Povestea de succes a tinerei Diana Parasca, din Lețcani, care a ajuns expert în frumusețe în Marea Britanie! Ieșeanca, absolventă de drept, își dorește să ajungă alături de antreprenorii de succes din UK

14 dec. 2020, 02:00
Raluca Costin, în Titlurile zilei

Diana Parasca, tânăra din Iași care a ajuns beauty therapist la unul dintre cele mai faimoase hoteluri din Marea Britanie și a reușit să pună pe picioare o afacere în domeniul înfrumusețării, are o poveste de viață unde se regăsesc mulți români plecați în străinătate. Antreprenoarea a reușit prin forțe proprii și multă muncă să ajungă un reper pentru tinerii care vor să reușească în viață și spune că nu s-ar mai reîntoarce în România pentru că „Marea Britanie îmi dă voie să scot ce am eu cel mai bun din mine și mă apreciază la adevărata mea valoare”.

Diana Parasca a plecat din Iași, din comuna natală Lețcani, în urmă cu 6 ani. A ales să se stabilească în Marea Britanie pentru că a simțit că acolo există o oportunitate imensă pentru ea din punct de vedere profesional.

„Am plecat din țară pentru că am văzut o nouă oportunitate în Anglia și mi-am dorit mai mult și mai bine pentru mine. Nu mi-a fost ușor la început, dar am muncit mereu foarte mult ca să-mi ating obiectivele și am văzut că țara asta, UK, îmi dă voie să scot ce am eu cel mai bun din mine și mă apreciază la adevărata mea valoare, mă lasă să trăiesc prezentul construindu-mi viitorul în fiecare zi”, povestește Diana.

Diana Parasca, tânăra din Iași stabilită în Marea Britanie, lucrează ca beauty therapist de aproape 4 ani

Tânăra și-a dat seama în perioada scurtă de timp petrecută în Anglia că nu va putea profesa în domeniul în care a studiat și s-a orientat spre o carieră în domeniul înfrumusețării.

„Am terminat Facultatea de Drept în Iași. N-am profesat aici (n.r.- Marea Britanie) din cauza nivelului scăzut la limba engleză la care mă aflam atunci, adică doar limba engleză de bază. După 1 an și jumătate după ce am ajuns în UK, am rămas însărcinată și în această perioadă am decis să mă întorc la școală să învăț limba engleză pentru avansați. După aceea am continuat să învăț într-un domeniu nou, deoarece echivalarea studiilor de drept ajungea la 9.000 de lire și ar fi trebuit să merg la Universitate 1 an de zile full time (GDL la Surrey University în Guildford), ceea ce era dificil pentru mine”, povestește ieșeanca.

Diana Parasca: „Astăzi sunt beauty therapist la unul dintre hotelurile de top din UK, respectiv Harbour Hotel”

Șansele i-au surâs la scurt timp după ce a urmat cursurile de perfecționare în domeniul beauty.

„Am făcut un curs de beauty la Guildford College, am început să lucrez și de acasă, în același domeniu, cu cunoștințele pe care le aveam deja, deoarece lucrasem și în România în domeniul nutriție și wellness, pe perioada facultății. Astăzi sunt beauty therapist la unul dintre hotelurile de top din UK, respectiv Harbour Hotel, și cu diploma de drept am fost angajată la învățământul britanic pe perioada examenelor ca supraveghetor (examination invigilator) pe zona Surrey”, explică Diana Parasca.

Diana Parasca: „Îmi doresc ca într-o zi povestea mea să fie tipărită de marile reviste unde sunt și alți antreprenori de succes din UK”

Ce face mai exact tânăra ieșeancă? Tratamente cosmetice, respectiv tratamente faciale și corporale pentru clienții hotelului din Marea Britanie, dar și în propriul salon. Astfel, pentru că a simțit potențialul unei afaceri în acest domeniu, a deschis și un salon de înfrumusețare.

„În paralel sunt propriul meu șef la «Diana’s Beauty Room», servicii de înfrumusețare în Guildford, business-ul pe care l-am înființat acum 3 ani. Momentan lucrez 6 din 7 zile deoarece am nevoie să-mi țin cunoștințele și trainingurile la zi. Toate astea le fac pentru că îmi doresc ca într-o zi povestea mea să fie tipărită de marile reviste unde sunt și alți antreprenori de succes din UK”, susține Diana Parasca.

Atât angajații, cât și antreprenorii din Marea Britanie, afectați de pandemia COVID-19, au fost ajutați de stat prin diverse programe

Tânăra povestește că statul britanic a ajutat pe toată lumea în această perioadă, nu doar antreprenorii.

„De exemplu, știu că toate restaurantele care au aplicat online au obținut sume foarte mari de bani. Mai mult sau mai puțin de 50.000 de lire. În luna august a fost un proiect numit «Eat Out to Help Out» . Acest proiect a fost pentru patronii de restaurante, cât și pentru populație. Adică proprietarul restaurantului, cafenelei, putea face reducere de până la 50 la sută la bonul de consumație. Banii aceștia, la sfârșitul lunii august, au fost declarați și guvernul a scăzut cu această sumă taxele pe anul acesta pentru unii, inclusiv cele pentru anul viitor”, explică Diana Parasca.

Domeniul beauty a fost unul dintre domeniile afectate de pandemia COVID-19 în Marea Britanie

Tânăra antreprenoare spune că un proiect asemănător a fost și în domeniul în care lucrează, dar nu a aplicat pentru că nici colegii săi nu au făcut-o.

„Cel puțin nu cei din orașul meu sau din apropiere. Pentru toată lumea care a declarat cât a pierdut anul acesta din cauza pandemiei, guvernul i-a ajutat cu un procent din bani. Nu știu să spun exact, pentru că eu nu am aplicat. Aici, anul financiar se încheie la anul, în aprilie, și atunci voi declara tot. Business-ul meu nu este deocamdată atât de mare ca să vorbesc despre pagube mari. S-a resimțit la început, la primul lockdown. Mi-am oprit activitatea pentru câteva luni bune și apoi, din iulie, am început cu câteva tratamente restricționate. Cum ar fi tratamentele faciale, facial treatments sau eye treatments, în cazul meu. Acum, după terminarea celui de-al doilea lockdown, a fost mai simplu pentru că am putut reîncepe cu toate tratamentele, dar urmând aceleași reguli stricte de igienă și purtând uniformă la locul de muncă (PPE)”, adaugă Diana Parasca.

Diana Parasca, despre România: „Nu-mi lipsește foarte des, dar când se întâmplă, îmi arde sufletul de dor!”

În ceea ce privește România, tânăra spune că îi lipsesc anumite locuri, persoane dragi din țară, de care i se face dor uneori, însă nu s-ar reîntoarce în România.

„De România nu pot spune decât că e locul unde i-am lăsat pe cei dragi. Nu-mi lipsește foarte des, dar când se întâmplă, îmi arde sufletul de dor! Dorul de bunici, frate și prieteni. Uneori îmi lipsesc și anumite locuri. În rest, recomand România ca loc de vizitat. O recomand tuturor clienților mei și persoanelor care mă întreabă ceva despre România. Recomand mâncarea noastră. Nu mă văd reîntorcându-mă în România. Dacă s-ar întâmpla, ar fi de rău! Probabil la fel de mulți ani mi-ar trebui să mă acomodez din nou în țara mea, cu sistemul nostru și cu mentalitatea noastră, a unora”, spune ieșeanca.

Diana Parasca, beauty therapist: „Știu că se poate să reușești și în România. Doar că eu, în momentul de față, nu sunt pregătită să plătesc prețul pe care România îl cere”

Aceasta spune că vede stabilitate în Anglia și multe oportunități de dezvoltare.

„Îmi place Anglia, îmi place stilul lor, libertin cumva. Au multe reguli când e vorba de lucruri serioase și importante, dar asta îmi place și îmi dă siguranța lucrului bine făcut, stabilitate în orice privință. Mă văd în viitor în UK și am încredere într-un viitor bun, cu foarte multe oportunități. La povestea mea țin să adaug, din respect pentru prietenii mei, familie și toți cei care au reușit, faptul că știu că se poate să reușești și în România. Am foarte multe persoane în viața mea, din România, care au făcut-o deja. Doar că eu, în momentul de față, nu sunt pregătită să plătesc prețul pe care România îl cere. Eu vreau să plătesc prețul pe care eu îl accept”, mai spune Diana Parasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *