Claudia Adumitroaiei, din Iași, a muncit în Italia și Germania timp de 20 de ani și de curând a revenit definitiv în țară. Reporterii BZI au stat de vorbă cu ea la târgul destinat celor din diaspora care se întorc acasă și vor să se angajeze
Claudia Adumitroaiei, în vârstă de 48 de ani, din Iași, a petrecut aproape jumătate din viață muncind în străinătate. Femeia care s-a angajat la stat, în Primăria Iași, este printre puținele persoane care a renunțat la locul de muncă într-o instituție publică și a plecat să muncească în străinătate. Ca pentru orice român din diaspora, începutul a fost greu, dar treptat s-a adaptat și chiar a fost fericită acolo, fiindu-i aproape și familia.
„Am lucrat în străinătate, timp de 15 ani în Italia și alți 5 în Germania. Am lucrat în domeniul turistic, în restaurante, ca barista și chelneriță. M-am întors acasă și vreau să rămân definitiv aici. Acum sunt în căutarea unui loc de muncă. M-am întors din cauza singurătății, e grea. Cu familia, cu care eram în străinătate, am decis să ne întoarcem acasă. Eu am terminat Facultatea de Agronomie și am muncit aici, în Iași, în primărie, 2 ani. Nu am fost mulțumită de salariul pe care-l aveam și atunci am ales să plec în străinătate. E greu după atâția ani de muncă în altă țară să mă întorc acasă, mă simt ca o străină. Senzația pe care o ai când mergi la început într-o țară nouă și ți se pare că trebuie să o iei de la zero, cu mentalitatea, e destul de dificilă. Dar eu sunt optimistă și cred că o să mă adaptez”, spune Claudia Adumitroaiei, din Iași.
Claudia Adumitroaiei, din Iași, vrea să se angajeze în HoReCa
Femeia mai spune că de două luni este în Iași și a încercat să își caute un loc de muncă în domeniul în care a muncit, dar nu a găsit nimic. Speră ca după ce depune dosarul de șomaj la Agenția Județeană pentru Ocuparea Locurilor de Muncă (AJOFM) Iași să se angajeze tot în domeniul în care a acumulat experiență.
„Eu mi-am depus dosarul de șomaj în Iași și sper să-mi găsesc cât mai curând ceva de muncă. Am văzut ceva schimbări în țară, după 20 de ani de muncă în străinătate. Veneam o dată sau de două ori pe an acasă, dar să știți că eu văd schimbările și sunt pozitive. Sunt sigură că multă lume o să se întoarcă în curând acasă. Ca acasă nu e nicăieri!”, mai spune Claudia Adumitroaiei.
Reporterii BZI au prezentat povestea ieșencei Elena Știrbu care a muncit în străinătate 13 ani și după ce a revenit a acasă a făcut cursuri de reconversie profesională și s-a angajat pe postul de coafeză în Iași.
Programul „Sărbătoarea Diasporei – Iașul este acasă!” a ajuns la a doua ediție
În cadrul programului „Sărbătoarea Diasporei – Iașul este acasă!”, ediția 2022, ce s-a desfășurat vineri, pe Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, românii din diaspora au avut oportunități de angajare pe piața muncii ieșene și posibilități de relocare la Iași. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Iași și Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM Iaşi) care au facilitat întâlniri cu angajatorii în căutare de forță de muncă. După ediția de anul trecut, mai mulți români s-au angajat în domeniul medical sau în industrie. Reporterii BZI au prezentat povestea lui Sorin care a muncit 22 de ani în străinătate și s-a întors la Iași pentru a se angaja.
Pe de altă parte, Claudia Adumitroaiei, din Iași, mai spune că în străinătate munca românilor este apreciată.
Nu-i dau mai mult de un an pe plaiuri mioritice. Se va lamuri curand.
Visează cai verzi pe pereți… Ce an ?! Nu rezistă nici jumătate.
Da, sunt multe locuri de munca și extraordinar plătite! Ai sa aștepți mult și bine… Nu ai avut ce face de te-ai întors!
cand o sa ajunga pe la spitale sau sa rezolve ceva pe la adminstratiile locale se va lamuri as vrea sa o vad pe la anul ce spune