Prima pagină » National » Povestea coifului de aur de la Coțofenești, furat în Olanda. Cum a fost descoperit 
Povestea coifului de aur de la Coțofenești, furat în Olanda. Cum a fost descoperit 

Povestea coifului de aur de la Coțofenești, furat în Olanda. Cum a fost descoperit 

25 ian. 2025, 19:25,
Redacția BZI în National

Una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din România este coiful de aur de la Poiana-Coțofenești, Prahova. Acest artefact remarcabil este realizat integral din aur masiv și are o lucrătură cu totul specială care încă fascinează. Coiful a fost furat dintr-un muzeu din Olanda, unde în noaptea de 24-25 ianuarie a avut loc o spargere ca în filme. Autoritățile olandeze și ale țărilor vecine sunt în alertă pentru descoperirea făptașilor și recuperarea pieselor furate, printre care și celebrul coif dacic.

Cum a fost descoperit coful din aur masiv

Există mai multe versiuni despre momentul în care coiful de aur a fost descoperit.

Cea mai cunoscută poveste spune că un elev din localitatea Coțofenești l-a găsit în timp ce ara în vara anului 1928.

O altă variantă este că obiectul a fost găsit la rădăcina unui nuc de doi copii, după o ploaie torențială.

Ion Marinescu Moreanu este personajul care a salvat coiful de la dispariție.

„Copiii săi, care împreună cu alţii, păzeau vitele la păscut pe malul râului, au văzut în mal un obiect strălucind foarte tare în razele soarelui de vară, în 1928.

Jucăuşi, copiii au scormonit în mal de unde au scos ceea ce ei numeau «o căciulă strălucitoare». Au început să şi-o smulgă unul altuia din mâini până când i-au rupt partea superioară. Copiii lui Simion Alexandru au rămas cu corpul căciulii pe care l-au adus acasă. Partea superioară şi-a pierdut urma.

Ajunge din mâinile celorlalţi copii la părinţi care, nerealizându-i decât valoarea strict materială, au valorificat-o probabil ca metal preţios“, scriu Radu Coroamă şi Vlad Manoliu povestea descoperirii coifului, pe baza mărturiilor copiilor lui Ion Marinescu Moreanu

O piesă unicat a culturii geto-dace

Coiful de aur datează din secolul al IV-lea î.e.n., fiind asociat culturii geto-dacice din epoca La Tène. Experții consideră că cel mai probabil, obiectul a aparţinut unui rege geto-dac, căpetenie a unei formaţiuni politice autohtone constituită în zonă, pe la sfârşitul secolului V, începutul secolului IV î.e.n.

Realizat integral din aur masiv, are o greutate de 770 de grame, iar lucrătura implică multe detalii.

Formele ornamentale includ o calotă decorată cu nasturi radiați și un chenar spiral punctat.

Partea frontală este dominată de doi ochi proeminenți, cu pupile marcate prin cercuri duble și sprâncene dramatice, întoarse conferind coifului un aspect apotropaic, menit să protejeze purtătorul de spiritele rele.

„Modelarea ochilor este excepţional de exagerată, ea accentuându-se şi prin cele două răsuciri, nenaturale, ale sprâncenelor. Prin aceasta se sublinia şi mai mult caracterul convenţional, apotropaic al coifului“, scrie D. Berciu.

Detaliile sugerează influențe persane, dar păstrează elementele tipic indigene ale artei geto-dace.

„Spiritul general al ornamentării coifului de aur, cât şi tehnica superioară cu care a fost realizată decoraţiunea, concepţia însăşi a acesteia, fantezia şi îndrăzneala artistului, prezenţa unor elemente străine de mediul traco-getic arată că acest coif de aur a putut fi lucrat într-un atelier străin de cele indigene, în parte probabil într-un atelier grecesc, mai degrabă decât într-unul scitic sau iranian, deşi avem de-a face aici şi cu prezenţa unor elemente iraniano-persane, cum este scena sacrificării berbecului.

Nu se poate spune, însă, că acest coif nu conţine şi o componentă indigenă. În primul rând, tipul însuşi, pe care l-am numit getic, este al localnicilor. Coiful a fost comandat de un şef al aristocraţiei locale”, este de părere istoricul D Berciu, potrivit Historia.

Spargerea și furtul coifului de la Coțofenești

În noaptea de 24-25 ianuarie, Muzeul Drents din Assen din Olanda a fost ținta unei spargeri spectaculoase. Folosindu-se de explozibili, hoții au reusșit să pătrndă în muzeu și au furat mai multe piese care fac parte din Tezaurul Dacic al României. Printre acestea este și coiful dacic de la Coțofenești.

 

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Care este motivul, de fapt,  pentru care italienii nu au eliberat trupul neînsuflețit a lui Felix Baumgartner. Familia austriacului se revoltă
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ada Galeș a fost diagnosticată cu cancer la 34 de ani. Actrița urmează să fie operată pentru a patra oară. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Înmormântarea lui Felix Baumgartner, amânată. Italienii refuză să elibereze trupul neînsuflețit al parașutistului. Ce investighează
observatornews.ro
Rezultate Titularizare 2025. Edu.ro publică notele profesorilor, înainte de contestaţii
Playsport.ro
Un tânăr a ajuns la balamuc după ce ChatGPT i-a validat teoriile despre metafizică și...
Evz.ro
Cum prepari cele mai bune bruschete de pui, pas cu pas
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cum e privită Mihaela Rădulescu în Austria după moartea prematură a lui Felix Baumgartner
Playtech.ro
Cu ce viteză maximă poți merge în marșarier? Ce spune Codul Rutier 2025 despre mersul cu spatele
Dailybusiness.ro
Produsul care aduce profit mai târziu decât se așteptau producătorii din România: „Piața era saturată de cele din Grecia”
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Alexia Eram și Mario Fresh s-au certat într-un club de fițe din Mamaia. De față erau și iubiții lor. Aris a intervenit între ei!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Ce se întâmplă cu autopsia lui Felix Baumgartner. Abia acum s-a aflat decizia șocantă a autorităților
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 iulie 2025
22 iulie 2025