Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Povestea Caterinei de Valois alaturi de Henric al V-lea al Angliei
Povestea Caterinei de Valois alaturi de Henric al V-lea al Angliei

Povestea Caterinei de Valois alaturi de Henric al V-lea al Angliei

27 oct. 2015, 13:30,
în Bzi.ro
a:3:{s:7:"site_id";i:3;s:6:"old_id";i:36365;s:8:"site_url";s:15:"cultural.bzi.ro";}

Caterina de Valois (n. 27 octombrie 1401 – d. 3 ianuarie 1437) a fost regina a Angliei din 1420 pana in 1422. A fost fiica regelui Carol al VI-lea al Frantei, sotia regelui Henric al V-lea al Angliei,mama regelui Henric al VI-lea al Angliei si, prin casatoria secreta cu Owen Tudor, bunica regelui Henric al VII-lea al Angliei.

Sora mai mare a Caterinei, Isabella de Valois a fost regina a Angliei din 1396 pana in 1400, ca sotie a lui Richard al II-lea al Angliei.

Caterina de Valois a fost al saselea copil si a patra fiica a regelui Carol al VI-lea al Frantei si a sotiei lui, Isabella de Bavaria. S-a nascut la Paris la 27 octombrie 1401.

La inceput au existat discutii despre o casatorie intre ea si fiul lui Henric al IV-lea al Angliei insa regele Angliei a murit inainte ca negocierile sa inceapa. Noul rege, Henric al V-lea, a sustinut casatoria insa a cerut o zestre mare si recunoasterea dreptului sau la tronul Frantei.

Vezi si Viata lui Henric al III-lea al Angliei

Henric al V-lea a plecat la razboi impotriva Frantei si chiar si dupa victoria engleza de la Agincourt, planurile de casatorie au continuat. Se spunea ca printesa Caterina era foarte frumoasa si cand in sfarsit Henric a intalnit-o la Meulan, s-a indragostit. In mai 1420, s-a semnat un tratat de pace intre Anglia si Franta si Carol l-a recunoscut pe Henric al Angliei drept mostenitor al lui. Caterina si Henric s-au casatorit la biserica parohiala Sf. Ioan sau la catedrala Troyes la 2 iunie 1420.

Caterina a plecat in Anglia cu sotul ei si a fost incoronata regina la Westminster Abbey la 23 februarie 1421. In iunie 1421, Henric s-a intors in Franta pentru a-si continua campaniile. In acest timp, Caterina, care era insarcinata, l-a nascut pe Printul Henric la 6 decembrie 1421 la Windsor. Tatal nu si-a vazut niciodata fiul. In timpul asediului de la Meaux, Henric al V-lea a contactat o boala fatala si a murit la 31 august 1422, chiar inainte de a implini 35 de ani. Caterina a ramas vaduva la 21 de ani.

Regele Carol al VI-lea al Frantei a murit doua luni mai tarziu, astfel tanarul rege Henric al VI-lea al Angliei a devenit rege si al nordului Frantei care era ocupat de englezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024