Bianca Ciubotariu este o tânără din Iași, care a reușit, prin forțe proprii, să aibă succes în Regatul Unit. A plecat din țară, dezamăgită că nu își poate îndeplini visul, iar acum, cu multă muncă și disciplină, a ajuns manager al unui hotel din Londra
Bianca Ciubotariu, o tânără din Iași, în vârstă de 30 de ani, a plecat în Marea Britanie în urmă cu 2 ani. A ales să facă asta după ce și-a dat seama că nu își poate îndeplini visul din copilărie.
„România m-a dezamăgit, în primul rând, prin faptul că nu a crezut în copiii talentați, în artiștii care, indiferent de circumstanțe, au muncit și au ținut strâns de visurile lor. Iar eu sunt unul dintre ei. Încă din copilărie, visul meu era să devin actriță. Așa că am urmat studiile liceale la Colegiul Național de Artă «Octav Băncilă» din Iași, iar ulterior la Universitatea de Arte «George Enescu».
Am crezut și am simțit cu tărie că actoria este ceea ce îmi doresc să fac pentru totdeauna, dar, din păcate, lipsa aprecierii față de artă a conducerii țării noastre s-a reflectat în situația financiară precară a artiștilor. Pentru că nu eram dispusă să îmi sacrific și următorii ani din viață, am decis să plec în Londra, locul în care am învățat totul de la zero. Când am plecat am fost nevoită să învăț totul de la zero: limba, cultura, clima. Totul a fost despre puterea de adaptabilitate. Cine spune că în străinătate este ușor, pentru că ai un trai mai bun, greșește. Și am simțit asta, din toți rărunchii.
Primele luni au fost extrem de dificile pentru că mă simțeam exact ca un pește într-un ocean. Nu vorbeam bine limba, nu reușeam să port conversații și apăreau frustrări din neputința de a comunica. Treptat, cu ambiție și perseverență, am reușit să îmi depășesc fricile”, susține Bianca Ciubotariu.
Bianca Ciubotariu, o tânără din Iași, este managerul unui hotel din Londra
În Iași a muncit atât în domeniul comunicării și relațiilor publice, cât și în presă. Bianca a fost colegă cu noi, în redacția BZI, muncind ca reporter și moderator de emisiuni, timp de 2 ani. Povestește că atunci când a ajuns în Anglia a decis să studieze la una dintre cele mai prestigioase universități din Regatul Unit.
„M-am înscris la Master și, din tânăra care nu reușea să lege trei propoziții coerente în limba engleză, am absolvit masterul în Marketing International, cu distincție, la una dintre cele mai prestigioase universități din Marea Britanie, Universitatea Anglia Ruskin. Aici nu există nepotisme, dar există o competitivitate extrem de intimidantă. Dacă nu ești foarte bine pregătit, te pierzi în mulțime.
Perioada studenției a fost pe cât de frumoasă, pe atât de obositoare și solicitantă. Am studiat full-time, timp de un an de zile, timp în care a trebuit să am trei joburi part-time pentru a putea ține pasul cu cheltuielile. Totul a trecut cu brio, într-un final, am învățat că ceea ce m-a diferențiat de mulțime a fost disciplina, o calitate pe care am dobândit-o încă din copilărie.
Deși am fost tentată să renunț, să ies în oraș cu prietenii, să mă distrag de la studiu, am spus de fiecare dată pas, pentru că visurile erau mai mari decât plăcerile de moment. Și bine am făcut! Treptat mi-am chemat aici și surorile, ambele reușind să se acomodeze foarte repede. Se simte diferit când ai alături măcar o parte din familie, în drumul tău”, susține Bianca Ciubotariu.
În edițiile anterioare, reporterii BZI au prezentat povestea unei alte ieșence stabilite în Marea Britanie.
Bianca Ciubotariu: „Iașul este și va rămâne casa mea”
În Marea Britanie se face un an de master, cât doi ani în România. La scurt timp după ce a absolvit masterul, tânăra din Iași s-a angajat ca manager al unui hotel din Londra.
„E o poziție ofertantă din punct de vedere financiar și îmi place ceea ce fac. În Regatul Unit găsești multe oportunități, dar și mulți oportuniști. Competiția este extrem de mare, iar cei care ajung în poziții profesionale mai înalte au depus un efort triplu față de efortul pe care l-ar fi depus acasă. În general, când românii pleacă în străinătate, se așteaptă să câștige bani repede și tot repede să se întoarcă acasă.
Aici am învățat că «repede» nu există. Trebuie să înveți să ai răbdare, să fii cumpătat și să ai obiective foarte bine stabilite. De ce? Pentru că banii pleacă așa cum vin. Londra este extrem de ofertantă, din toate punctele de vedere. Este foarte simplu să cheltui un salariu în câteva zile. Aici, chiriile sunt foarte scumpe, mai ales dacă îți dorești să locuiești într-o zonă centrală. Prețurile pentru chiriile apartamentelor pleacă de la 1.200 de lire pe lună, fără cheltuieli. Iașul este și va rămâne casa mea, indiferent de locurile prin care viața îmi plimbă pașii. Nicăieri nu mă simt mai bine ca acasă, locul în care m-am născut, am copilărit și m-am dezvoltat.
Desigur că în Londra găsesc foarte multe oportunități și am șansa de a-mi clădi o stabilitate financiară mult mai bună decât aș fi putut să am acasă, oricât aș fi muncit. Dar asta nu compensează întotdeauna lipsa familiei și a celor dragi sufletului meu”, mai spune Bianca Ciubotariu.
În edițiile anterioare, reporterii BZI au prezentat povestea unui ieșean care, după 22 de ani de muncă în Canada, s-a întors în Iași. Bianca Ciubotariu, tânăra din Iași, vine acasă, în vacanță, ori de câte ori i se face dor de familie.
E frumușică, not gonna lie. Bravo ei!