Înainte de a administra algocalmin la câini, pentru a le alina durerea, mai gândește-te. Medicamentele de uz uman sunt periculoase și pot chiar să ducă la moartea animalelor de companie.
Chiar dacă algocalminul te ajută când ai o durere, o singură pastilă poate să-i provoace o reacție gravă câinelui sau chiar moartea. Medicamentele de uz uman nu sunt concepute pentru organismul firav al animalelor. Fiindcă metabolismul câinilor nu procesează substanțele în același mod, ele pot duce la boli serioase de ficat, rinichi sau alte organe.
Singurul în măsură să prescrie medicamentele și dozele potrivite pentru animalul tău de companie este medicul veterinar. Doar el știe ce tratament să-i administreze câinelui când are dureri sau febră.
Algocalmin la câini: Top 10 cele mai toxice medicamente pentru animale
Chiar dacă nu există o contraindicație expresă, nu poți să îi dai algocalmin animalului tău de companie, în lipsa unei recomandări făcute de medicul veterinar. I-ar putea face mai mult rău decât bine. Și, pentru că știm că îți iubești nespus câinele, iată o listă cu medicamente, care i-ar putea provoca grave probleme de sănătate.
Anti-inflamatoare nesteroidiene
Acestea cuprind o gamă largă de medicamente, printre care menționăm: ibuprofen, diclofenac sau naproxen. O singură pastilă de acest tip i-ar putea provoca animalului ulcer gastric și intestinal. De asemenea, se poate ajunge la insuficiență renală sau hepatică.
Acetaminofen
Această substanță se găsește în paracetamol, un antialgic și antipiretic, întâlnit în aproape toate casele românilor. La câini, ca și la pisici, poate determina insuficiență hepatică, dar și anemie.
Antidepresive
În unele situații, medicul veterinar poate recomanda antidepresive animalului de companie. Însă, dacă sunt administrate în dozajul incorect, pot determina apariția unor grave probleme de sănătate. Pot provoca vomă, ritm cardiac mărit, febră, dezorientare, convulsii și vocalizări.
Metilfenidat
Această substanță se regăsește în tratamentul pentru ADHD la copii. O doză, fie ea cât de mică, poate provoca animalului convulsii, aritmii cardiace, hipertensiune arterială și febră.
Fluorouracil
Medicamentul este utilizat în tratamentul împotriva cancerului, pentru tumorile superficiale ale pielii. Această substanță îi pot provoca animalului vomă, convulsii severe, stop cardiac și deces.
Anti-diabeticele
Aceste medicamente pot produce scăderi bruște ale glicemiei, cu urmări grave: dezorientare, lipsa coordonării şi convulsii.
Benzodiazepinele
Cunoscute ca pastile pentru somn, acestea pot determina la câine apariția agitației, necoordonare, respirație încetinită. La pisici poate duce la insuficiență hepatică.
Beta-blocante
Aceste medicamente sunt utile pentru om, în cazul hipertensiunii arteriale. Pentru animale, în schimb, produc o scădere gravă a tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac, punând viaţa în pericol.
Pseudoefedrina
Este o substanță întâlnită în soluțiile nazale. La animale provoacă hiperactivitate, ritm cardiac şi tensiune mărită. Poate chiar să determine apariția febrei.
Derivaţi ai vitaminei D
Aceștia sunt folosiți în tratamentul psoriazisului. La câini și pisici provoacă creşteri însemnate ale calciului din sânge. Astfel că, duc la apariția vomei, la lipsa apetitului, a urinării dese și la sete excesivă.
Foarte prost articolul. Sub orice limita, execrabil.