Prima pagină » Titlurile zilei » Povestea din spatele berii Nemțeana. Cum a apărut afacerea de succes. „În 2012, am pus prima bere în pahar”

Povestea din spatele berii Nemțeana. Cum a apărut afacerea de succes. „În 2012, am pus prima bere în pahar”

17 apr. 2025, 02:00, 12 ,
Raluca COSTIN în Titlurile zilei
Povestea din spatele berii Nemțeana. Cum a apărut afacerea de succes. „În 2012, am pus prima bere în pahar”

Povestea din spatele berii Nemțeana începe în anul 2012, când familia Mihoc a decis să investească într-o fabrică cu bere artizanală. Primele beri au ajuns în Iași în anul 2023. Investiția inițială a fost de 300.000 de euro. În urmă cu 3 ani, a fost deschis și restaurantul FOOM, iar de astăzi, la Mall Moldova, cel mai mare complex din zona noastră, este deschisă a doua locație FOOM. Interviul cu Leonard Mihoc, proprietarul acestei afaceri, poate fi urmărit într-un nou episod de #PodcastBZI, AICI:

Leonard Mihoc, proprietarul Nemțeana&FOOM, povestește despre proiectul fabricii de bere artizanală, început în anul 2012, cu o investiție de 300.000 de euro.

„Nemțeana este un proiect al meu și al tatălui meu. Tatăl meu a avut inițiativa de a face o fabrică de bere artizanală. Noi, în familie, suntem cu spirit antreprenorial. De vreo 30 de ani suntem cu afaceri. Tata a avut o fabrică de alcool, am avut în concesiune fabrica de bere Solca de la Suceava, una dintre primele fabrici de bere din România. Afacerea cu bere artizanală am pus-o pe picioare în familie. Eu eram tinerel, aveam vreo 18 ani (n.r. – râde) când am început să renovăm spațiul unde funcționează fabrica de bere, la Roman. Eu am făcut Facultatea de Drept la Iași și am rămas aici. În 2012, am pus prima bere în pahar, iar un an mai târziu am început comercializarea berii Nemțeana. A durat mult toată partea de birocrație: acte, autorizări, rețete. Cred că pe 1 decembrie 2013 am dat drumul la afacere. Rețetele sunt dezvoltate de un berar, rețete românești, cum era berea odată”, povestește Leonard Mihoc. Pe de altă parte, prima fabrică de bere din România a fost deschisă în secolul al XII-lea.

Povestea din spatele berii Nemțeana începe în anul 2012

Începuturile afacerii au fost dificile. Leonard își amintește că a găsit cu greu partenerii potriviți, unde să comercializeze berea artizanală, pentru că acest concept nu luase amploare, așa cum e în prezent.

„Primele beri le-am vândut în Roman, apoi în Iași. Am amânat un pic vânzarea ca să putem vedea cum reacționează piața la berea artizanală, să știm la ce să ne așteptăm. În a doua jumătate a anului 2014, am început să merg să fac muncă de convingere în retail, să explic ce e cu berea artizanală, să merg în magazine, în restaurante. Este o bere făcută de niște oameni cu pasiune. Astăzi, suntem prezenți în retail, HoReCa, și avem propriul pub în Iași, pe strada Lăpușneanu. Nemțeana nu e doar o bere – e munca noastră de zi cu zi și un manifest pentru lucrurile făcute pe bune. Acum, suntem în 80 de locații, în Iași și București. Vindem în mai multe lanțuri de hipermarketuri, băcănii din Iași și București, în Berăria H. Suntem în top 3 jucători de bere artizanală pe piața din România. În retail vindem cel mai bine. Într-o lună bună am vândut 40.000 de litri de bere. În preferințele consumatorilor se află berea blondă, berea neagră sau amăruie. Pe 1 mai, când avem evenimentul «Foom Fest Muncitoresc», unde vor cânta Bogdan Simion și Lăutarii de Mătase, a șasea ediție, vom lansa un sortiment nou de bere, un IPL (n.r. – India Pale Rager)”, mai spune Leonard Mihoc.

Berea artizanală este tot mai căutată de clienții din toată țara

De astăzi, 17 aprilie 2025, o nouă locație FOOM este în Mall Moldova.

„Îi așteptăm pe toți cu produse de calitate și oferte. Profilul nostru de client cred că este: persoane care au peste 25 de ani. Încercăm să atragem și noua generație de consumatori. La FOOM, observăm că tinerii sunt atrași de berea artizanală, berea craft”, mai spune Leonard Mihoc.

Berea artizanală este tot mai apreciată în rândul consumatorilor care caută savoare autentică, rețete tradiționale și experiențe unice. Spre deosebire de berea industrială, realizată în cantități mari și cu rețete standardizate, berea artizanală este produsă în loturi mici, cu atenție la detalii, calitate a ingredientelor și creativitate. În ultimii ani, acest tip de bere a devenit un adevărat fenomen cultural în întreaga lume, inclusiv în România, unde tot mai mulți producători locali își pun amprenta prin gusturi originale, arome diverse și metode de fermentare inovatoare. Ieșeanul Ionel Păsărică și 3 belgieni au investit jumătate de milion de euro într-o afacere cu bere artizanală.

Rețeta a fost creată de un specialist belgian, iar vânzările merg bine, mai ales pe partea de retail. De asemenea, povestea din spatele berii Nemțeana, unul dintre cele mai cunoscute branduri din Iași, a fost prezentată într-un nou episod de #PodcastBZI.

Bugetul.ro
Adio, Transfăgărășan și Transalpina! Cel mai atractiv traseu pentru cei care vor să vadă sălbăticia României este Transapuseana, aflat prin Munții Trascău și Metaliferi
redactia.ro
Criminalul Robert Lupu nu a fost luat de la morgă. Familia nu vrea să audă de el. Ar putea fi înmormântat pe banii statului
Bugetul.ro
Jale la Lidl, Carrefour, Mega Image sau Kaufland din mai 2025. ANPC a impus tuturor supermarketurilor să vândă produse din tutun după ce clienții suspecți vor prezenta CI
a1.ro
Cum arată locul în care Teodora Marcu și-a pierdut viața. Familia și prietenii au aprins lumânări pentru tânăra de doar 23 de ani
Playtech.ro
Dreptul locatarilor legat de banii asociaţiei de proprietari. Mulţi nu ştiu, dar pot avea acces la anumite lucruri
observatornews.ro
TVA de 22%, taxe mai mari la păcănele şi impozit mai mare pe drepturi de autor. Posibile măsuri de la 1 iulie
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Amenzi mari pentru cei ce stau la casă. Obligații mari, unele absurde
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Bărbatul pe care Dana Budeanu îl ține bine ascuns de mai bine de un deceniu. Ce meserie halucinantă are Tudor!
Playtech.ro
Cel mai comun nume de băiat, în România. De ce este special şi ce semnificaţie are
Dailybusiness.ro
ANPC a găsit alte nereguli în supermarketuri. Produse expirate, mizerie și amenzi de 140.000 lei
RomaniaTV
BREAKING NEWS! A ieșit rezultatul necropsiei Teodorei Marcu, iar medicii sunt șocați! Ce au descoperit legiștii în trupul său
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Adelina Pestrițu și-a făcut o scanare a creierului. Când a venit rezultatul, să cadă din picioare!
redactia.ro
De ce boală terminală ar fi suferit, de fapt, Robert Lupu. Bărbatul a ucis-o pe Teodora Marcu după ce ar fi aflat că i se apropie sfârșitul
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!
Comentarii
  • Reclama de doi bani cand nu ai clienti.

  • Bere scumpă și mediocră.

  • Vine doamna dupa chirie?

  • Foom!!!!, mancare buna si gustoasa. Cei care scrieti aberatii nu aveti bani sa mancati in down town… Lidl si Penny fratilor, congelaturi…

    • Trebuie să fii bătut în cap să crezi că restaurantele îți oferă mâncare de calitate 🤣🤣🤣🤣

      Wey fraiere, ăia îți bagă tot ce e ieftin și stricat pe gât.

      Numai acasă poți folosi tu, singur, ingrediente de calitate. Și într-un spațiu curat.

      Oamenii săraci mănâncă “în oraș” să-i vadă lumea. Oamenii cu bani mănâncă legume și fructe din propria grădină + ouă & carne de la animalele crescute de ei sau de rude.

      Oamenii săraci se îmbulzesc în zona centrală.

      Oamenii cu bani trăiesc departe de zgomotul orașului. Au bani, nu trebuie să se trezească la 6 dimineața. 😉

  • Ati deschis la Mall Moldova? Vin acum de acolo si la standul dumneavoastra era doar consilierul de vanzari.

  • Riviera town

    @@@GUGULETE… suji melu si sa mi mananci ouale bio. Stai tu departe de oras la 250km, lasa ca eu stau in Centru. Marș

  • o bere proasta cu efecte neplacute. inceercati un london’s pride

  • Lipseste cineva din naratiune

    Bunelu. Ala lipseste. Bunelu connoiseur de bere, de vin, de zacusca, el, bunul, voluntarul, menegerul, ziaristul, importatorul, bucatarul, el eroul care in coma facea planuri de afaceri, el scriitorul ! Toata lumea stie ca Bunelu vq deschide impreuna cu niste pretenari o megafabrica de bere in 2017; terenul il au deja. Bunelu stie. Bunelu cunoaste. Bunelu menegeruieste. Si apoi rasare Soarele, buna dimineata.
    PS. Felicitari intreprinzatorului.

  • Ce rol joaca LION ARENA INVESTMENT SRL?

  • un gunoi de bere, mancarea in schimb la foom e mult peste alte locatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`