Poveste remarcabilă ce are în prim-plan o casă de lux cu etaj și curte de sute de metri pătrați, aflată într-o zonă selectă din centrul orașului Iași! Aceasta are, acum, un proprietar celebru. Imobilul de patrimoniu este amplasat în Strada Vasile Alecsandri, nr. 5. Aici a fost sediul Muzeului Teatrului din Iași. „Casa Vornic Alecsandri” a fost retrocedată moștenitorului de drept Carol Theitler, născut la Pașcani și plecat în Israel. Aici a funcționat, o perioadă, și Serviciul Român de Informații
Dosar istoric și poveste de vis, la Iași! Totul se leagă de o casă cu etaj și curte de sute metri pătrați, aflată într-o zonă selectă din centrul orașului. În anii ’50, autoritățile comuniste de atunci au dispus ca averea defunctului Adolf Theitler, reprezentată de două imobile și suprafața de 3.548 metri pătrați să intre abuziv în proprietarea Statului. Asta în baza Decretului nr. 92 din 1950. Aici figura ca proprietar Paula Theitler, fost tutore al moștenitorului de drept Carol Theitler, născut la Pașcani și plecat în Israel. După moartea acestuia, în 2015, construcția și parte din teren, au intrat în posesia moștenitorilor Jaques Theitler și Corina Margareta Theitler, copiii acestuia.
De la fostul Muzeul al Teatrului la faimosul proces de retrocedare către familia Theitler
Acum, clădirea-monument istoric este în proprietatea fraților Jaques și Corina Margareta Theitler, copiii lui Carol Theitler, și a fost scoasă la închiriere. Aici a funcționat Muzeul Teatrului. Printr-o dispoziție a Consiliului Județean Iași (CJI) din 2010 a dispus restituirea imobilului cunoscut drept „Casa Vornic Alecsandri”, cu teren de 1.100 metri pătrați (mp) din care 854 teren construit. De asemenea, pentru alți 395 mp unde erau blocuri au fost acordate despăgubiri de câteva zeci mii lei bune, acum câțiva ani. Pe de altă parte, în mai 2011, și Primăria Municipiului Iași dispunea restituire în natură lui Carol Theitler imobilul din Strada Vasile Alecsandri, construit în 1880 cu două niveluri. Cu toate că proprietarul și-a dorit ca aici să funcționeze Muzeul Teatrului, CJI Iași nu a găsit soluții ca să plătească o chirie ca muzeul să fie amplasat tot aici.
Theitler nu a intrat doar în posesia acestei clădiri, ci a obținut-o și pe cea de lângă, unde a funcționat Serviciul Român de Informații – Unitatea Militară 0807
Carol Theitler nu a intrat doar în posesia acestei clădiri, ci a obținut-o și pe cea de lângă, unde a funcționat Serviciul Român de Informații (SRI) – Unitatea Militară 0807. Numai că cei de la SRI au fost nevoiți să părăsească imobilul după retrocedare, cu toate că era încheiat un acord de folosință gratuită cu primăria pe o perioadă de 15 ani (1999-2014). Deși cei de la SRI au vrut să mai rămână în imobil, primăria nu a fost de acord să platească o chirie lunară către Theitler și a grăbit plecarea angajaților instituției. În casa retrocedată lui Theitler a funcționat între 1908 și 1918 sediul Societății de Ajutor Reciproc „Unirea”, sediile Sindicatului Muncitorilor Tipografi din Iași și al Sindicatului Lucrătorilor Tipografi din București refugiați în timpul Primului Război Mondial.
Firme de IT, chiriașe în cele două clădiri
Imobilul în care a funcționat SRI se află în strânsă legătură cu clădirea Muzeului Teatrului. Theitler a intrat în posesia clădirii în 2008, după ce în 2003 a revendicat-o în mod oficial. Astfel, s-a ajuns ca obiecte ce făceau parte din istoria Teatrului Național (TNI) „Vasile Alecsandri” din Iași, fondat la 1860, să fie transportate și înghesuite în podul Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași din Copou, unde s-au degradat iremediabil.
Cu toate că s-au purtat tratative pentru ca imobilul să poată deveni și sediul unor importante instituții, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Atunci, proprietarii clădirii situate în centrul Iașului acceptau să o închirieze pentru activități exclusiv culturale, la o chirie modică. Numai că s-a ajuns ca în clădire să funcționeze acum sediul unor firme de IT.
Carol Theitler, descendent al unei familii de evrei, a revendicat, în anul 2001, Hotelul „Traian” și încă alte 15 case și terenuri situate în diverse zone ale orașului.
Pe strada Vasile Alecsandri a fost Mănăstirea „Sfântul Ilie”
Pe strada unde se află fostul Muzeu al Teatrului a fost amplasată și fost mănăstire „Sfântul Ilie”, de pe la 1620, cu chilii, clopotniță și o casă cuprinzătoare la spate, unde-i acum Biblioteca Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa”. Dincolo de ea venea așezarea Vornicului Vasile Alecsandri. Acesta, tatăl poetului, trecut prin felurite dregătorii datorită priceperii sale (medelnicer, spătar, postelnic), a cumpărat locul de la unchiul său Iordache Alecsandri, cu tot cu clădirea construită prin 1780, potrivit plăcii de pe zid cu însemnele Muzeul Teatrului. Deoarece în acest loc a copilărit și a trăit ani îndelungați Vasile Alecsandri, „părintele Teatrului cult românesc”, în 1970 s-a propus introducerea clădirii în Lista Monumentelor Istorice și transformarea sa în muzeu al teatrului.
Momentul era prielnic, căci se apropia și aniversarea a 160 ani de la primul spectacol în Limba română, organizat la 27 decembrie 1816 de cărturarul Gheorghe Asachi. Propunerea a fost aprobată de conducerea județeană și de minister. Între anii 1972-1974 s-a efectuat restaurarea clădirii de către specialiștii Direcției Monumentelor Istorice și s-au adunat exponatele, multe de la familia muzicologului Teodor Burada, de la teatru și familiile actorilor. La 26 decembrie 1976, în ziua a doua de Crăciun, a avut loc inaugurarea primului Muzeu al Teatrului Românesc (unul dintre puținele existente în Europa).