Poveste cusută cu ață albă! Un bebeluș de 2 ani ar fi fost abandonat de mamă în brațele unui cerșetor din Iași. Părinții neagă totul! – GALERIE FOTO

25 ian. 2023, 02:00,
Dragoș SAVIN /Codruța ȘOROAGA, în Titlurile zilei

Poveste cusută cu ață albă în cazul unui bebeluș de 2 ani. Luni, 23 ianuarie 2023, polițiștii locali au fost sesizați că o minoră de 1 an și 4 luni a fost abandonată de mamă în brațele unei persoane care locuiește într-un adăpost improvizat din cadrul fostei Fabrici de Țigarete. Tatăl copilului susține contrariul, precizând că va face tot posibilul să-și recupereze copilul, care în prezent se află în Centrul de Plasament „Veniamin Costache” Iași

Luni, 23 ianuarie 2023, în jurul orei 18:20, polițiștii din cadrul Serviciului 1, împreună cu polițiștii din cadrul Secției 1 – Poliția Municipiului Iași și cei ai Secției 6 – Poliția Municipiului Iași s-au deplasat la o locuință improvizată, unde, într-adevăr, au descoperit o fetiță de 1 an și 4 luni. Polițiștii au sesizat  reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Iași (DGASPC), iar un asistent social a verificat situația minorei, care a fost transportată și instituționalizată în Centrul de Plasament „Veniamin Costache” Iași.

Un bebeluș de 2 ani ar fi fost abandonat de mamă în brațele unui cerșetor din Iași! Minorul a fost preluat de reprezentanții DGASPC Iași

Apelul la 112 a fost făcut de Costică Gangal, care locuiește într-o locuință improvizată din fosta Fabrică de Țigarete. La circa 10 minute după ce Gangal a sunat la poliție, mama copilului, Oana Țurcanu, a revenit în locul în care lăsase fetița, spunând că este vorba de o neînțelegere și că în niciun caz nu vrea să-și abandoneze copilul.

„În seara zilei de 23 ianuarie, anul curent, în jurul orei 18:20, la Dispeceratul Poliției Locale Iași a apelat un cetățean care sesiza că într-un adăpost improvizat, în clădirea fostei Fabrici de Țigarete, se află o persoană fără adăpost căreia i-a fost încredințată spre îngrijire o minoră în vârstă de aproximativ 2 ani.

La fața locului s-au deplasat polițiștii locali din cadrul Serviciului 1, împreună cu polițiștii din cadrul Secției 1 – Poliția Municipiului Iași și cei ai Secției 6 – Poliția Municipiului Iași, constatând că cele sesizate se confirmă. Prin Dispeceratul Poliției Locale Iași a fost informată DGASPC Iași, care a dirijat un asistent social la fața locului și a preluat cazul.

În urma verificării situației de fapt, a fost necesară extragerea minorei – în vârstă de 1 an și 4 luni – din mediul în care locuia (fără niciunul dintre părinți). A fost transportată și instituționalizată în Centrul de Plasament «Veniamin Costache» Iași”, a relatat Poliția Locală Iași.

Fetița se află în prezent într-un centru DGASPC, dar, deoarece are sub 7 ani, va ajunge în grija unui asistent maternal.

„Urmează ca situația sa să fie evaluată, apoi se vor lua măsurile care se impun. Eventual va ajunge în grija un asistent maternal. Mama va putea să ia copilul doar dacă îndeplinește anumite criterii”, a declarat Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt al DGASPC Iași.

Costică Gangal: „Nu pot să stau în dărâmături cu copilul”

O persoană care locuiește în zonă a precizat că atât Costică Gangal, cât și cumnatul său trăiesc în niște locuințe improvizate și își câștiga existența din colectarea peturilor. Reporterii BZI s-au deplasat în locul din care a fost preluat copilul de către reprezentanții DGASPC Iași, unde au discutat cu Georgel Țurcanu, cumnatul lui Costică Gangal.

„Costică Gangal, cumnatul meu, este plecat să vadă de gazdă pentru fetiță. I-a fost luată fetiță aseară. E copilul lui, Gangal Carina Parascheva. E crescut de el, e trecut în acte, doar că nu e căsătorit cu sora mea. Ei au stat aici, știu când a rămas sora mea însărcinată. Cine a făcut declarații nu a știut ce vorbește. Fata a stat la mine câteva zile cât și-a căutat gazdă.

Are condiții, e curat, are panouri solare, dar cineva a făcut reclamație ca să-i facă rău. Acum i-a dat termen până joi să-și găsească un loc în care să stea. Vor să se mute acolo toți trei, el nu o să renunțe niciodată la fată, e sufletul lui”, a precizat cumnatul lui Costică Gangal, Georgel Țurcanu.

Costică Gangal a precizat că fetița sa a locuit până nu demult în comuna Movileni, județul Iași, unde era îngrijită de mama sa, Oana Țurcanu, dar și de mai multe rude, el vizitându-și copilul și concubina o dată la câteva zile. Dorind să-și găsească o chirie în care să poată locui toți trei, ca o familie, Costică Gangal a adus minora pentru câteva zile în Iași, timp în care a stat într-o locuință improvizată, în fosta Fabrică de Țigarete. Aceasta a fost doar o soluție de compromis, tatăl precizând că minora a fost în permanență bine îngrijită.

„Abia am adus fetița în Iași. Ea locuia cu mama mea și cu soția, în comuna Movileni. Fetița nu trăia în locuința de lângă fabrică. Eu am umblat după o chirie, găsisem ceva, dar nu era pe placul nostru, nu avea apă, căldură, așa cum trebuie pentru un bebeluș.

Nu pot să stau în dărâmături cu copilul, dau un ban, dar să stau în condiții. Eu muncesc, nu pot să stau cu copilul, o vedeam o dată la două, trei zile. Eu cumpăr câte șapte cutii de lapte pentru copil, scutece, banii ăștia trebui să-i facă cineva, e foarte greu. Fetița nu este bolnavă, nu este bătută, e îngrijită, spălată.  Am plătit și bonă la fetiță, că mama ei e însărcinată și nu se poate ocupa în permanență de ea”, declarat Costică Gangal.

Costică Gangal susține că bebelușul său de aproape 2 ani în niciun caz nu a fost abandonat. Bărbatul face acum tot posibilul pentru a-și găsi o locuință, astfel încât să-și poată recupera copilul.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *