Prima pagină » Titlurile zilei » Povestea de succes a unui tânăr fermier din Iași. Cezar Musteață: „Bunicul meu a avut sclipirea. El era chiabur”

Povestea de succes a unui tânăr fermier din Iași. Cezar Musteață: „Bunicul meu a avut sclipirea. El era chiabur”

10 aug. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Titlurile zilei

Cezar Musteață este unul dintre tinerii fermieri din Iași ce au o poveste de succes și poate fi un exemplu pentru cei care vor să se apuce de afaceri în domeniul agricol. Este la a treia generație de agricultori și, deși a primit oferte pentru a vinde ferma, nu a renunțat la afacerea de familie

Cezar Mustață este un tânăr fermier din comuna Țibănești, care se ocupă de afacerea familiei, aproape 800 de hectare de teren agricol. Este la a treia generație de agricultori, iar acum exploatează sute de hectare cu grâu, porumb sau floarea-soarelui.

„Bunicul meu era chiabur. Este act notarial la Țibănești, cu contractele făcute de bunicul, care nu avea multă carte, semna cu degetul, că a cumpărat teren agricol. În perioada foametei, când a luat el teren, cu un sac de bani cumpărai o sacoșă de făină. A ajuns la vreo 40 de hectare. Nu folosim terenurile alea, când a venit comunismul, au fost luate, iar ce avem acum de la bunicul nu vindem. El a avut sclipirea să cumpere teren. De acolo, tatăl meu, în 90, a devenit antreprenor. Putea munci la Camera Agricolă, dar nu putea să facă naveta și a renunțat. A luat teren în arendă, plătea prestări servicii, pentru că atunci erau SMA-urile, iar încet-încet și-a luat utilaje, a făcut siloz. Politica pașilor mărunți, chiar prea mărunți, aș spune eu (n.r. – râde). Acum nu mai e așa. Îmi mai zice că ne grăbim, dar trebuie să faci mișcarea la timpul potrivit. Primul teren l-am cumpărat la 18 ani și am continuat să cumpăr sau să arendez”, povestește Cezar Mustață, în vârstă de 40 ani.

Povestea de succes a lui Cezar Musteață, tânăr fermier din Iași

Tânărul fermier spune că se apucă și de ferme zootehnice, dacă este necesar. A primit o ofertă de nerefuzat de la investitorii olandezi, însă spune că nu a vrut să vândă.

„Ne apucăm și de zootehnie. Nu neapărat cu ferme cu vaci Black Angus. Trebuie să crești, vrea piața, iar la noi nu există cerere mare pentru asta. Investești, capitalizezi, apoi marchezi profituri. Cred că și noi vom vinde străinilor la un moment dat. Fondurile de investiții vor cumpăra. La Botoșani, s-au cumpărat zeci de mii de hectare, vor continua și în alte județe. Asta se întâmplă peste tot în lume, în orice țară mai dezvoltată agricol. Chiar dacă ești legat de pământ, dacă vinzi, cu banii aceia poți să mergi într-o țară mai puțin dezvoltată și să o dezvolți din punct de vedere agricol. Mă uitam la o statistică pe Germania, că aveau 900.000 de fermieri. Acum, au 250.000 de fermieri. Vrem, nu vrem, investitorii cresc pentru că au tehnologie mai bună, iar tu vei fi înghițit. Cel mai bogat va fi și mai bogat, iar riscul să piardă tot este mare. Când ești mai mic, te împrumuți la cumătri, neamuri, prieteni. Când e vorba de câteva milioane de euro, de unde-i scoți? Eu am primit o ofertă de la niște danezi, să vând ferma, dar am refuzat”, mai spune Cezar Musteață.

O altă poveste de succes este a familiei Preda, care are afaceri tot în agricultură.

Cezar Musteață: „Nu îmi trebuie prea mult să fiu fericit”

Fermierul Cezar Musteață spune că în România încă se mănâncă sănătos, chiar din propria grădină, comparativ cu alte state.

„Eu fac parte din clasa de mijloc. Nu îmi trebuie prea mult să fiu fericit. Nu îmi fac griji pentru ziua de mâine și nu depindem foarte mult de ce se vinde în supermarketuri. Este bine să mănânci produse de la producătorii locali, de la tine din zonă. Sunt tot felul de soluții, să folosești tehnologii, să te informezi. Nu poți să ai carne bună, dacă un vițel mănâncă paie și bătaie. În Germania, nu aș sta niciodată pentru că mâncarea lor nu are gust. Noi mâncăm bine, sănătos, gustos”, mai spune fermierul din Iași.

Un alt tânăr fermier din Iași este Alexandru Popoaea. Povestea de succes a tânărului fermier din Iași, Cezar Musteață, poate fi urmărită și în interviul de pe YouTube, la secțiunea „PodcastBZI”.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`