Prima pagină » International » Poveste halucinantă. Un bărbat nevinovat a stat 43 de ani în închisoare
Poveste halucinantă. Un bărbat nevinovat a stat 43 de ani în închisoare

Poveste halucinantă. Un bărbat nevinovat a stat 43 de ani în închisoare

11 iun. 2020, 19:30,
în International

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a semnat miercuri o lege care va permite achitarea a 2 milioane de dolari ca despăgubiri lui Clifford Williams, un deţinut afro-american, achitat în 2019 după ce a stat 43 de ani într-o închisoare din Florida, dintre care 4 în culoarul morţii, relatează EFE. Williams, 76 de ani, şi nepotul său Hubert ‘Nathan’ Myers, 61 de ani, au fost acuzaţi de uciderea unei femei în 1976, însă condamnările lor au fost anulate de un judecător al oraşului Jacksonville (nord-estul Floridei).

Ambii au fost achitaţi şi puşi în libertate anul trecut după ce Procuratura a recunoscut că a fost comisă o greşeală şi că cei doi nu sunt vinovaţi de asasinarea lui Jeanette Williams, care a fost ucisă în 1976 când dormea împreună cu iubita ei, Nina Marshall, care a supravieţuit împuşcăturilor şi a putut să fugă. Ulterior, Marshall i-a identificat pe cei doi bărbaţi ca autori materiali ai asasinatului, însă unchiul şi nepotul au susţinut întotdeauna că se aflau la o zi de naştere într-o clădire din apropiere când a avut loc asasinatul, un alibi care a fost susţinut de cei prezenţi la petrecere.

Un juriu i-a condamnat însă, în pofida acestei evidenţe ce contrazicea rapoartele poliţiei. Potrivit organizaţiei Innocence Project, Nina Marshall a declarat anchetatorilor că s-ar putea să-i fi identificat greşit pe cei doi, deoarece se afla sub influenţa drogurilor. Myers, atunci în vârstă de 18 ani, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, în timp ce Williams a primit pedeapsa cu moartea, care a fost însă revizuită ca urmare a lipsei de consistenţă a rapoartelor poliţiei. În timpul investigării asasinatului nu a fost găsită nicio dovadă care să asocieze fizic împuşcăturile cu cei doi bărbaţi, însă mărturia Ninei Marshall a fost suficientă pentru a-i găsi vinovaţi.

Despagubirea primita de un barbat nevinovat, care a stat 45 de ani in inchisoare. Reactia sa

Un american care a petrecut 45 de ani in inchisoare pentru o crima pe care nu o comisese va primi 1,5 milioane de dolari drept despagubire pentru eroarea judiciara suferita, au anuntat autoritatile statului Michigan, din nord-estul SUA. Richard Phillips, un afro-american acum in varsta de 73 de ani, a fost condamnat la inchisoare pe viata in 1972 pentru crima de care s-a declarat mereu nevinovat. Justitia a fost insa convinsa de vinovatia lui in urma unei marturii ce s-a dovedit mincinoasa. Phillips a fost eliberat in 2018 dupa interventia unui program al Universitatii din Michigan, Innocence Clinic, dedicat indreptarii erorilor judiciare. Innocence Clinic afirma ca niciun alt condamnat pe nedrept in SUA nu a petrecut atat de mult timp in spatele gratiilor precum Richard Phillips.

Dupa ce a iesit din inchisoare, Phillips a trait din vanzarea de tablouri pe care le pictase in detentie.

Acestea s-au bucurat de un anumit succes, fiind achizitionate la preturi de mai multe mii de dolari. Dupa ce a aflat despre despagubirea pe care o va primi, Phillips a declarat ca isi doreste ”sa calatoreasca si sa se bucure de viata”. Banii provin dintr-un fond infiintat in 2016 in Michigan pentru despagubirea victimelor erorilor judiciare cu cate 50.000 de dolari pentru fiecare an petrecut in inchisorile acestui stat.

In cazul lui Richard Phillips, care fusese condamnat si la 15 ani de detentie pentru un jaf, au fost luati in calcul doar 30 de ani. Autoritatile din Michigan au decis, de asemenea, sa-l despagubeasca cu 780.000 de dolari pe Neal Redick, incarcerat timp de aproape 16 ani pentru agresarea sexuala a unui minor, de care insa nu era vinovat. Un fost rezervist din fortele de politie, acuzat, iar ulterior achitat pentru sperjur, va primi 40.000 de dolari.

”Reinsertia in societate este extrem de dificila pentru persoanele condamnate pe nedrept. Suntem obligati sa-i despagubim pe acesti oameni cu compasiune pentru suferintele indurate”, a subliniat procurorul general din Michigan, Dana Nessel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *