Poveste emoționantă din secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Un infirmier a ajuns în salon cu pacientul infectat cu noul coronavirus pe care l-a îngrijit când era în stare critică. Infirmierul a fost infectat cu COVID-19 săptămâna trecută și a fost internat pe aceeași secție cu pacientul de care a avut grijă. Bărbatul a povestit că nu s-a gândit niciodată că va ajunge și el pe patul de spital
Momente emoționante din secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Un infirmier, angajat de 3 ani la unitatea medicală a îngrijit pacienții cu COVID-19 de la începutul pandemiei de ccoronavirus. Și-a făcut treaba așa cum a știut mai bine, a ținut strâns de mână pacienți care nu mai credeau că vor ieși vii din Terapie Intensivă și i-a încurajat că totul va fi bine. Nenorocul a făcut ca, miercurea trecută, să fie și el diagnosticat cu coronavirus. A fost internat la aceeași unitate medicală la care este angajat. Bărbatul povestește că nu a crezut niciodată că va ajunge să fie internat în spital cu COVID-19. Șederea lui în spital a devenit mai plăcută de când un pacient pe care l-a îngrijit la Terapie Intensivă a fost transferat în același salon cu el.
Infirmierul Daniel C.: „Nu mi-a fost niciodată frică. M-am echipat și am intrat în salon”
Daniel C. are 50 de ani. De 3 ani de zile este infirmier la secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. A fost și este luptătorul din linia întâi în lupta cu coronavirus.
„Nu mi-a fost niciodată frică. M-am echipat și am intrat în salon”, povestește Daniel.
S-a tot povestit despre medicii care luptă împotriva COVID-19, dar poveștile infirmierilor au rămas, poate, mai în umbră. Munca pe care aceștia o depun zilnic în favoarea pacienților nu poate fi trecută cu vederea. Daniel, infirmierul care spală, hrănește și consolează pacienții cu COVID-19 în stare critică internați la Terapie Intensivă are povești emoționante. Una dintre ele este reîntâlnirea cu un pacient pe care l-a îngrijit la Terapie Intensivă. Cei doi s-au revăzut, de această dată ambii în calitate de pacienți cu COVID-19, în același salon de spital.
Infirmierul a îngrijit zeci de pacienți, dar nu și-a imaginat că într-o zi se va infecta și el cu COVID-19. Deși este asimptomatic, stă în spital pentru a nu-și pune fiicele în pericol
Daniel, infirmierul de la Terapie Intensivă, nu avea simptome, dar s-a testat pentru siguranța personală. A aflat că este pozitiv și a anunțat conducerea spitalului. În secția de Terapie Intensivă s-a declanșat o anchetă epidemiologică și înainte ca virusul să fi contaminat și alți colegi, s-au luat toate măsurile de siguranță. Chiar dacă este asimptomatic și ar fi putut pleca acasă după 48 de ore de la internare, Daniel a ales să-și protejeze familia.
„Am decis să nu plec din spital până ce două teste PCR consecutive nu se vor negativa. Am acasă părinții, soția și două fete. Nu aș fi putut să risc. Cred că persoanele care aleg să meargă acasă după 48 de ore greșesc. Ar trebui să stea în spital până se asigură că nu vor infecta și pe alții. Cei care se axternează, ar fi bine să stea acasă, să respecte autoizolarea. Din păcate, nu știm dacă fac asta. Eu am ales, pentru mine și familia mea, să mai rămân, deși nu am și nici nu am avut simptome. Zilele acestea voi fi retestat și voi reveni acasă imediat după”, povestește Daniel C., infirmierul de la secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.
Infirmier de la Terapie Intensivă: „Este o bucurie imensă să vezi pacienții că își revin din starea critică”
„Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge și eu aici”, a spus Daniel redactorilor BZI.
Infirmierul cu COVID-19 de la Terapie Intensivă povestește că niciodată nu i-a fost frică că se va infecta cu coronavirus, deși lucrează aproape 12 ore zilnic la patul bolnavului. Daniel îi spală, îi schimbă și-i hrănește. Chiar dacă nu apare pe fișa postului, bărbatul, înduioșat de frica de moarte prin care trec pacienții cu COVID-19 în stare critică, îi încurajează, îi mângâie și se asigură că nu mai sunt triști. Așa s-a apropiat și de un pacient care, după ce l-a îngrijit, i-a devenit coleg de salon.
„Nu fac diferență între pacienți. S-a nimerit ca după ce am fost internat și eu, să-l aducă în salon cu mine pe unul dintre pacienții pe care i-am îngrijit la Terapie Intensivă. A fost o bucurie enormă să-l văd că este bine și și-a revenit din starea în care era. M-a recunoscut, mi-a spus numele și mi-a mulțumit. Cât a fost internat în Terapie Intensivă era conștient și eu am comunicat cu el în tot acest timp. I-am dat să mănânce, l-am spălat, l-am îmbrăcat. El și-a amintit. Este o bucurie imensă să vezi pacienții că își revin din starea critică”, mai spune Daniel C.
Povești spuse de infirmierul care îngrijește pacienții înainte să moară: „A plecat cu picioarele înainte deși era binișor. Boala nu e la fel pentru toți”
Au fost momente, așa cum povestește Daniel, în care și-a înfipt unghiile în carne de tristețe. După o lună de zile în care a îngrijit un pacient cu coronavirus, acesta a murit.
„A plecat cu picioarele înainte deși era binișor. Boala nu e la fel pentru toți”, spune Daniel.
Infirmierul de la Terapie Intensivă spune că îi este imposibil să nu se atașeze de pacienții cu COVID-19 pentru că toată ziua îi îngrijește, vorbește cu ei.
„La Terapie Intensivă noi avem, parcă, o familie. Ne comportăm cu pacienții ca și cum ar fi membri ai familiei noastre. Nu vreau să vorbesc mult despre asta, dar au fost momente în care am văzut pacienți care plecau din salon cu picioarele înainte. Mă afecta, vă dați seama, dar am învățat să las problemele de la serviciu la serviciu și problemele de acasă să le las acasă. Numai așa poți rezista în meseria asta. Sunt zile și zile, dar dacă ceea ce faci, faci cu plăcere, totul trece mai ușor. Îți dezvolți o oarecare imunitate la astfel de situații, altfel nu ai cum”, încheie infirmierul de la Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.