Prima pagină » Stiri si curiozitati » Poți face pașaportul în alt județ? Află care sunt condițiile

Poți face pașaportul în alt județ? Află care sunt condițiile

20 apr. 2022, 12:01, 3 ,
în Stiri si curiozitati

Din cauza aglomerației de la ghișeele de pașapoarte, multe persoane se întreabă dacă pot face pașaportul în alt județ. Ei bine, se pare că există această posibilitate, însă doar în anumite condiții.

Pașaportul reprezintă un document de identitate pentru călători, eliberat de către guvernul țării cetățenilor săi, care certifică identitatea și naționalitatea titularului său. Acesta este folosit în scopul călătoriilor internaționale și conține elemente de securitate. În unele țări, pașapoartele cuprind elemente de securitate avansate, cum sunt informațiile biometrice. Pașapoartele standard sunt alcătuite din următoarele informații: numele titularului, locul și data nașterii, fotografia, semnătura și alte informații relevante de identificare.

un pașaport în mâna unei persoane

Pașapoartele standard sunt alcătuite din următoarele informații: numele titularului, locul și data nașterii, fotografia, semnătura și alte informații relevante de identificare.

Poți face pașaportul în alt județ?

Potrivit Legii 248/2005, cu modificările ulterioare, cererile pentru pașaport se pot depune la serviciul de pașapoarte de la domiciliu, de la locul de reședință (cu viză de flotant) sau la alt serviciu de pașapoarte, dacă există motive obiective care împiedică deplasarea la serviciul de care aparține domiciliul. Astfel, articolul 15 (1) prevede că paşaportul simplu se eliberează, la cerere, cetăţenilor români care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege şi nu se află în una dintre situaţiile de suspendare a dreptului de a călători în străinătate. De asemenea, cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple se depun personal de către solicitanţi, în ţară, la serviciile publice comunitare pentru evidenţa persoanelor ori la serviciile publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple în a căror rază de competenţă au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, iar în străinătate, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României (art. 15 alin. 2).

Cel de-al treilea alineat al Legii 248/2005 ne spune că, în cazul în care, din motive obiective, solicitantul paşaportului simplu nu se poate prezenta la serviciul public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple de la domiciliu sau reşedinţă, cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple pot fi depuse la cel mai apropiat serviciu public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple.

un ghișeu pentru eliberare de pașapoarte

Potrivit Legii 248/2005, cu modificările ulterioare, cererile pentru pașaport se pot depune la serviciul de pașapoarte de la domiciliu, de la locul de reședință (cu viză de flotant) sau la alt serviciu de pașapoarte, dacă există motive obiective care împiedică deplasarea la serviciul de care aparține domiciliul.

Întrebări frecvente privind pașapoartele

Direcția Generală de Pașapoarte răspunde, pe site-ul oficial pasapoarte.mai.gov.ro, celor mai frecvente întrebări în legătură cu eliberarea de pașapoarte.

„Am nevoie de programare pentru a depune cererea de pașaport?”

Cererile de pașapoarte simple electronice/pașapoarte simple temporare se depun, în țară, preponderent în baza programărilor online efectuate pe platforma www.epasapoarte.ro. În situația în care se întâmpină dificultăți în realizarea unei programări online, există posibilitatea de a accesa un tutorial realizat în acest sens de Direcția Generală de Pașapoarte, ce se regăsește pe prima pagină a site-ului www.pasapoarte.mai.gov.ro. Totodată, vă comunicăm faptul că, în situația în care nu s-a efectuat o programare prealabilă, serviciile publice comunitare de pașapoarte analizează posibilitatea primirii cererii de eliberare a documentului de călătorie prin raportare la intervalele orare neacoperite de programări.

„Cum se poate achita contravaloarea paşaportului?”

În ţară, contravaloarea paşaportului este următoarea: pentru paşaportul simplu electronic – 258 lei, pentru persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani și 234 lei, pentru persoanele cu vârsta mai mică de 12 ani; pentru pasaportul simplu temporar: 96 lei – indiferent de vârstă.

Începând cu data de 07.09.2020, plata contravalorii paşaportului se poate efectua astfel: la casieriile unităţilor CEC Bank, precum şi la staţiile de plată Selfpay ale CEC Bank; online, exclusiv prin platforma de plăţi virtuale Ghiseul.ro prin mandat poştal, în curs de implementare.

Pentru mai multe informații, accesați pasapoarte.mai.gov.ro.

două pașapoarte românești

Direcția Generală de Pașapoarte răspunde, pe site-ul oficial pasapoarte.mai.gov.ro, celor mai frecvente întrebări în legătură cu eliberarea de pașapoarte.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`