Prima pagină » Titlurile zilei » Povestea care te va umple de lacrimi de Crăciun. Un bătrân de 89 de ani merge în fiecare dimineață să se roage lângă locul în care soția sa a murit

Povestea care te va umple de lacrimi de Crăciun. Un bătrân de 89 de ani merge în fiecare dimineață să se roage lângă locul în care soția sa a murit

25 dec. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Titlurile zilei

Petru Ciuhan este unul dintre cei mai vârstnici pacienți din cadrul Centrului de Asistență Medico-Socială Bivolari, județul Iași. De 7 ani beneficiază de îngrijiri în centru și în tot acest timp a reușit să învingă boala. Bucuria lui stă în faptul că zi de zi poate merge singur și că, în ciuda afecțiunilor și a vârstei, nu este imobilizat la pat

L-am cunoscut pe Petru Ciuhan pe 23 decembrie 2020, la Centrul de Asistență Medico-Socială Bivolari din județul Iași. În vârstă de 89 de ani, ieșeanul a prins vremuri grele și a muncit din greu. Am ajuns la centru cu donații prin campania „Prietenii lui Moș Crăciun”. Toți cei 60 de pacienți au așteptat pachetele, dar mai ales pe cineva care să le zică o vorbă bună în preajma sărbătorilor de iarnă. Bătrânii sunt dornici să își povestească viața, să fie ascultați și valorificați pentru ceea ce au de transmis mai departe. Nu am reușit să vorbim cu toți pacienții centrului din cauza pandemiei COVID-19, dar am decis să vorbim cu Petru Ciuhan. A ajuns la centru în urmă cu 7 ani, când problemele de sănătate l-au adus pe patul de spital.

A trecut prin tratamente și consultații, fiind diagnosticat cu sindrom cefalalgic post-traumatic, dar și alte afecțiuni importante. După două luni de spitalizare, medicii i-au spus că va avea nevoie de îngrijiri medicale constante. Soția bărbatului era de asemenea bolnavă și nu putea să îl ajute. Împreună au venit la Centrul de Asistență Medico-Socială Bivolari, însă după doar două săptămâni femeia a decedat. De atunci, Petru îi aprinde în fiecare an lumânări în biserica din curtea centrului, pe care o are în grijă de mult timp și unde reușeste să se simtă mai aproape de cea mai dragă persoană din viață. Două dorințe mai are bărbatul: să nu fie răpus de boală și să fie imobilizat la pat și să reușească anul viitor să facă pomenirea de 7 ani pentru soția care i-a fost alături la bine și la greu.

Lecție de viață pe timp de pandemie COVID-19 de la ieșeanul de 89 de ani

În Centrul de Asistență Medico-Socială Bivolari sunt pacienți cu vârste cuprinse între 40 și 93 de ani. Cea mai în vârstă pacientă este o ieșeancă de 93 de ani, în timp ce Petru Ciuhan, la 89 de ani, este cel mai vârstnic pacient. La centru, aproape jumătate dintre pacienți sunt imobilizați la pat, însă ieșeanul, deși are o vârstă înaintată, reușește să fie activ zi de zi.

„Eu nu pot să stau degeaba, că sunt învățat să muncesc. Am îngropat doi nepoți cât am stat aici la centru, unde m-au îngrijit foarte bine și eu m-am întărit. Nu mai am dureri de ficat ca atunci când am ajuns în urmă cu 7 ani. Împlinesc 90 de ani de Sfântul Petru, dacă ajung sănătos. Chiar dacă am dus-o greu în viață, am reușit să trăiesc până azi. De șase ani mă ocup de capela de aici din curte. Abia aștept să se facă zi să mă duc la biserică, să aprind o lumânare, să mă închin acolo.

Aprind și pentru soția mea, care a murit aici. Am venit împreună și în două săptămâni a murit. Am dus-o acasă și am înmormântat-o. În fiecare an îi fac pomenire. Dacă dă Dumnezeu și va fi bine cu boala asta (n.r.- COVID-19), voi pleca să îi fac pomenirea. În luna august împlinește 7 ani și vor să o dezgroape”, a spus Petru Ciuhan, pacient în Centrul de Asistență Medico-Socială Bivolari.

Ieșeanul s-a tratat de bolile grave în Centrul de Asistență Medico-Socială Bivolari

A crescut în satul Schitu Duca, județul Iași, într-o familie cu 10 copii. Bătrânul este cel mai mare dintre ei și mai are în viață două surori, care s-au stabilit în alte orașe. La rândul lui, Petru s-a căsătorit și a crescut 9 copii. În ultimii ani și-a condus pe ultimul drum soția, o parte dintre copii, dar și nepoți. A văzut în centru ce înseamnă să nu poți merge zi de zi și să fii imobilizat la pat, iar acum se roagă să nu ajungă să traiască o astfel de zi.

„Mai am trei fete și doi băieți, dar mă sună des, au grijă de mine, îmi aduc aici tot ce am nevoie. Au grijă de mine. Dar în Iași nu mai am pe nimeni, au plecat prin alte țări, în alte orașe. Au plecat când au văzut că le merge rău aici în țară, au plecat. Am fost necăjit de mic, am muncit la câmp, am avut grijă de animale de mic. Am lucrat în multe locuri după ce m-am căsătorit. Am fost cioban, după am făcut armată și am lucrat tot cu animalele. A fost bine în acele vremuri, că nu făceam o muncă foarte grea. După am lucrat și la mobilă.

Numai cât am lucrat 6 ani la animale și 7 ani la mobilă, pentru asta primesc bani. Pentru ceilalți ani munciți nu mai primesc nimic, cât am lucrat la cooperativă. Sunt bolnav cu ficatul. Am avut pe cineva cunoscut care m-a adus la spital aici în Iași, am stat acolo în 2014, o lună, într-o săptămână am fost în patru spitale până să afle ce afecțiuni am și să îmi facă tratamentul, fiindcă nu puteam să înghit. Dar nu mi-a fost frică de moarte. Am reușit să ies cu bine din spital și iată că merg”, a mai povestit ieșeanul.

Pacienți de 88 și 90 de ani cu afecțiuni grave au fost tratați de infecția cu coronavirus

Majoriatea pacienților din Centrul de Asistență Medico-Socială Bivolari au fost infectați cu Coronavirus. Atât salariații, cât și pacienții au trecut cu bine de perioada lunilor august și septembrie, când a existat un focar COVID-19.

„La Centrul de Asistență Medico-Socială Bivolari noi îngrijim 60 de pacienți, toți au probleme de sănătate și au multiple afecțiuni. Încă de la începutul pandemiei noi am încercat să luăm toate măsurile de protecție necesare, atât pentru pacienți, cât și personalul medical și auxiliar. Ne-am confruntat și noi aici cu un focar de infecție care a afectat în jur de 42 de pacienți. Sigur că avem provocări foarte mari, având în vedere că așa cum am precizat, persoanele internate aici sunt cu multe comorbididăți, în vârstă și mulți dintre ei sunt imobilizați la pat. Faptul că interacțiunea și contactul dintre personalul medical și pacienți este mult mai frecvent deoarece necesită o îngrijire mai specială, cum ar fi igiena, hrănirea, mobilizarea și multe alte aspecte, poate că a favorizat și răspândirea acestui virus în cadrul centrului.

A fost o problemă cu tratamentul acestor pacienți, având în vedere afecțiunile de care suferă, nu puteam să îi transferăm pe toți la spitalele suport-COVID-19. Așa că am luat toate măsurile și ne-am reorganizat, am aprovizinat centrul cu tot echipamentul necesar și am făcut circuite separate. Tratamentele au fost diferite de la persoană la persoană. Putem spune că avem pacienți de 88 și 90 de ani care au trecut prin această infecție”, spune dr. Florin Moldovan, medic de familie în comuna Bivolari, județul Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`