Prima pagină » Titlurile zilei » Povestea de viață a unei supraviețuitoare a cancerului! Femeia are doar cuvinte de laudă pentru medicii care au salvat-o: „Mă bucur că mai sunt oameni care să ne trateze în felul acesta!” – FOTO

Povestea de viață a unei supraviețuitoare a cancerului! Femeia are doar cuvinte de laudă pentru medicii care au salvat-o: „Mă bucur că mai sunt oameni care să ne trateze în felul acesta!” – FOTO

28 nov. 2023, 02:00, 6 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Titlurile zilei

O femeie, M-C. M., a fost diagnosticată cu cancer la sân în 2014, la vârsta de 40 de ani. Deși este din Onești, județul Bacău, femeia a ales să se opereze la Cluj, la Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuță” și are doar cuvinte de laudă pentru medicii care au salvat-o

M-C. M. își amintește că înainte să fie diagnosticată cu cancer obosea foarte repede și ar fi dormit și câte 12 ore, dacă se putea. Deși se simțea permanent obosită, nu a dat importanță acestui lucru și credea că turele de noapte sunt responsabile de acest lucru. A aflat, mai apoi, de la medicul oncolog că oboseala este unul dintre cele mai întâlnite simptome ale cancerului.

Există viață și după diagnosticul oncologic: „Nădejdea mea a fost la Dumnezeu, am urmat cu sfințenie indicațiile medicilor”

În septembrie 2014, M-C. M. a fost diagnosticată cu cancer mamar în stadiul I A. Deși nu avea niciun fel de simptome, în timpul unui duș a observat un nodul la sânul stâng. Și-a dat seama imediat că ceva nu este în regulă, motiv pentru care a apelat imediat la ajutorul medicilor. A făcut primele investigații în Bacău, iar apoi a ales să fie operată la Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuță”.

„În vara lui 2014, am fost la mare, am stat vreo 4-5 zile la plajă, îmi plăcea să fiu bronzată, când am venit acasă după un schimb de noapte, când mă schimbam să fac duș, am observat ceva în neregulă la sânul stâng, un nodul în partea exterioară, ca o cireașă. Mi-a explicat medicul oncolog mai apoi că a eclozat din mijlocul sânului către exterior, pentru că nu mai avea loc în zona în care s-a format. Practic, ăsta a fost norocul meu. Când am fost diagnosticată cu cancer eram foarte speriată, am făcut prima mamografie la Bacău și mi-au spus să revin după șase luni, dar eu nu am avut răbdare, nu știam ce să fac.

La îndemnarea medicului de familie am zis să fac o biopsie. Am făcut biopsia la Moinești, iar rezultatul a fost unul devastator, arătând că am cancer la sân, în stadiul I A. Ei mi-au sugerat să fac, mai întâi, ședințele de chimioterapie, iar abia după aia operația. Eu nu am fost de acord și de aceea mi-au dat numărul domnului doctor Alexandru Trăilă, am vorbit cu el și mi-a zis să merg la Cluj și acolo vom decide ce este de făcut. M-am dus cu toate analizele, inclusiv mamografie, s-a uitat peste ele, m-a consultat. El a spus că este de acord să scoată tot de acolo, să vadă ce găsește, și mai apoi stabilește dacă este nevoie de tratament”, a declarat M-C. M.

Deși are în familie mai multe rude care are au pierdut lupta cu cancerul, M-C. M. este dovada vie că, diagnosticată la timp, această boală poate să fie învinsă.

„Mie medicii mi-au explicat că am făcut cancer din cauza genei. Fratele mai mare al tatei a murit de cancer la gât, al doilea frate a murit de leucemie, tata a murit de cancer la rect, mai am o mătușă mai mică decât tata, care a avut cancer la sân când copilul său avea două luni. Așa mi-a explicat medicul de la Cluj, pentru că mi-a zis că eu aveam de 7 ani molecula în corp atunci când am fost diagnosticată. Am întrebat de ce nu m-a durut, de ce nu m-a supărat, iar atunci medicul mi-a zis că cancerul nu doare, este o boală foarte hoață. Nădejdea mea a fost la Dumnezeu, am urmat cu sfințenie indicațiile medicilor. Mi-au extirpat doar nodulul și 13 ganglioni de la subraț, ca să vadă dacă sunt metastazați, dar nu a fost cazul”, a explicat femeia.

M-C. M. are doar cuvinte de laudă pentru medicii care au salvat-o

o femei cu bluza bej care isi atinge un san cu mainile

M-C. M. a fost diagnosticată cu cancer la sân în anul 2014, la vârsta de 40 de ani

După ce s-a vindecat, M-C. M. și-a schimbat stilul de viață, a renunțat la produsele de origine animală și încearcă să consume alimente cât mai naturale, cultivate în propria gospodărie. Pentru că se simțea din ce în ce mai bine, femeia a decis să se și angajeze, fapt ce o ajută extrem de mult din punct de vedere psihic.

„Eu sunt o fire mai optimistă, adică dacă îmi pun în gând că o să realizeze un lucru, chiar îmi iese. Starea psihică contează foarte mult în această boală, eu mereu am fost optimistă și am zis cum au trecut alții care au fost bolnavi mult mai grav, trebuie să reușesc și eu. M-a ajutat enorm de mult și familia, care a fost lângă mine. Un an și jumătate am avut concediu medical, după care am ieșit la pensie de invaliditate. În 2018, m-am angajat în Carrefour, din Onești, lucram câte 4 ore. Am ales să lucrez, pentru că acolo erau toate colegele mele de la fostul meu loc de muncă, înainte să mă îmbolnăvesc, eu am lucrat la Fabrica de Biscuiți Crocco.

Un an și jumătate am lucrat 4 ore, iar după am trecut la 8 ore. Acum sunt în concediu medical, pentru că m-am operat la fiere, dar abia aștept să revin la muncă. Am renunțat definitiv la tot ce înseamnă carne, lapte, ouă și tot ce este procesat, din comerț. Gust dulciuri procesate, dar nu mănânc, ci doar așa, de poftă. Carne nu am mai mâncat din decembrie 2014, iar lapte și ouă – din februarie 2015. Am încercat să-mi cultiv, în propria grădină, legume și fructe. Dacă e să cumpăr, iau doar de la țărani. Chiar mă simt extraordinar, nu fac efort, încerc să-mi trăiesc viața, pentru că alta nu am și altă șansă nu mi se mai dă”, a povestit femeia.

M-C. M. are doar cuvinte de laudă pentru personalul medical din Cluj, motiv pentru care, chiar și după 9 ani de când a fost diagnosticată cu cancer, oneșteanca își face toate controalele în unitatea medicală în care a fost operată.

„Am tot respectul pentru medicii de la Cluj. E vorba de 9 ani de zile, eu merg la Cluj o dată pe an pentru ecografii, mamografii, analize la sânge, analize abdominale, la oase, tot ce e necesar. Am avut, de prima dată, o relație extraordinară atât cu medicii, cât și cu asistentele și cu infirmierele, au fost de nota 20, fără atenții, fără nimic. Am mers la Cluj pe propriile forțe, fără să am vreo cunoștință, să știu pe cineva care lucrează acolo sau ceva de genul ăsta. M-am dus, m-am internat, mi s-au făcut analizele, totul a fost foarte bine. Eu mă bucur că mai sunt oameni care să ne trateze în felul ăsta, pentru că auzi tot felul de minuni, de te ia cu groază”, a menționat oneșteanca.

M-C. M. este conștientă că fără puterea lui Dumnezeu și fără implicarea medicilor nu ar fi reușit să învingă boala. Oneșteanca are doar cuvinte de laudă pentru medicii de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuță”, care au salvat-o.

Comentarii
  • E bine ca faceti reclama medicilor din Cluj. Cei de la IRO Iasi nu sponsorizeaza? Felicitari medicilor adevarati!

  • Cum sa compari cotețul de spital de la Cluj cu IRO de la Iasi ? La ce foloseste reclama asta de 2 lei M

  • Personalul de la IRO să ia exemplu de la cadrele medicale de la Cluj. Începând de sus, de la înfumurații și șpăgarii medici din Iași și terminând cu nesimțitele de asistente care nu se ocupă așa cum trebuie de bolnavii aflați în suferință. Faceți o vizită cu camera ascunsă cei care credeți că cei de la IRO merită respect. Începeți de pe holul unde e coada la cabinetele de consutații pre-internare și apoi discutați cu cei care se externează să vă povestească cam cum au fost tratați: mizerabil, inuman. Iar despre vindecări nu poate fi vorba, căci pacienții operați nu sunt alocați corect la oncologi care să-i urmărească. Doar cei cu pile și bani pentru mers la cabinetele particulare. În nici un caz după ce au fost luați în evidență la spital… Ardealul rămâne fruntea țării!

  • Am avut cancer mamar in 2006… Operat tot la Institutul Oncologic Cluj. Am numai cuvinte de lauda pentru tot si toate…. De la medici, asistente, tratamente post interventie chirurgicala, organizare, curatenie, pana la mancare. Sunt bine, fac in continuare controale anuale… Despre IRO Iasi…mai are/au de invatat…

  • Mai au de invatat la IRO,doar sintem Moldova.Unii medici sint superficiali si dezinteresati,daca ai ghinionul sa nimeresti la ei…

  • De ce nu spuneți clar pe ce secție ați avut neplăceri IRO Iași și ce alte probleme ați întâmpinat,poate se rezolvă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`