Prima pagină » Local » Povestea celor doi frați gemeni din Iași care au luptat în Afganistan. Până la vârsta de 7 ani au crescut într-un orfelinat și nu s-au despărțit niciodată: „De când mă știu am fost noi doi, eu și fratele geamăn” – FOTO

Povestea celor doi frați gemeni din Iași care au luptat în Afganistan. Până la vârsta de 7 ani au crescut într-un orfelinat și nu s-au despărțit niciodată: „De când mă știu am fost noi doi, eu și fratele geamăn” – FOTO

07 iun. 2023, 02:00,
Petronel Ștefan, în Local

După ce a petrecut 4 ani în Armata Română, ieșeanul Codruț Chelariu a renunțat pentru a deveni pompier. Tânărul de 25 de ani a început armata la 20 de ani, când s-a înrolat la specialitatea vânători de munte alături de fratele său geamăn, Cosmin. Cei doi au trecut împreună prin toate provocările timp de 24 de ani, dar drumurile li s-au despărțit

Deși nu cunoșteau nimic despre ce înseamnă viața de soldat, mai ales cea de vânător de munte, Codruț și Cosmin s-au înrolat în armată pentru a își dovedi de ce sunt capabili. Au urmat luni întregi de instrucție riguroasă prin frig și condiții extreme prin munți, dar, în cele din urmă, cei doi băieți au reușit să ducă totul până la capăt. În 2020 au ajuns în prima misiune cu armata, fiind staționați pentru 6 luni la baza militară din Kandahar, Afganistan.

Au trecut împreună prin toate provocările

o poză cu Codruț și Cosmin Chelariu

Codruț a renunțat la cariera de militar pentru a deveni pompier

Cei doi băieți au crescut până la vârsta de 7 ani într-un centru de plasament, după au fost primiți în sânul unei familii primitoare dintr-o comună din Iași. Tinerii nu au uitat niciodată de familia care i-a crescut și încă țin legătura cu cei cărora le spun „mamă” și „tată”. Relația dintre frați a rămas strânsă în toți acești ani, pentru că de mici copii au fost nedespărțiți. Au crescut împreună, au mers la aceeași școală, iar după terminarea liceului s-au înrolat împreună în armată. Poate cea mai periculoasă experiență a fost misiunea de 6 luni din Afganistan.

„Noi am crescut într-un centru de plasament, după de la 7 ani am ajuns la o familie iubitoare. Eu încă țin legătura cu cei de acasă, sunt părinții mei, părinți nu sunt cei care te nasc, ci sunt cei care te cresc, până la urmă, datorită lor am ajuns până aici. De când mă știu am fost noi doi împreună, eu și fratele geamăn, la școală, în aceeași clasă, am crescut împreună, în armată am fost amândoi.

După care am început amândoi armata la Brașov, fiind alături de el nu a fost atât de dificil. Am hotărât împreună să mergem în prima noastră misiune din Afganistan, unde am petrecut 6 luni, în 2020, a fost o experiență unicat, era periculos, totuși, aș mai dori să trăiesc asta măcar o dată. Au fost și acolo evenimente, se produceau accidente, ieșeam din bază, se trăgea asupra ta, e normal, era zonă de război. Cu fratele meu vorbesc foarte des, din păcate, nu a reușit să vină și el la pompieri, a rămas în armată, dar sper ca pe viitor să fim iar colegi”, a afirmat Codruț.

După ce au fost mereu împreună, drumurile celor doi s-au separat atunci când Cosmin nu a reușit să devină pompier. În prezent, încă este cadru militar la o unitate din Iași.

„Am vrut să-mi urmez fratele, am depus și eu dosarul la pompieri, însă dintr-o prostie nu am intrat, îmi lipsea un document, așa că mi-a fost anulat dosarul. Iar acum este limită de vârstă de 25 de ani pentru a te înscrie, iar eu am deja 25. Nu este o tragedie, este bine și aici, în armată, dar mereu am fost colegi, de mici copii”, a specificat Cosmin Chelariu.

A renunțat la armată pentru a deveni pompier

o poză cu Codruț Chelariu

Pentru 6 luni, Codruț a fost în misiune în Afganistan alături de Cosmin, fratele său

Codruț a fost mereu un tip plin de energie, activ, care a căutat întotdeauna să aibă parte de cât mai multă acțiune, iar cel mai bun loc pentru a fi mereu în alertă nu poate fi decât într-o zonă de război. A plecat alături de fratele său în Afganistan, la vârsta de 22 de ani, unde și-au testat abilitățile. A fost ca un vis împlinit pentru el, făcând parte din Batalionul 21 de Protecția Forței „Viperele Negre”.

După ce a petrecut 6 luni departe de casă, în anul 2020, Codruț s-a întors și și-a întemeiat o familie. După ce a fost relocat de la unitatea din Brașov la cea din Iași, simțea că îi lipsește ceva, adrenalina de care avea parte atunci când participa la tragerile de pe munte. Astfel, a decis să schimbe domeniul, iar în calitate de pompier ar putea avea parte de momente intense.

„Sunt de un an la pompieri, pregătirea a fost normal, 4 luni, dar eu am făcut 3 luni pentru că o lună se face instrucția de front, dar eu o aveam deja din armată. În armată am stat 4 ani, am început la 20 de ani. Am hotărât să trec la pompieri, deoarece în activitatea de militar am petrecut foarte mult timp la Brașov, la Predeal. Acolo aveam foarte multe activități, de instrucție, diverse aplicații, schi, alpinism, iar când am venit la Iași nu mai aveam parte de aceeași acțiune.

M-am gândit unde aș putea merge, iar la pompieri m-am gândit că sunt, în general, cele mai multe intervenții de salvare, de protejare. Am zis de ce să nu încerc, am avut și oportunitatea să intru rapid, mi-am depus dosarul, am dat examenul sportiv, am trecut testele medicale. Îmi place mai mult aici, e un domeniu intens, mereu este ceva de făcut. Nu lucrez de foarte mult timp aici, dar am participat la câteva acțiuni importante, incendii mari de vegetație, case prin anumite sate, am salvat foarte multe animale, oamenii ne contactează și ne spun că sunt animale în pericol.

Nu vă gândiți că este ca în filme, coborâm pe stâlp în caz de intervenție, însă avem un minut la dispoziție să ne echipăm atunci când se dă alarma, problema este traficul din oraș, ne ia mult să ajungem la destinație”, a povestit Codruț Chelariu.

Codruț și Cosmin Chelariu au trecut împreună prin toate provocările, dar, din păcate, acum nu mai sunt colegi. Codruț a ajuns să fie pompier în ISU Iași, iar Cosmin a rămas cadru militar în MApN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *