Prima pagină » International » Poți să fii amendat dacă nu mănânci tot din farfurie la restaurant

Poți să fii amendat dacă nu mănânci tot din farfurie la restaurant

16 oct. 2024, 09:57,
George Cristian în International

Poți să fii amendat dacă nu mănânci tot din farfurie la restaurant. Se întâmplă în localurile care practică metoda ”all you can eat”. Taxele practicate pentru cei care iau mai mult decât pot consuma sunt modice și au ca rol educarea clienților și prevenirea risipei.

În România conceptul se numește all inclusive, iar pe litoral 2024 au fost numeroase hoteluri care au practicat această modalitate prin care clienții au mâncarea inclusă în prețul sejurului.Un regim de cazare „all Inclusive” conține de obicei pensiune completă, respectiv cele 3 mese principale asigurate în stil bufet suedez (mic dejun, prânz și cina), dar și băuturi alcoolice și non-alcoolice. Acestor facilități li se pot adaugă, după caz, și alte servicii.

Poți să fii amendat dacă nu mănânci tot din farfurie la restaurant

Poți să fii amendat dacă nu mănânci tot din farfurie la restaurant. Se întâmplă în numeroase localuri din afara țării. Tot mai multe restaurante de tip „all you can eat” au început să introducă penalizări pentru clienții care își umplu farfuriile și nu consumă toată mâncarea. Cei care nu reușesc să termine ce au luat de la bufet trebuie să plătească o taxă, menită să reducă risipa alimentară.

În multe restaurante de acest tip, clienții lacomi care lasă resturi în farfurie trebuie să plătească o sumă suplimentară la plecare. Această măsură, deja bine cunoscută în Europa, are un scop educativ și vizează descurajarea risipei de alimente.

De exemplu, la un local din Marea Britanie, The Star Inn Vogue, clienții care nu își termină mâncarea trebuie să achite o taxă de 2,4 lire (aproximativ trei euro). Proprietarul pub-ului, Mark Graham, a implementat această taxă simbolică după ce a observat cât de multă mâncare ajunge să fie aruncată. El a explicat că orice bucătar s-ar simți ofensat de risipa excesivă. Graham a adăugat că, în cazul bufetului cu carne, clienții își aleg singuri porțiile și ar trebui să fie responsabili, așa cum ar fi atunci când mănâncă acasă la bunici, unde nu ar lăsa nimic pe farfurie.

China a dat lege în legătură cu acest tip de practică

În Germania, un restaurant chinezesc percepe o taxă de 2 euro pentru clienții care lasă mai mult de 100 de grame de mâncare neconsumată în farfurie. Alte restaurante din această țară au introdus măsuri similare, iar deși inițial au fost criticate, acestea au primit ulterior susținerea autorităților.

În China, sub conducerea președintelui Xi Jinping, a fost inițiată o campanie numită „Farfuria curată”, cu scopul de a combate risipa alimentară. Această campanie a apărut ca o necesitate, având în vedere resursele limitate ale țării și numărul mare de locuitori, care depășește 1,4 miliarde.

Indiferent de suma percepută pentru risipa de mâncare, aceste măsuri reflectă o atenție sporită față de un consum mai responsabil la nivel global.

Conceptul de restaurant all-you-can-eat presupune o ofertă în care clienții plătesc o sumă fixă pentru a consuma o cantitate nelimitată de mâncare, servindu-se de obicei de la un bufet variat. Această abordare încurajează explorarea unui număr mare de preparate fără a fi constrâns de porții individuale sau costuri suplimentare pentru fiecare fel. Modelul este atractiv pentru cei care doresc o experiență culinară diversificată și se bazează pe ideea că unii consumatori vor mânca mai puțin decât valoarea reală a mesei lor, compensând astfel costurile pentru cei care consumă mai mult. Așadar, cu aceste beneficii trebuie să fii atent să nu fii amendat dacă nu mănânci tot din farfurie la restaurant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`