Prima pagină » Informații utile » Povestea cutremurătoare a Mănăstirii Alina Maria ctitorită de un român!

Povestea cutremurătoare a Mănăstirii Alina Maria ctitorită de un român!

14 aug. 2024, 10:17, 1 ,
în Informații utile

Mănăstirea Alina Maria este situată la altitudinea de 1620 metru pe Vârful lui Roman, pe un splendid platou montan, unde se ajunge urmând un drum forestier pe care, pe timpul iernii, stratul de zăpadă poate atinge chiar și doi metri.

Mănăstirea Alina Maria, cunoscută și sub denumirea de Schitul Roman a fost ridicat între anii 2011 – 2014 la circa 20 km distanță de orașul Horezu și este ctitorită de un om de afaceri român.

Cum a fost ales locul Mănăstirii Alina Maria

Puţini turişti cunosc povestea Mănăstirii Alina-Maria de pe Vârful lui Roman, din localitatea Horezu. Lăcaşul de cult este situat într-o staţiune din judeţul Vâlcea, Vârful lui Roman, şi este la cea mai mare altitudine, într-un loc mirific. Mănăstirea a fost ridicată de un om de afaceri, după ce i-a murit fiica, la doar 25 de ani.
Pentru că în zonă nu este curent electric, mănăstirea este alimentată cu panouri fotovoltaice ultramoderne.

Mănăstirea Alina Maria – Vârful lui Roman, este situată la aproape 1.700 de metri altitudine, pe Vârful Roman, într-o zonă greu accesibilă, unde vântul suflă necontenit, iar stratul de zăpadă poate atinge chiar şi doi metri.

Piatra de temelie a lăcaşului sfânt a fost pusă la scurt timp după ce fiica unui om de afaceri sibian s-a stins din viaţă, la vârsta de 25 de ani, în urma unei intervenţii chirurgicale la stomac. Locul unde este amplasată mânăstirea a fost ales de episcopul vicar Emilian Lovişteanu, după o zi de umblat pe munte cu apropiații omului de afaceri.

Locul unde se odihnesc îngerii

Din curtea mănăstirii se vede Parângul, iar peisajele sunt mirifice. Mănăstirea poartă hramul Adormirii Maicii Domnului, mama Mântuitorului Iisus Hristos şi este locul unde se spune că îngerii se odihnesc noaptea.

Pentru a putea turna fundaţia mânăstirii, constructorul a excavat până la opt metri în terenul stâncos donat de obştea din Horezu. Aici sunt câteva măicuţe care se ocupă de întreţinerea mănăstirii.

Cum în vârf de munte nu este curent electric, cabanele din zonă sunt alimentate cu ajutorul generatoarelor. Autoritățile oraşului Horezu au reuşit însă să aducă apa și canalizarea. Ca să rezolve şi problema stringentă a energiei, ctitorii au venit cu ideea de a monta o instalaţie fotovoltaică.

Investiţia, în valoare de câteva mii euro, asigură energia necesară atât pentru chiliile măicuţelor, cât şi pentru biserica mănăstirii. Cum intri în biserică, în partea stângă, este pictat un tablou care înfăţişează familia ctitorului, dar şi pe Alina-Maria, sufletul care s-a stins cu mult înainte de vreme.

Puţină lume cunoaşte faptul că, în judeţul Vâlcea, exista două „Meteore”, două mănăstiri absolut divine care sunt proiecţiile raiului pe pământ, două mănăstiri ridicate pe culme de munte: Arnota şi Alina Maria – Vârful lui Roman.

Mănăstirea Arnota este ctitorită de Matei Basarab în 1633-1634, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, pe temelia unei biserici mai vechi, fiind situată la 37 km de Râmnicu Vâlcea.

Astfel că, dacă îți dorești să vezi un peisaj deosebit și o înlănțuire parcă nesfârșită de culmi trebuie să ajungi neapărat la Mănăstirea Alina Maria, aici vei avea parte de o priveliște superbă dar și de liniștea lăcașului de cult.

Comentarii
  • Hmmm, nu știu de unde va informați, dar la Sfânta Mănăstirea Alina-Maria de la Vârful Roman nu mai sunt măicuțe din păcate! 🙏🙏🙏

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
28 august 2024
28 august 2024