Prima pagină » Sanatate » Poți fi purtător de varicelă dacă ai avut recent boala? Află ce se întâmplă atunci când ne îmbolnăvim de vărsat de vânt!

Poți fi purtător de varicelă dacă ai avut recent boala? Află ce se întâmplă atunci când ne îmbolnăvim de vărsat de vânt!

12 feb. 2025, 09:40,
Redacția BZI în Sanatate

Poți fi purtător de varicelă chiar dacă ai avut recent boala, deoarece virusul varicelo-zosterian rămâne activ pentru o perioadă de timp. Această afecțiune este o infecție extrem de contagioasă, iar transmiterea ei poate continua chiar și după ce simptomele principale dispar.

Varicela este o boală extrem de contagioasă, cauzată de virusul varicelo-zosterian. Mulți cred că, odată vindecați, nu mai reprezintă un risc pentru ceilalți. Totuși, poți fi purtător de varicelă dacă ai avut recent această infecție, chiar și după dispariția erupției cutanate.

Poți fi purtător de varicelă dacă ai avut recent boala?

Varicela este o boală foarte contagioasă cauzată de virusul varicelo-zosterian (VZV). Virusul se răspândește cu ușurință de la persoanele cu varicelă la alții care nu au avut niciodată boala sau nu au fost niciodată vaccinați. Dacă o persoană are varicelă, până la 90% dintre persoanele apropiate acelei persoane care nu sunt imune se vor infecta și ele. Virusul se răspândește în principal prin contactul apropiat cu cineva care are varicelă.

O persoană cu varicelă este considerată contagioasă începând cu 1 până la 2 zile înainte de debutul erupției cutanate până când toate leziunile de varicelă s-au format (crusta). Persoanele vaccinate care fac varicela pot dezvolta leziuni care nu fac cruste. Aceste persoane sunt considerate contagioase până când nu mai apar leziuni noi timp de 24 de ore.

Virusul varicelo-zosterian provoacă și Zona Zoster. După varicela, virusul rămâne în organism (latent). Oamenii dezvoltă zona zoster atunci când VZV se reactivează în corpul lor după ce au avut deja varicelă.

Persoanele cu zona zoster pot răspândi VZV persoanelor care nu au avut niciodată varicelă sau care nu au primit niciodată vaccinul împotriva varicelei. Acest lucru se poate întâmpla prin contactul direct cu lichidul din veziculele cutanate cu zona zoster. Dacă se infectează, vor dezvolta varicelă, nu zona zoster.

Este nevoie de aproximativ 2 săptămâni (de la 10 la 21 de zile) după expunerea la o persoană cu varicelă sau zona zoster pentru ca cineva să dezvolte varicela. Dacă o persoană vaccinată face boala, o poate răspândi și altora. Pentru majoritatea oamenilor, a face varicela o dată oferă imunitate pe viață. Este posibil să faceți varicela de mai multe ori, dar acest lucru nu este obișnuit.

Cauzele care provoacă Zona Zoster

Zona Zoster este cauzată de reactivarea virusului varicelo-zosterian, același virus care determină varicela. Nu poți face zona zoster dacă nu ai avut varicelă, însă oricine care a avut varicelă poate să facă zona zoster. Majoritatea adulților au avut varicelă în copilărie, înainte de apariția în anii ’90 a vaccinului varicelic care protejează acum împotriva vărsatului de vânt. Iată ce alte afecțiuni pot indica petele roșii de pe piele care provoacă mâncărimi.

După ce manifestările de varicelă dispar, virusul va rămâne pentru totdeauna în organism, la nivelul sistemului nervos. Timp de zeci de ani, virusul va fi în stare „dormantă”, adică va fi inactiv. La un moment dat, mai târziu în viață, virusul se va reactiva și va determina apariția zonei zoster.

Virusul activ va traversa de-a lungul nervului până la piele, până în zona unde acesta transmite semnalele nervoase senzitive, această sonă de piele numindu-se dermatomer. De aceea, pacientul va simți inițial la nivelul pielii o senzație de arsură sau de furnicături.

Ulterior, odată ce virusul ajunge la piele, va apărea erupția caracteristică cu vezicule care vor avea o distribuție specifică, în banda de piele corespunzătoare dermatomerului, localizată doar pe o jumătate a corpului. Prin urmare, pentru sănătatea celor din jur este important să știi că poți fi purtător de varicelă dacă ai avut recent această infecție.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025 se anunță pe 31 martie. Unde pot elevii să-și vadă notele
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Descoperirea care schimbă tot. Formă de viață necunoscută: Prototaxites
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Imaginile video cu Mario Iorgulescu, care petrecea cu femei, au înnebunit-o de furie pe Melek Minca. Soția șoferului omorât susține că a luat o decizie radicală
Playtech.ro
Radare trafic! Unde au voie să se ascundă polițiștii şi când poți contesta amendă, de fapt
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Veste fabuloasă! 8 milioane de români au bani mai mulţi în contul de care au uitat. Verifică AICI
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
31 martie 2025
31 martie 2025