Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Poți face Covid-19 de două ori? Ce înseamnă de fapt cazurile de reinfecție
Poți face Covid-19 de două ori? Ce înseamnă de fapt cazurile de reinfecție

Poți face Covid-19 de două ori? Ce înseamnă de fapt cazurile de reinfecție

01 nov. 2020, 10:14,
în Sanatate

Întrebările dacă oamenii au imunitate la SARS-CoV-2 și, dacă da, pentru cât timp, au devenit mai acute acum cand oamenii de știință identifica un număr tot mai mare de persoane care au facut coronavirusul de două ori. O femeie a murit chiar după a doua infecție, potrivit Bloomberg. Poți face Covid-19 de două ori? Ce înseamnă de fapt cazurile de reinfecție?

Câți oameni au fost reinfectați?

O analiza la care lucrează agenția de știri olandeză BNO News a înregistrat 24 de cazuri la nivel global până pe 16 octombrie. Primul caz confirmat, un bărbat de 33 de ani, din Hong Kong, a fost raportat în august. El a dat rezultate pozitive în martie cu simptome ușoare ale Covid-19, boala cauzată de SARS-CoV-2, și a făcut două teste negative câteva săptămâni mai târziu. La patru luni și jumătate după primul eveniment, el a dat din nou test pozitiv, deși nu avea simptome. Singura persoană cunoscută care a murit din cauza unui caz de reinfecție a fost o olandeză în vârstă de 89 de ani, care era în curs de tratament cu chimioterapie pentru un cancer rar al globulelor albe din sânge.

Poți face Covid-19 de două ori? Cum se distinge un caz de reinfecție de un caz de infectie prelungită

Pentru a demonstra reinfecția, oamenii de știință trebuie să izoleze de fiecare dată vinovatul microbian, să verifice amprenta sa genetică și să arate că fiecare infecție a fost cauzată de o tulpină diferită de SARS-CoV-2.

Este neobișnuita reinfectarea cu un virus

Deloc. Doar unii viruși, cum ar fi cel care provoacă rujeola, oferă victimelor ceva apropiat de protecția pe tot parcursul vieții împotriva unui al doilea atac. Virușii obișnuiți care, precum SARS-CoV-2, cauzează boli respiratorii – cum ar fi cei responsabili de răceli și gripă – sunt răspândiți în mare parte din cauza capacității lor de a reinfecta. O serie de factori pot permite repetarea infecției, inclusiv un răspuns insuficient al sistemului imunitar, imunitatea în scădere și o mutație a virusului.

Care este motivul reinfectării cu SARS-CoV-2

Nu este clar, deși rata mutației virusului nu a declanșat până acum probleme mari. Există indicii că infecția oferă o anumită imunitate pentru un timp. Într-un studiu, macacii Rhesus infectați cu virusul păreau a fi protejați împotriva reinfecției atunci când erau expuși unei tulpini identice în faza de recuperare timpurie. O serie de studii au concluzionat că oamenii produc anticorpi timp de până la 7 luni după infecție. Cu toate acestea, nu este clar că prezența lor este suficientă pentru a preveni reinfectarea, iar cercetările au arătat, de asemenea, că nivelul anticorpilor scade rapid, în special pentru cei cu cazuri ușoare. În majoritatea reinfectiilor urmărite de BNO News, pacienții au avut simptome ușoare sau deloc în primă instanță. Timpul dintre infecții a fost de 12 zile. Media a fost de 74 de zile.

Poți face Covid-19 de două ori? Ce se întâmplă la a doua infectare

În 10 din cele 19 cazuri analizate de BNO News, a doua infecție a produs simptome mai grave decât prima și, în cinci cazuri, a produs forme grave. Cercetătorii cred că un motiv ar putea fi faptul că, cu a doua ocazie, pacientul a fost expus la o doză mai mare sau mai virulentă de virus. Nu se știe dacă cei care sunt reinfectați pot transmite virusul altora. Un grup de cercetători recomanda ca cei care au avut COVID-19 să ia aceleași măsuri de prevenție ca toți ceilalți.

Ce spun reinfecțiile despre perspectivele unui vaccin eficient

În primul caz raportat de reinfecție, în care prima formă a fost gravă, a doua a fost ușoara. O teorie este că sistemul imunitar necesită o provocare dură pentru a se pregăti adecvat în fața virusului. Un vaccin ar putea oferi acest antrenament și nu neapărat doar prin producerea de anticorpi. Mai multe vaccinuri experimentale Covid-19 determină producerea unui agent imunitar mai puțin cunoscut, celulele T.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Cum motivează judecătorul de la Curtea de Apel Ploieşti decizia de a anula hotărârea CCR
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Miză uriașă la nivel de autostrăzi. Se cere finalizarea urgentă
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Ion Țiriac a plătit ani de zile o chirie de 2 lei pentru o vilă impetuoasă din București. Miliardarul a recunoscut tot
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Era retragerilor de la bancomat devine istorie. Cum faci rost de numerar dacă îți ții economiile pe card
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`