Prima pagină » Magazin » Poti sa PACALESTI aparatul etilotest si pe politist daca ai urcat BAUT la volan?

Poti sa PACALESTI aparatul etilotest si pe politist daca ai urcat BAUT la volan?

15 iul. 2014, 12:46,
Echipa BZI.ro în Magazin
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:445333;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Politistii Serviciului Rutier se confrunta zi de zi cu o multime de soferi care se urca la volan, dupa ce au consumat un paharel de „ceva”, suficient, cred ei, cat sa nu le scoata la iveala o alcoolemie ridicata in cazul unui control, scrie cugetliber.ro. Pentru orice eventualitate, in cazul in care aparatul Dragger indica o alcoolemie ridicata, cei mai multi dintre ei vin cu explicatii ce, in timp, au ajuns la rang de mit.

Citeste si: Sofer beat in ultimul hal prins la volan de polistitii de frontiera. Ce alcoolemie avea

Un exemplu recent, in care o astfel de legenda a fost folosita drept explicatie pentru existenta alcoolului in organism, este cel al cantaretului de muzica usoara Gheorghe Gheorghiu. Weekend-ul trecut, artistul a fost prins in trafic, conducand in stare de ebrietate. In urma verificarii facute cu aparatul etilotest, politistii au constatat ca Gheorghiu avea o alcoolemie de 0,16 la mie. Explicatia lui a fost aceea ca a mancat o salata inainte de a se urca la volan.

Este totusi posibil ca otetul dintr-o salata sa indice existenta unei cantitati de alcool in aerul respirat? Bineinteles ca nu. „Gradele din otet, indiferent de care este acesta, sunt acetice, nu alcoolice. Daca cineva consuma prea mult otet, cel mai probabil, se va alege cu un ulcer, nicidecum cu o stare de ebrietate”, a explicat comisarul-sef Gabriela Iacob, seful Biroului Rutier Mangalia si cea care a coordonat controlul in urma caruia a fost prins Gheorghe Gheorghiu. Explicatia este simpla: otetul nu este un alcool, ci un acid provenit din fermentatia alcoolului.

Citeste si: Acest sofer nu ar merita sa mai conduca! A pus in pericol sute de persoane

Nici daca ar fi incercat explicatia cu mancatul merelor verzi, soferul n-ar fi reusit sa convinga pe cineva ca nu a baut inainte de a se urca la volan. Mitul este acela ca, dupa ce au fost consumate, merele verzi pot avea un efect de fermentatie in stomac, ceea ce poate cauza existenta alcoolului in organism. „Merele verzi nu se fac tuica in organism si nici alte fructe. Nu suntem alambicuri”, a mai spus Gabriela Iacob.

Acelasi lucru este valabil si pentru cei care au baut, dar sustin ca au mancat gogonele murate sau castraveti murati. „Otetul dintr-o salata, merele verzi sau muraturile nu au absolut nicio relevanta la o testare cu etilotestul sau la o analiza de sange. Alcoolemia depistata provine strict din alcoolul pur consumat”, a explicat si medicul legist Mihai Onciu, seful Serviciului de Medicina Legala Constanta.

Citeste si: Soferi beti in ultimul hal prinsi la volan de politistii ieseni

De asemenea, cei care cred ca pot consuma alcool si apoi pot masca acest lucru mestecand cateva fire de patrunjel, ar trebui sa se gandeasca de doua ori. Patrunjelul nu face decat sa schimbe halena, mirosul emanat prin respiratie. Aparatul Dragger depisteaza prezenta vaporilor de alcool in aerul expirat, nu a mirosului. In concluzie, chiar si doua legaturi de patrunjel, imbibate in mujdei de usturoi, nu elimina concentratia de alcool ce poate fi depistata de un etilotest.
sursa: obiectiv.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 decembrie 2024
28 decembrie 2024