Prima pagină » Economic Local » Povestea ieșencei Petronela Chirilă care, la vârsta de 48 de ani, a primit o veste ce i-a schimbat complet viața
Povestea ieșencei Petronela Chirilă care, la vârsta de 48 de ani, a primit o veste ce i-a schimbat complet viața

Povestea ieșencei Petronela Chirilă care, la vârsta de 48 de ani, a primit o veste ce i-a schimbat complet viața

04 apr. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Ieșeanca Petronela Chirilă, în vârstă de 52 de ani, a primit în urmă cu 4 ani o veste care i-a schimbat complet viața. Atunci s-a angajat ca vânzătoare într-o florărie, după ce fusese șomeră, unde a învățat meseria de florist. Anul trecut a deschis o florărie, investiție realizată împreună cu fiica și vărul său

Petronela Chirilă, în vârstă de 52 de ani, are o poveste de viață impresionantă. În urmă cu 4 ani a rămas șomeră, o perioadă dificilă peste care a trecut când fiica ei i-a dat o veste care a determinat-o să-și schimbe complet meseria. S-a angajat la o florărie, unde a învățat meseria de florist, timp de doi ani. Anul trecut a decis, împreună cu fiica și vărul său, să deschidă o afacere de familie, o florărie.

”Eu am muncit mulți ani ca vânzătoare la un cunoscut magazin de îmbrăcăminte și încălțăminte, din centrul Iașului. În magazin erau aduse mărci importante românești, dar și din străinătate, care costau ceva bănuți, însă clienții cumpărau pentru că erau de calitate. Veneau și indiencele să cumpere din magazin, turiștii. Pot să spun că în perioada aceea am dus-o foarte bine. După aceea, s-a închis magazinul. În urmă cu 4 ani am rămas fără loc de muncă. Fiica mea s-a angajat în acea perioadă la o florărie, iar, pentru că mai aveau nevoie de încă un florist, fiica mea i-a propus doamnei care era patroană să mă angajeze. Așa am ajuns în această lume, unde am învățat ABC-ul florilor”, povestește Petronela Chirilă.

Petronela Chirilă: ”Am stat 3 luni acasă din cauza unor probleme de sănătate”

Ieșeanca mai spune că a trecut printr-o perioadă grea, când a avut niște probleme de sănătate, iar ideea vărului său de a deschide o florărie a fost o veste care a bucurat-o și a determinat-o să lucreze cu și mai multă pasiune.

”Doi ani am muncit în florărie, până au apărut niște probleme de sănătate și medicul mi-a recomandat să iau o pauză. Am renunțat la locul de muncă și am stat 3 luni acasă, din cauza unor probleme de sănătate. Între timp, și fiica mea rămăsese însărcinată și nu a mai mers mult timp la florărie. Înainte de Crăciun m-a sunt vărul meu din Anglia, pasionat de flori, care are o afacere acolo, și mi-a propus să deschidem la Iași o florărie. Fiica mea, care își dorea să aibă o florărie, a fost foarte încântată. Vărul meu nu îndrăznise să-mi propună această afacere mai devreme pentru că eram angajată la florărie și nu nici nu era momentul potrivit. Dumnezeu a aranjat lucrurile și a venit acel moment. De Crăciun ne-am întâlnit, am pus la punct detaliile, și am deschis în luna ianuarie 2022”, mai spune Petronela Chirilă.

Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare povestea Luminiței Alexa, vânzătoarea pe care nu o angaja nimeni.

Ieșeanca Petronela Chirilă spune că afacerea cu flori este una de familie

Petronela Chirilă mai spune că investiția a fost destul de ridicată, mai ales ca spațiul a fost reamenajat. Aproape 10.000 de euro au fost investiți în florăria ”House of Flowers”, de pe Bulevardul Ștefan cel Mare. Spune că nu s-a așteptat ca, deși era abia la început și florăria este mică, să aibă un feedback bun din partea clienților, iar vânzările să meargă bine.

”Chiar dacă era pandemie și poate lumea era puțin confuză, atentă cu bugetul, nu am dus lipsă de clienți. Noi suntem pe Bulevardul Ștefan cel Mare și vecinii, cu afaceri lângă noi, ne spuneau că era nevoie de o florărie în această zonă. Am avut și mici perioade mai grele, cu mai puțini clienți, dar așa e în afaceri. Suntem bucuroși că am creat niște relații cu clienții noștri, le suntem recunoscători și sperăm că mica noastră afacere de familie va fi mulți ani de acum înainte”, mai spune Petronela Chirilă, florist din Iași.

Trandafirii sunt cele mai căutate flori

Clienții care au venit în florăria din centrul Iașului plătesc de la 50 de lei la câteva sute de lei pentru un buchet sau un aranjament floral. Petronela spune că a primit deja comenzi pentru evenimentele din acest an, iar cele mai căutate flori sunt trandafirii.

”De cele mai multe ori aceștia vor să ofere cadouri celor dragi și merg la sigur cu florile (n.r-râde). Am observat că trandafirii rămân în preferințele clienților. Am realizat și buchete mai interesante, deși toate sunt speciale, pentru că nici unul nu e la fel. Am văzut că și garoafele sunt acum în trend, deși erau considerate flori folosite doar pentru înmormântări. Am avut o cerință de la o mireasă care a vrut un buchet de cale negre. Am făcut buchete mari sau aranjamente cu tot felul de combinații de flori și plante. Aducem flori din depozitele din Iași care se aprovizionează din Olanda, Africa sau America. Vindem și flori foarte scumpe, pentru că sunt aduse din străinătate, dar acestea sunt cerute mai rar. Prețurile nu au crescut foarte mult la depozit. Noi plătim celelalte cheltuieli mai scump ca anul trecut”, spune Petronela Chirilă.

Petronela Chirilă vrea să se înscrie la Facultatea de Psihologie

Ieșeanca spune că mereu a pus pasiune în ceea ce a făcut și recent a descoperit că are o înclinație spre psihologie. A urmat niște cursuri prin care a descoperit ce înseamnă acest domeniu și se gândește chiar să se înscrie la facultate.

”Eu nu am urmat cursurile unei facultăți, pentru că așa a fost situația. Viața m-a purtat pe alte drumuri. Dar am prietene care au terminat facultatea și la 50 de ani. Mă gândesc și eu la asta serios, să mă înscriu la Facultatea de Psihologie, dacă timpul o să îmi permită. Mi-ar plăcea să ajut oamenii vulnerabili, cum sunt cei din penitenciare”, mai spune Petronela Chirilă.

O tânără din Iași vrea să facă nunta în vie și a început deja să se intereseze de locație și ce aranjamente florale să aibă la nuntă. Ieșeanca Petronela Chirilă spune că anul acesta vor fi comenzi pentru aranjamentele la nunți, pentru că evenimentele se vor derula fără restricții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *