Prima pagină » Titlurile zilei » Povestea de viață incredibilă a tânărului din Iași care parca mașini în timpul liceului! La numai 25 de ani, a ajuns șef de sală în restaurant. Andrei, pasionat de modelling: „Îmi curgea sânge din nas când ajungeam acasă” – FOTO/ VIDEO

Povestea de viață incredibilă a tânărului din Iași care parca mașini în timpul liceului! La numai 25 de ani, a ajuns șef de sală în restaurant. Andrei, pasionat de modelling: „Îmi curgea sânge din nas când ajungeam acasă” – FOTO/ VIDEO

30 oct. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Deși are doar 25 de ani, Andrei Lazăr, șef de sală la un cunoscut restaurant din Iași, are o poveste de viață incredibilă. Muncește de la 14 ani și spune că a fost nevoit să facă asta pentru că a crescut la țară, într-o familie modestă. Este pasionat de modelling, pe care îl vede ca pe un hobby. A primit o ofertă de muncă generoasă, însă nu a plecat să muncească în Norvegia

Andrei Lazăr este unul dintre tinerii din Iași care la numai 25 de ani a ajuns șef de sală. A copilărit în comuna Mironeasa, județul Iași, într-o familie modestă, dar care l-a ajutat să își construiască principiile de bază. Ca orice adolescent care își dorea lucruri materiale, dar nu avea bani să le cumpere, și-a dat seama că le poate obține doar dacă muncește. Astfel, a început să muncească cu ziua în domeniul construcțiilor.

„La țară fiind, am muncit în construcții, mai întâi, de pe la 14 ani. Am avut și rezultate destul de bunișoare la școală, fiind premiant până în clasa a 8-a. În clasa a 9-a am plecat la Constanța pentru a lucra pe timpul verii, cum fac mulți alți tineri. La mare a fost foarte dificil să mă adaptez cu lumea nouă de acolo, să îmi găsesc un loc de muncă. Poate nu mi-am găsit ușor un job din cauză că sunt moldovean. Habar nu am (n.r.- râde). Am găsit, în cele din urmă, un job la o parcare, la un club cunoscut în Mamaia, la Princess Club. Acolo parcam mașini. Băgam bani în tonomat, deschideam, parcam mașina. Trebuia să parchez cât mai multe mașini. Cel mai mare bacșiș a fost, cred, de 60 de lei. Acolo am stat o săptămână. După aceea mi-am găsit altceva”, povestește Andrei Lazăr.

Andrei Lazăr, șef de sală la un restaurant din Iași: „Îmi curgea sânge din nas când ajungeam acasă, din cauza oboselii”

A muncit trei veri, în perioada liceului, la restaurantele din Mamaia, după ce a plecat de la Princess Club. S-a angajat mai întâi la un restaurant unde se ocupa de aprovizionare, iar apoi a fost ajutor de ospătar, ospătar și barman. Muncea foarte mult, chiar și 12 ore pe zi și primul contract de muncă l-a semnat când avea 17 ani.

„A fost o perioadă foarte grea. Îmi curgea sânge din nas când ajungeam acasă, din cauza oboselii. Aveam picioarele umflate de la stat în picioare, pielea se încrețise de la atâta muncă. Câștigam jumătate față de cât câștig acum, dar munceam mult mai mult. După experiența de la mare am venit în Iași. Eu nu am făcut liceul în Iași, ci la Vaslui. În Iași mi-am găsit un loc de muncă în fabrică. Am muncit acolo 1 an și 3 luni, motiv pentru care am dat la Facultatea de Construcții Mașini și Managementul Industrial. Și acolo, după un an de zile, am ajuns back-up setter. La 21 de ani îmi plăcea să îmi bag nasul peste tot. Învățam pe de rost procedurile la mașinile pe comandă numerică. În lipsa setter-ului, când lipsea sau lua o pauză, eram în locul lui”, mai spune Andrei Lazăr, șef de sală.

Andrei spune că a muncit mult pentru a ajunge unde este acum și a făcut multe sacrificii și compromisuri

Și-a dat seama că munca în fabrica Delphi, actuala BorgWarner, din Miroslava, operațiunile repetitive nu sunt pentru el, de aceea și-a căutat un loc de muncă tot în domeniul HoReCa, unde începuse să îi placă să lucreze. S-a angajat la un restaurant unde, la fel ca și atunci când muncea la mare, a trecut prin toate etapele până a ajuns șef de sală.

„La vârsta de 22 de ani am ajuns șef de sală, în restaurantul unde începusem să lucrez. Asta poate pentru că îmi dădeam silința mai mult față de ceilalți. Mi-a fost foarte dificil. După aceea, când a venit pandemia COVID-19, s-a închis locul respectiv și am ajuns aici. Am venit ca ospătar aici, dar în 3 luni am ajuns șef de sală. Ce face un șef de sală? Se asigură că din momentul în care ne calci pragul, tu, ca oaspete, te simți răsfățat. Uiți de toate problemele pe care le ai acasă, ce se întâmplă în afara restauratului, că e o energie bună aici.

Pentru asta se asigură că vine în permanență cu noi idei pentru dezvoltarea restaurantului, mereu găsești soluții la problemele care apar, asigură comunicarea dintre departamente, rămâne un exemplu pozitiv pentru toți colegii lui, drept și imparțial. La 22 de ani, când eram șef de sală și era mai greu (n.r.- râde) să mă asculte colegii, eram ascultat, cum e și aici”, explică Andrei Lazăr.

Tânărul șef de sală a refuzat o ofertă de muncă generoasă, din Norvegia: „Am socotit că primeam de 5 ori mai mult decât aici”

Chiar dacă domeniul HoReCa a fost printre primele afectate de pandemia COVID-19 și mulți ieșeni au plecat în străinătate și s-au reprofilat pe alte domenii de activitate, Andrei nu s-a gândit să facă asta. Mai mult, a refuzat o ofertă generoasă din partea unor patroni de restaurant din Norvegia.

„În domeniul HoReCa am primit o ofertă, chiar în vara aceasta, de la niște oaspeți care dețineau un restaurant în Norvegia, unde și muncesc. Am socotit că primeam de 5 ori mai mult decât aici, dar Norvegia e Norvegia. E diferită vremea, oamenii sunt diferiți. Țara e dezvoltată, dar nu cred că voi ajunge acolo. Doar în vizită. Consider că situația financiară pe care o pot avea acolo o pot construi și aici. Ospitalitatea la noi cred că e mai mare decât în alte țări. Cred că Franța ne bate în ceea ce privește cultura. Noi momentan învățăm de la ei. Suntem în permanență cu un pas în urma lor, dar cred că îi putem ajunge. De ce nu? Clienții sunt mai educați, pretențioși de când a început pandemia. Și noi, mai atenți cu ei. Cei care vor să înceapă o carieră în acest domeniu să fie asumați cu alegerea făcută, pentru că e un domeniu frumos dacă ești o persoană sociabilă, deschisă la provocări, competitivă”, mai spune tânărul șef de sală din Iași.

Pe de altă parte, patronii din Iași care activează în domeniul HoReCa au mărit salariile pentru a găsi mai ușor angajați.

Andrei a pozat pentru branduri renumite de cosmetice, încălțăminte sau îmbrăcăminte

Andrei este pasionat de modelling și a pozat pentru diverse branduri locale și internaționale.

„De vreo 4 ani pozez pentru diverse companii. Am pozat și la nivel internațional, pentru diferite branduri locale de cosmetice, încălțăminte, îmbrăcăminte, parfumuri. M-au descoperit două doamne care căutau anumite tipare pentru o ședință foto-video. Avea să fie primul meu contract în acest domeniu al modei si cel mai mare contract pe care l-am avut până acum. Nu îmi place să mă plafonez. Urăsc să mă plafonez. Ca să evoluez am făcut zeci de mii de ore de practică în domeniu. Am renunțat la ieșirile dese în oraș, în cluburi, la toate ieșirile inutile care îmi consumă bani și timp. La un moment dat voiam să vin din ce în ce mai des la serviciu pentru că se aduna foarte multă treabă când eram liber. Am fost și la preselecțiile pentru emisiunea Survivor și aștept să văd dacă am fost selectat”, mai spune Andrei Lazăr.

Reporterii „BZI” au prezentat într-o ediție anterioară povestea Ralucăi Dumitru, concurentă care a participat la emisiunea „Survivor”, originară din Glodeni, Iași.

Andrei Lazăr, șef de sală din Iași: „Sunt și mici secrete, dar pe lângă asta e vorba de foarte multă muncă și compromisuri”

Ce reprezintă succesul pentru șeful de sală Andrei Lazăr?

„Dacă te măsori în baremul succesului altcuiva, există o probabilitate foarte mare, indiferent cât de valoros ești intrinsec, să ieși pe minus. Dacă prin succes te gândești la ce e mai bine pentru tine și ce te face să te simți valoros, atunci clar jocul se schimbă. Pentru mine, lucrurile importante, care m-au ghidat pe partea profesională, în tot ce am făcut până acum, sunt lucrurile care pentru mine au avut sens, care m-au făcut să mă simt valoros în societatea în care trăiesc. Sunt și mici secrete, dar pe lângă asta e vorba de foarte multă muncă și compromisuri. Trebuie să aloci mult timp domeniului unde vrei să excelezi”, mai spune Andrei Lazăr, șef de sală la restaurant „Veranda”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`