Prima pagină » Actualitate » Povestea impresionantă a chirurgului Irinel Popescu, medicul supranumit ,,părintele transplantului hepatic din România”: ,,Datoria ta e să salvezi oameni și să le redai sănătatea”
Povestea impresionantă a chirurgului Irinel Popescu, medicul supranumit ,,părintele transplantului hepatic din România'': ,,Datoria ta e să salvezi oameni și să le redai sănătatea

Povestea impresionantă a chirurgului Irinel Popescu, medicul supranumit ,,părintele transplantului hepatic din România”: ,,Datoria ta e să salvezi oameni și să le redai sănătatea”

28 nov. 2021, 17:20,
în Actualitate

Șeful Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic ”Dan Setlacec” din cadrul Institutului Clinic Fundeni a dezvăluit de ce a ales Medicina, în detrimentul altor profesii, dar și care este sentimentul care îl încearcă atunci când salvează viața unui om.

Dr. Irinel Popescu este unul dintre cei mai renumiți chirurgi din țara noastră. Specialistul de la Institutul Clinic Fundeni a primit titulatura de „părintele transplantului hepatic”, după ce a reușit o premieră medicală în România.

Doctorul a dezvăluit detalii inedite din culisele profesiei pe care o practică zilnic și prin intermediul căreia salvează mii de vieți.

Dr. Irinel Popescu, despre cum a ales să facă Medicină, pentru tot restul vieții

Irinel Popescu a dezvăluit că dorința de a da admiterea la Medicină nu i-a aparținut, în vremea adolescenței, ci mama sa a fost cea care l-a împins de la spate, pentru a urma această profesie. Mai târziu, însă, renumitul chirurg și-a dat seama că a dezvoltat o pasiune aparte pentru domeniul medical și a încercat să își facă meseria cu dăruire și responsabilitate maximă, devenind unul dintre cei mai buni doctori din România:

„Există oameni care simt o anumită vocație foarte devreme și oameni care își aleg anumite cariere poate conjunctural, dar pe care odată ce s-au decis să o urmeze, o urmează cu maximum de responsabilitate, uneori chiar cu pasiune. Și pasiunea poate să vină ceva mai târziu.

Aș spune eu, cumva, că ăsta a fost și cazul meu. Ar fi exagerat să spun că încă din școala generală voiam să fac Medicina. În primul rând, a fost dorința mamei. Cumva a fost așa, un fel de înțelegere între noi, că o să dau admiterea la Medicină, permițându-mi, în timpul liceului, să mă ocup de șah, în bună măsură. Era pasiunea mea pe vremea aceea.

Erau mai multe opțiuni deschise. Până la urmă am ales-o pe asta.”, a povestit Prof. Dr. Irinel Popescu.

Prof. Dr. Irinel Popescu: „Datoria ta e să salvezi oameni și să le redai sănătatea”

Dr. Irinel Popescu a vorbit cu modestie despre profesia pe care și-a ales-o, dar mai ales despre meritele pe care le culege, după intervenții de succes. Părintele transplantului hepatic din România a mărturisit că are un sentiment de satisfacție de fiecare dată când reușește să își salveze pacienții, însă totodată spune că doar își îndeplinește datoria. De multe ori, afirmă chirurgul, eșecurile au impact mult mai dramatic decât cel al reușitelor, iar acest lucru îi face pe medici să privească obiectiv situațiile întâlnite:

„Sentimentul e al datoriei împlinite. Cred că asta e normal pentru orice profesionist în domeniu. Într-un fel, fără să exagerăm nici într-un sens, nici în celălalt, un sentiment de satisfacție există, fără doar și poate, însă dominanța e, de fapt, a datoriei pe care ți-ai împlinit-o.

De aceea ești acolo, de aceea te-ai pregătit, de aceea ocupi poziția respectivă. Datoria ta e să salvezi oameni și să le redai sănătatea. De fiecare dată noi aplicăm niște protocoale, cunoștințele pe care le avem, de-a lungul timpului, noutățile cu care trebuie să fim în permanență la curent. Nu pot să neg sentimentul de satisfacție, dar nici nu e cazul să îl exagerăm. Din păcate, e mult mai dramatic impactul pe care îl au eșecurile în Medicină, decât cel pe care îl au succesele. Transplantul hepatic, prin excelență, este o muncă de echipă. Nu e munca unui singur om.”, a mai adăugat Dr. Irinel Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`