Prima pagină » Sanatate » Terapii alternative » Pana la urma, chiar poti slabi prin sport?
Pana la urma, chiar poti slabi prin sport?

Pana la urma, chiar poti slabi prin sport?

17 iun. 2020, 06:31,
BZI.ro, în Sanatate

Poti slabi prin sport? Unul dintre primele reflexe pentru a pierde in greutate este sa faci sport. Dar este eficient in eliminarea grasimilor? Si daca da, in ce conditii? Expertul Laurent Philippe, profesor de sport si antrenor, le-a explicat pentru Sante Magazine.

Sportul te face sa slabesti? „Intr-un fel, da”, spune Laurent Philippe, profesor asociat de sport. Sau mai exact, activitate fizica regulata. Dovada: la inceputul secolului trecut, mancam echivalentul a 3000 de calorii pe zi, fara a suferi de supraponderare. Oamenii erau activi, mersul, gradinaritul… Astazi, sportul este cea mai buna solutie pentru a compensa stilul nostru de viata sedentar, cu conditia sa avem o dieta echilibrata”. Acest ultim punct este esential si conditioneaza pierderea in greutate de durata.

Poti slabi prin sport? Sporturi de anduranta

„Daca aveti un program strict si trebuie sa faceti alegeri, veti opta pentru un sport de anduranta, care are avantajul de a „cheltui” multe calorii. In plus, sporturile de anduranta sunt simple tehnic si accesibile pentru cei mai multi dintre noi. Printre ele: alergarea, usor de practicat, dar care se poate dovedi traumatica pentru articulatii; inot, cu conditia sa inoti dinamic; mersul cu bicicleta: 2 ore de ciclism echivaleaza cu o ora de alergare.

Inainte de a face exercitii fizice, calculati-va ritmul cardiac maxim

Pentru a pierde in greutate, este necesar sa practicati un sport de cel putin 3 ori pe saptamana, in proportie de 45 de minute pe sesiune. Efortul trebuie sa fie moderat, dar constant: trebuie sa atingeti, fara a depasi, 60 – 70% din frecventa cardiaca maxima. Un ritm usor durabil pe toata durata exercitiului si care permite organismului sa isi atraga rezervele de grasime. „Initial, corpul pompeaza grasimile care sunt in sange, inainte de a elimina grasimile subcutanate”, precizeaza Laurent Philippe.

Pentru a calcula frecventa cardiaca maxima, scadeti varsta de la frecventa cardiaca de referinta (220). De exemplu: 220 – 50 de ani = 170.

Poti slabi prin sport? Gaseste-ti ritmul si provoaca-ti limitele

Regularitatea este esentiala. Dupa orice efort, exista o perioada de supracompensare (organismul inregistreaza efortul depus si va lucra cateva zile la un „nivel” superior), care trebuie folosit pentru a progresa. Cu toate acestea, daca te antrenezi doar o data pe saptamana, pierzi capitalul „de forma” al sesiunii precedente. „Cand simtim ca exercitiile fizice au devenit usoare, inseamna ca organismul s-a obisnuit sa faca exercitii fizice, adauga Laurent Philippe si ca cheltuieste mai putine calorii decat inainte pentru acelasi efort. Atunci stii ca trebuie sa cresti durata sau intensitatea exercitiului.”

Sportul, o practica pentru viata!

Vestile bune? Cu cat exersezi mai mult, cu atat slabesti mai mult, chiar si in repaus, muschii fiind mari consumatori de energie. Vestea mai putin buna: de indata ce te opresti, corpul isi pierde foarte repede masa musculara si devine din nou moale. „Cand ati pierdut greutatea dorita, trebuie sa gasiti o motivatie suficienta pentru a continua sportul pe viata!”, spune Laurent Philippe.

Pentru a realiza acest lucru, poate fi inteligent sa faci sport cu un partener, dar si sa-ti stabilesti obiective participand, de exemplu, la competitii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *