Prima pagină » Titlurile zilei » Povestea impresionantă a unei ieșence care își petrece viața pe străzi de 20 de ani! Elena Nedelcu: „Copiii sunt prin Anglia, Germania, au o situație bună, dar nu îi interesează că au o mamă pe stradă” –  FOTO

Povestea impresionantă a unei ieșence care își petrece viața pe străzi de 20 de ani! Elena Nedelcu: „Copiii sunt prin Anglia, Germania, au o situație bună, dar nu îi interesează că au o mamă pe stradă” –  FOTO

15 dec. 2022, 02:00, 9 ,
Cosmina Puiu în Titlurile zilei

O femeie în vârstă de 55 de ani își petrece viața pe străzile Iașului de aproximativ 20 de ani. Aceasta a fost studentă în cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, la Facultatea de Mecanică. Din nefericire, nu și-a putut continua studiile și a lucrat nouă ani la Metalurgica, unde a fost șefă de secție. Acum și-a găsit sprijinul la Baia Publică Iași, unde i se oferă condițiile necesare unui trai decent. Mai mult decât atât, directorul Direcției de Asistență Socială (DAS) Iași, Luminița Munteanu, susține faptul că angajații tratează cu interes nevoile oamenilor și le oferă cele necesare

Elena Nedelcu este o ieșeancă ce locuiește pe stradă de ani buni. În trecut, viața ei a fost una normală, însă din cauza unor probleme din familie a ajuns într-o situație de neimaginat. În tinerețe, femeia a muncit pe brânci pentru a-și crește copiii, însă acum a ajuns fără niciun sprijin din partea familie. Singura ei alinare sunt angajații de la Baia Publică, ce îi oferă un trai decent.

o poză cu Elena Nedelcu, care locuiește la Baia Publică Iași

Elena Nedelcu și-a început viața cu succes, dar o termină pe străzi. Singurul sprijin sunt angajații D.A.S, pentru că îi oferă cele necesare

Ieșeanca ce își petrece viața pe străzi de 20 de ani: „Am terminat 12 clase și un an de facultate”

o poză cu paturile de la Baia Publica Iași

Beneficiarii ajută la igienizarea locului, în care dorm și în acest fel, le crește stima de sine și se consideră importanți

Elena Nedelcu este nefericită de situația în care a ajuns, însă spune că nu a mai avut nicio putere de a se pune pe picioare. Cu toate acestea, singurul ei sprijin sunt angajații DAS Iași, pentru că nicio rudă nu o ajută. Aceasta este îngrijită și duce o viață decentă în cadrul Centrului de Tranzit.

„Acum 40 de zile mi-a murit soțul. Am mulți ani de stradă, am și copii. Nu țin legătura cu mine. Fata cea mai mare a venit la înmormântarea lui. El nu locuia pe stradă, e din Medgidia, însă eu am decis să vin în Iași și am ajuns în felul acesta. Am o mamă aici, dar nu mă poate ajuta cu nimic, are o pensie foarte mică.

Chiar dacă are casă, nu mă pot duce acolo, pentru că am un frate, care mă supără și vorbește multe lucruri… Am preferat să ajung pe stradă, decât să stau acolo și să mă cert cu el. Acum sunt aici și este bine. Avem căldură, mâncare, apă și o viață liniștită. Cei de aici sunt singurii care mă ajută!”, povestește Elena Nedelcu, plină de tristețe.

Elena a ajuns să fie un om al străzii, dar nu a uitat cei nouă ani de șefie la Metalurgica.

„Am lucrat nouă ani la Metalurgica, am fost șefă. Am terminat 12 clase și am făcut un an la Facultatea de Mecanică, dar n-am putut să mai continui. Sunt bolnavă, am probleme cu inima, cu rinichii și multe altele. Port cârjă să mă deplasez câte puțin. Copiii puteau să mă ajute, că sunt prin Anglia, Germania și au o situație bună, dar nu îi interesează că au o mamă pe stradă. Bine că i-am crescut pe ei și cam atât! Viața mea n-a fost ușoară până s-au făcut mari. Am lucrat la Metalurgica și până să ajung șefă am stat în apă până la brâu!”, destăinuie femeia străzii pentru reporterii BZI.

o poza cu Luminița Munteanu

Directoarea de la D.A.S Iași mărturisește faptul că oferă beneficiarilor cele necesare și îi îngrijesc așa cum trebuie, pentru a le oferi o ședere plăcută

Centrul de Tranzit este salvarea oamenilor de pe stradă

o poză cu o altă cameră de la Baia Publică din Iași

Oamenii care se deplasează greu nu sunt obligați să părăsească locul unde dorm și își petrec zilele în liniște, cu toate condițiile necesare

Centrul de Tranzit este o salvare pentru toți oamenii din stradă, deoarece în timpul iernii nu au alt loc în care ar putea să meargă, iar afară ar îngheța de frig. Mai mult decât atât, o altă femeie care locuiește acolo spune că se simte foarte bine, pentru că i se oferă niște servicii de igienă corespunzătoare.

„Este foarte bine aici. Vara mai merg la țară și lucrez la câmp. Cei care mă iau la muncă de câțiva ani îmi oferă și un acoperiș deasupra capului, dar iarna este frig și n-am unde mă duce, dacă vin aici (n.r. – Centrul de Tranzit Iași) mă simt liniștită. Doamnele de aici ne tund, ne taie unghiile, ne schimbă și ne simțim și noi oameni, pentru că viața de pe stradă ne face să uităm de aceste lucruri”, zice o altă persoană care a ajuns să-și trăiască viața pe străzi.

Directorul DAS Iași, Luminița Munteanu, declară pentru reporterii BZI că ajută toți oamenii care nu au o locuință și care au ajuns să stea pe străzi.

„Oamenii străzii care au ajuns în centrul nostru au parte de servicii de igienă, hrană și de servicii medicale prin cabinetele pe care le avem în subordine. Cel puțin de trei ori pe săptămână se duc și fac investigații. Noi primim toți oamenii străzii.

În cazul în care sunt mai mulți oameni decât locuri disponibile, avem Centrul de Recuperare și Integrare din C.A Rosetti, ce are 80 de locuri. În etapa următoare, 10 persoane din Centrul de Tranzit vor merge în centrul din C.A Rosetti, ca să putem face loc altor persoane ce sunt găsite în stradă. O mare problemă cu care ne confruntăm este aceea că 80 la sută dintre oameni sunt din raza județului. Cu toate acestea, orice persoană găsită în stradă va beneficia, pe perioada temperaturilor scăzute, de toate serviciile pe care le pune la dispoziție Primăria Municipiului Iași.

Angajații cred că au cea mai grea meserie din cadrul Direcției de Asistență Socială. Toți întâmpină diferite dificultăți la locurile de muncă, dar cred că cea de a lucra cu oamenii străzii este cea mai grea formă de activitate”, transmite Luminița Munteanu.

Cei care își petrec viața pe străzi sunt ajutați să se reintegreze în societate prin diferite moduri. Aceștia sunt sprijiniți să înceapă o formă de activitate, să vorbească și să poată trece peste momentele dificile prin care au trecut în timpul șederii pe stradă.

Comentarii
  • Doamna se lamenteaza, ca astai cel m-ai usor de facut daca traesti din welfare adica din ajutor, dar copii ei alaturi de ceilalti colegi ai nostrii muncim aici in deaspora si alimentam bugetul tari cu 5 miliarde de euro. Asa ca s-a nu m-ai zica ca e parasita si n-are banii. Cu fratele se poate impaca la un pahar de vin, sau 2.

  • Are 55 ani și stă pe străzi de 20 de ani ? De la 35 ? Câți ani aveau copiii ei când ea avea 35 de ani….de zice că i a crescut mari ??Ceva da cu virgula..

  • Șef de secție fără studii superioare ? Aiureli…. Dacă progeniturilor ei nu le pasă de soarta ei, de ce mi-ar păsa mie ? Trăiește din banii mei și nu numai ai mei ci ai tuturor celor care plătesc taxe și impozite. Diaspora nu bagă bani în bugetul statului, terminați cu prostia asta. Diaspora cheltuie în România și în alte țări, banii pe care îi câștigă, în interesul propriu al lor și al familiilor lor, ei nu plătesc asigurări sociale către statul român. Cei care trăiesc din mila statului și cei care nu au serviciu, cei care nu plătesc taxe și impozite pe venituri ar trebui să nu aibă drept de vot !

  • @Anonimus este cel mai handicapat de om din Romania sa-mi bag pl! banii care-i varsa diaspora atunci cand ajunge in tara si isi petrece concediile unde se duc, nu in bugetul tarii handicapatule? diaspora cand ajunge acasa nu cumpara produse alimentare, mobila, electrocasnice, bricolaje, carburanti, s.a. toate preturile la raft si la pompa au TVA inclus, unde se duce TVA-ul ala? nu in bugetul tarii handicapatule? cand transfera bani acasa prin western union diaspora nu plateste comisioane? unde se duc comisioanele alea, nu in bancile din Romania? banci care la randul lor platesc taxe si impozite la stat. banii retrasi de familiile lor la fel li se opresc comisioane, apoi banii care-i cheltuie familiile lor pe utilitatile gospodariei, lumina, gaz, cablu, net, telefon, servicii medicale, hrana, medicamente, imbracaminte si incaltaminte, toate au TVA inclus boule! mare e Gradina Ta Doamne! nici nu am FEEA-ul facut si tot imi dau seama ca diaspora contribuie foarte mult atunci cand vine in tara sau trimit bani din strainatate in Romania la familiile lor.

  • Cel mai tare ii ustura pe imigranti sa le zici adevarul despre ei. Ca vin la mocangeala, ei, civilizatii, avutii, corectii si harnicii, bogatii de ei. Vin de la viata buna, de la trai bun si mai si sustin economia Romaniei.
    De asta nu e saptamana in care sa vezi solicitari de donatii pentru repatriere.
    De asta e plin de imigranti pe la cabinetele medicale, vin sa isi puna dintii, sa isi dezdoaie oasele si sa isi peticeasca ulcerele pe bani de la buget.
    De asta crapa si beau in ei in nestire cand ajung „acasa”, si de asta pleaca cu portbagajele si remorcile pline de crapelnita din asta necivilizata, cum e la noi.
    De asta e plin de reportaje cu tepe date la restaurante, cu batai pe aeroporturi si cu vaicareli ca sunt tinuti prea mult la vama.
    Singura contributie la buget a imigrantilor e plata vignetei, daca or plati-o toti.
    In rest, vai de capul lor: sa intorci curul tarii unde te-ai nascut e una, dar sa si revii an de an „de dor” si ca sa aduci bani la buget, e gogonata maxim.
    Si nimic nu e mai placut decat sa vezi cum sa oftica imigrantul cand ii zici verde in fata adevarul. Si, neavand argumente sa nege, recurge la ultimul sau bastion. Injuratura.

  • bla,bla ,bla ti-ai abandonat o fata de 8 ani si baiatul la varsta de 4 ani ,le-ai vandut casa si te-ai distrat cu sotul tau distrugandu-le copilaria,ai disparut 15 ani si ai aparut cu inca 2 copii de care nu prea te-a interesat i-ar acum vrei ajutor, mama ta este batrana,bolnava si are pensia mica,atat este adevarat si mai sunt multe de spus.

  • adaugati comentariul

  • auuuu….mai zi. ca era prea SF faza cu sefa cu 12 clase. ceea ce povestesti d-ta e cu mult mai plauzibil.

  • Anonimule cu vocabular infect de mârlan cu pretenții. Diaspora NU CONTRIBUIE LA BUGETUL statului ! TVA-ul de care vorbești îl plătește comerciantul, benzinarul (el plătește acciza care e mult mai mare decât TVA-ul), transportatorul care pe lângă impozitul pe profit și TVA și altele, plătește CAS pt șoferi, plătește RCA, plătește rovignetă, diasorenii plătesc rovignetă pt o zi când intră și apoi pt o zi când ies din țară. Crezi că numai voi, mârlanii din diaspora vă îmbrăcați ? numai voi mâncați ? In diaspora sunt 4 milooane de persoane pe când în România sunt cel puțin 10 milioane de contribuabili atât salariați cât și pensionari.Un salariat pt 100 de lei net varsă la bugetul statului 70 de lei deci el are salariul pe hârtie 170 lei… am dat un exemplu simplu, poate pricepe mintea ta de retardat care stă într-un creier fără circuvoluțiuni , dar nu cred… măcar poate pricep alții care tind să îți dea dreptate.
    Sau tu, cu mintea ta de imbecil ai impresia că noi cei din țară nu mâncăm, nu ne îmbrăcăm, nu plătim TVA ? Boule, noi plătim astea zi de zi, voi 6-7 zile cât veniți ca să vă dați artiști că sunteți barosani ….
    Dar dacă nu ai minte, nu ai, asta este. Diasporenii, care se cred nu știu ce burici ai României, se umilesc și smulg sparanghel pt câțiva firfirei, muncesc pe brânci și dorm în hambare insalubre fără apă ca niște dobitoace, tremură de frig pt 500 de eur/ lună…. Aici dacă vrei să culegi via trebuie să găsești oameni și găsești foarte greu, cu 120lei/zi atenție acolo sunt plătiți la kg culese nu la zi de muncă, pe lângă bani trebui unpachet de țigări, o cafea un litru de vin și 100 g vodka…. pauza de prânz, mofturi…. și cu toate aste nu găsești oameni pt lucru în agricultură. Un salariat din construcții este plătit cu minim 3500 lei/lună și foarte greu găsești oameni ca să zugrăvești un apartament.
    Imbecilule care te crezi deștept cu diaspora ta, diaspora nu plătește facturi la gaz, la electricitate, ei poate trimit bani pt ca să plătească putorile care stau acasă. E ușor să spui: eu mă duc la muncă în „Italea” vă las copiii voi aveți grijă de ei că eu vă trimit bani, ia să stai aici să ai grijă de copii să-i educi (dar asta nu vă caracterizează) să-i îmbraci să-i duci și să-i aduci de la școală….
    Bine ar fi dacă ai merge și tu pe la școală poate se prinde o brumă de educație de tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *