Prima pagină » Local » Povestea angajatei de la AJPIS, care s-a vindecat de cancer și trăiește, de mulți ani, cu un salariu modest. Femeia a intrat în grevă. „Îmi rămân foarte puțini bani pentru a trăi”
Povestea angajatei de la AJPIS, care s-a vindecat de cancer și trăiește, de mulți ani, cu un salariu modest. Femeia a intrat în grevă. „Îmi rămân foarte puțini bani pentru a trăi”

Povestea angajatei de la AJPIS, care s-a vindecat de cancer și trăiește, de mulți ani, cu un salariu modest. Femeia a intrat în grevă. „Îmi rămân foarte puțini bani pentru a trăi”

28 nov. 2023, 02:00, 4 ,
Aleksandra SISMANOVIC în Local

Povestea angajatei de la AJPIS (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Iași), care s-a vindecat de cancer, care are o vechime de peste 30 de ani și lucrează pe un salariu deplorabil, este prezentată în această ediție BZI. C.S., în vârstă de 61 de ani, a fost bolnavă de cancer și a reușit să se vindece, însă povestește despre cât de greu i-a fost să se recupereze la locul de muncă din cauza condițiilor nefavorabile. Angajații de la AJPIS și de la alte unități economice s-au revoltat, susținând o grevă generală, începută luni, 27 noiembrie 2023.

Povestea angajatei de la AJPIS, care s-a vindecat de cancer

O angajată de la AJPIS Iași, cu funcția de referent superior, a povestit despre viața ei și despre cum reușește să se descurce cu un salariu net de 3.800 de lei lunar. Ieșeanca C.S., în vârstă de 61 de ani, este cea mai veche angajată AJPIS, având o vechime de peste 30 de ani. Femeia povestește că a trecut printr-o perioadă grea din cauza unor probleme grave de sănătate și i-a fost dificil să se descurce cu salariul lunar.

„Acum 7 ani am avut o problemă de sănătate, am suferit de un cancer agresiv și a trebuit să-mi suspend activitatea de serviciu un an și jumătate. Am făcut citostatice, mi-a fost foarte greu să mă reîntorc și să lucrez, deoarece nu sunt condiții bune de muncă. Banii sunt foarte puțini, mie îmi trebuie o alimentație sănătoasă, un anumit confort de muncă, ceea ce mie îmi lipsește”, a povestit C.S., angajată AJPIS Iași.

Condițiile în care oamenii de la AJPIS lucrează sunt inadecvate, iar aceștia spun că nu au un spațiu rezervat fiecăruia, un birou unde să își desfășoare activitatea. Lucrează mai mulți într-o încăpere, înconjurați de calculatoare, imprimante, documente, spațiul fiind mic, stând înghesuiți.

„Cum aș putea să trăiesc și să mă descurc cu un salar de 3.800 de lei, când toate s-au scumpit? Ținând cont că zilnic venim la serviciu, cheltuim bani pe transport, care nu este decontat, cheltuim bani pe mâncare, pe facturi, rămân foarte puțini bani pentru a trăi. Nici 1.000 de lei din salariu nu-mi rămân pe lună”, a spus ieșeanca.

Mesajele angajaților AJPIS către decidenți: „Vrem și noi salarii ca cei de la Finanțe”

Angajatul A.G. al AJPIS este nemulțumit de grila de salarizare și de faptul că nevoile salariaților nu sunt ascultate.

„Ar fi catastrofal, dar, probabil, convingător pentru decidenți, să-și îndrepte atenția spre noi, să nu se facă plățile pentru câteva mii de persoane din județul Iași, plăți însemnând alocații de stat pentru copii, indemnizații pentru mămici, persoane cu handicap și tot felul de alte ajutoare de alocații. Pentru că urmează sărbătorile, nu știu dacă impactul în rândul populației va fi ușor de digerat de către decidenții noștri”, a zis A.G., un reprezentant al angajaților AJPIS, aflați în grevă general.

O angajată cu o vechime de 3 ani se plânge de faptul că salariul nu-i ajunge pentru a trăi decent. Lucrează ca inspector de resurse umane pe un salariu de 3.700 de lei net lunar.

„Salariul meu se duce doar pe utilități și pe școala copilului. Motivul pentru care protestăm este salarizarea mică și faptul că lucrăm în Excel, nu avem programe performante care să ne ajute. De foarte multe ori, când introducem datele, se blochează, se șterg. Sunt foarte multe date de introdus, ar trebui să existe o bază la nivel național care doar să verifice, nu să lucrăm noi manual”, a zis P.G. care lucrează ca inspector resurse umane la AJPIS.

AJOFM, AJPIS și ITM au susținut grevă generală

Luni, 27 noiembrie 2023, angajații de la AJPIS, AJOFM (Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă) și ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă), instituții subordonate Ministerului Muncii, au susținut grevă generală. Lucrul cu publicul nu a fost afectat, iar zeci de persoane care s-au prezentat la unitățile menționate nu și-au rezolvat problemele, deoarece angajații nu au lucrat.

B.M., în vârstă de 85 de ani, a venit la AJPIS Iași pentru a depune actele pentru pensia de veteran, însă nu știa că ieri a fost grevă generală, iar angajații nu lucrează.

„Am venit degeaba tocmai de la Pașcani ca să depun actele pentru pensia de veteran. Nu știu când să revin”, a zis B.M.

Angajații nemulțumiți sunt în grevă pentru că cer condiții de muncă optime și solicită asigurarea unui mediu de lucru sănătos și sigur, însoțit de alocarea resurselor adecvate pentru desfășurarea activităților în condiții normale. Aceștia se mai plâng de deficitul de personal și solicită alocarea unui personal suficient pentru a face față volumului de muncă.

Povestea angajatei de la AJPIS Iași, care s-a vindecat de cancer, este un exemplu de situație a unui funcționar public nemulțumit de condițiile de muncă și salariu.

Comentarii
  • toti prostii vor viata buna – well, guess what: nu e pentru toti!

  • 3800 lei …multi dintre noi lucram de 20 ani cu 2800 lei net ….

  • Fronea Mihai

    Nu va este rusine? In privat un angajat munceste mai mult ca voi si salariul este sub 3000 lei net. Daca nu iti convine salariul de 3800 net da-ti demisia la privat asa iti spune patronul nu faci greva cand ai chef.

  • Fara comentarii

    Pentru toti comentatorii de mai sus: De ce nu v-ati dus si voi sa dati examen/concurs la stat si sa lucrati pe 3800 de lei. Ati dormit o viata, n-ati facut nimic si acuma sariti pe oamenii care muncesc pe 2 lei. Multa sanatate doamnei care a suferit de cancer!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *