune că a veni la un azil este ca și cum ar uita cineva de tine? Nicidecum, dimpotrivă, atât eu, cât și colegii mei, toți avem un aport, fiecare în domeniul lui, încercăm să ne completăm unii pe alții, în special în perioada pandemiei, când bătrânii au senzația că au fost părăsiți de cei apropiați, fiindcă de la instituirea stării de urgență nu a avut acces la cămin nimeni din exterior. Sunt bătrâni din toate domeniile în cămin, dar sunt mai ales cei sărmani, fără venituri, fără adăpost, fără rude de multe ori, alții au fost aduși de pe străzi și integrați în comunitate”, a precizat preotul Eduard Florin Munteanu, de la Căminul de Bătrâni „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`