Prima pagină » Local » Povestea impresionantă a ieșeanului declarat mort la cererea propriului fiu! Bărbatul le-a solicitat judecătorilor din Iași să-l „învie”! A fost nevoit să-și arate tatuajul de pe coapsă, pentru a putea fi recunoscut! (Exclusiv)
Povestea impresionantă a ieșeanului declarat mort la cererea propriului fiu! Bărbatul le-a solicitat judecătorilor din Iași să-l

Povestea impresionantă a ieșeanului declarat mort la cererea propriului fiu! Bărbatul le-a solicitat judecătorilor din Iași să-l „învie”! A fost nevoit să-și arate tatuajul de pe coapsă, pentru a putea fi recunoscut! (Exclusiv)

09 iun. 2021, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Un bărbat din Iași le-a cerut judecătorilor să îl „învie”. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis recent acțiunea formulată de Dan Petrariu. Bărbatul a fost declarat decedat după o acțiune depusă la instanță de fiul său. Ieșeanul plecase la muncă în Iugoslavia și, la un moment dat, nu le-a mai dat rudelor sale vreun semn de viață

Povestea impresionantă a ieșeanului declarat mort la cererea propriului fiu! Bărbatul le-a solicitat judecătorilor din Iași să-l „învie”! A fost nevoit să-și arate tatuajul de pe coapsă, pentru a putea fi recunoscut!
Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis recent acțiunea formulată de Direcția Locală de Evidență a Persoanelor (DLEP), în numele lui Dan Petrariu. „Admite cererea formulată de reclamanta DLEP Iași – Serviciul de stare civilă, având ca obiect anulare act. Constată nulitatea hotărârii judecătorești declarative de moarte”, au precizat judecătorii ieșeni.

Ieșeanul Dan Petrariu, declarat mort dintr-o eroare

Procesul intentat de DLEP în numele lui Dan Petrariu a început pe 22 aprilie 2020. Atunci, reprezentanții DLEP Iași au solicitat anularea hotărârii prin care a fost declarat decesul ieșeanului, el fiind declarat mort pe 31 decembrie 1999 în regiunea fostei Republici Iugoslavia, la solicitarea fiului său. În urmă cu câteva luni, Dan Petrariu (64 de ani) a mers la Ambasada României din Podgorița (Muntenegru). Ieșeanul voia să își înnoiască pașaportul, dar autoritățile l-au anunțat că, în acte, este trecut drept mort!

Bărbatul a apelat la cei de la DLEP Iași, pentru a-l ajuta. Inițial, DLEP a formulat o cerere în numele lui Dan Petrariu, dar aceasta a fost respinsă. Reclamanții au solicitat instanței, în contradictoriu cu Dan Petrariu, anularea actului de deces emis pe 8 ianuarie 2015, privindu-l pe pârât. Acel act de deces fusese întocmit pe baza unei sentințe declarative de moarte de pe 7 mai 2013. Decizia fusese emisă tot de Judecătoria Iași.

„Printr-o adresă de pe 17 decembrie 2018, emisă de DLEP, s-a specificat faptul că Dan Petrariu s-a prezentat la Ambasada României din Podgorița (Muntenegru). Acesta a solicitat eliberarea unui nou document de călătorie în locul celui expirat. S-a constatat că persoana figura în sistemul de pașapoarte E-Pass și în Registrul Național de Evidența Persoanelor cu mențiunea «decedat». În urma verificărilor în registrele de stare civilă, a fost identificat actul de deces emis în 2015, privindu-l pe pârât. Acesta ar fi decedat pe 31 decembrie 1999 în Iugoslavia. Actul de deces a fost întocmit pe baza sentinței civile de pe 7 mai 2013 a Judecătoriei Iași. Prin aceasta a fost declarată moartea pârâtului, la cererea fiului acestuia”, au precizat reprezentanții DLEP Iași.

Bărbatul din Iași a fost nevoit să-și arate tatuajul pentru a fi recunoscut!

În urmă cu peste 20 de ani, bărbatul a plecat la muncă în fostul spațiu iugoslav. După ce rudele nu au mai primit vreun semn de la acesta, fiul său le-a cerut judecătorilor să îl declare mort. Solicitarea a venit pe fondul unei bănuieli că bărbatul ar fi murit. Pe 7 mai 2013, Judecătoria Iași a admis cererea formulată de reclamant și a declarat bărbatul drept mort. Pe baza sentinței, a fost emis certificatul de deces de pe 8 ianuarie 2015. Autoritățile au constatat că acest bărbat este în viață în momentul în care el a cerut să i se înnoiască documentul de călătorie.
Acum, ieșeanul, care are un picior amputat și nu are documente, a cerut să fie „înviat”, iar judecătorii au admis solicitarea, pe baza declarațiilor date de martori și a audierii bărbatului prin intermediul aplicației WhatsApp.

„Pârâtul a fost audiat prin videoconferință, prin intermediul aplicației WhatsApp. Astfel, instanța a perceput personal că pârâtul este aceeași persoană cu cea din pașaportul emis pe acest nume. Totodată, din depoziția martorei a reieșit faptul că persoana audiată prin intermediul WhatsApp pare a fi soțul său, dar că nu este sigură, întrucât au trecut peste 20 de ani de când s-au văzut. Cu toate acestea, la solicitarea instanței, a menționat că știe că soțul său avea un tatuaj. Persoana audiată prin intermediul aplicației WhatsApp a arătat acel tatuaj martorei, iar aceasta a recunoscut tatuajul, spunând că soțul său este schimbat după 22 de ani.

De asemenea, la interpelarea instanței, persoana audiată prin videoconferință a arătat pașaportul pe care îl avea asupra sa, iar martora a recunoscut persoana din pașaport ca fiind soțul său. În aceste condiții, instanța apreciază că s-a probat faptul că pârâtul este în viață, în principal pe baza tatuajului pe care acesta îl are în zona coapsei, precum și din pașaportul pe care îl are asupra sa, martorii recunoscând că acea persoană este pârâtul, în tinerețe, dar și din examinarea fizică a acestuia prin intermediul videoconferinței”, au concluzionat judecătorii ieșeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`