Multe dintre persoane se confruntă cu întrebarea „Poți muri de la anemie?“, boală care afectează o bună parte din populația lumii. Anemia este explicată ca și scăderea numărului de eritrocite din sânge și poate avea cauze multiple, că de exemplu, afecțiuni ereditare, deficit de minerale și vitamine din corp.
Această boală de sânge poate apărea și în urma infecțiilor netestate, de cele mai multe ori, infecții apărute la nivelul tractului renal și genital. Se manifestă în diverse forme ce pot diferi de la un pacient la altul, iar simptomele cele mai întâlnite sunt stările de oboseală cronică, durerile de cap, amețeli și greață.
Poți muri de la anemie? Frica tuturor pacienților ce au deficit de eritrocite în sânge
Eritrocitele sunt cunoscute în popor ca și celule roșii ce ajută la coagularea sângelui, menține consistența acestuia și ajută în transportul oxigenului prin circulația sangvină mică. Scăderea celulelor roșii din organism fac ca funcțiile vitale să sufere modificări în bună lor funcționare. Apare durerea în piept, respirația este îngreunată și tensiunea arterială poate fluctua cu ușurință. Pacienții suferă și de pulsații la nivelul urechii, schimbarea culorii piele și stări de leșin.
Această afecțiune apare în urma deficitului de vitamine și minerale din organism, fier, calciu sau acid folic. Poate fi un simptom al bolilor cardiovasculare, dar și un efect al cancerului.
Celulele roșii conțin substanța care este numită hemoglobină care dau culoarea de roșu aprins al sângelui. Anemia este o boală transmisibilă prin genă, de la părinți la copii, însă, în România sunt foarte puține cazuri de acest tip. În cazul gravidelor care au suferit de scăderea numărului de eritrocite sau metabolismul a avut de suferit în timpul sarcinii, viitoarei mămici i se administrează tratamente pe bază de fier pentru a echilibra depozitele de minerale. În acest mod, copilul până la vârsta de 6 luni este ferit de orice problemă de sănătate. Imunitatea și anticorpii se capătă automat prin alăptarea cu lapte matern.
În cauze extreme, când această boală nu este tratată corespunzător, întrebarea „poți să mori de anemie?“ macină tot mai mult pacienți. Creierul poate ceda primul, urmat de inimă și plămâni. Durerile în piept, palpitațiile și pulsațiile în ureche pot ajunge să fie greu de suportat, apare senzația de sufocare și de stare de oboseală cronică.
Cum putem trata natural anemia, sfaturi din bătrâni care echilibrează depozitele de minerale din corp
Remediile naturale pentru a trata în mod rapid și eficient această boală de sânge sunt pe bază fier. Se pot lua suplimente care conțin vitamina B12 sau în cazuri grave se administrează injecții sau se efectuează transfuzii de sânge.
Alimente precum pâinea albă, orezul, produsele cu un conținut ridicat de zahăr reduc depozitele de fier din organism. Specialiștii recomandă consumul de fructe și legume, o dietă bogată în minerale care să echilibreze aportul de substanțe pierdut în boala generației, anemia. Această rețetă pentru a crește numărul de celule roșii trebuie urmată timp de cel puțin 5 zile. Laptele este un alt aliment recunoscut în tratarea anemiei. Spanacul, fasolea, broccoli sau cartofii dulci sunt câteva dintre legumele care țin în echilibru metabolismul corpului uman. Consumul zilnic de cafea poate susține corpul în parametri normali.
Băile în apă rece, exercițiile de respirație dar și plimbările în natură sau prin salină reduc riscurile de anemie. Sucurile care conțin citrice, roșii sau sfeclă sunt recomandate pentru a preveni această afecțiune și pentru a îndepărta gândurile întrebării „Poți muri de la anemie?“.