Prima pagină » Stiri si curiozitati » Poți crește măslin în ghiveci în România? Ce probleme poți întâmpina
Poți crește măslin în ghiveci în România? Ce probleme poți întâmpina

Poți crește măslin în ghiveci în România? Ce probleme poți întâmpina

20 sept. 2023, 13:06,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Măslinul este o plantă cu semnificații spirituale profunde. Dacă dorești să creșteți și voi un măslin în ghiveci, trebuie să știți cum să-i acordați atenția cuvenită. Măslinul este o plantă mediteraneană, obișnuită cu temperaturi ridicate pe tot parcursul anului, astfel că în România poate fi cultivat doar în ghiveci. Acesta nu trebuie confundat cu Măslinul de Dobrogea, care este o specie separată. În funcție de spațiul disponibil în ghiveci, măslinul poate atinge o înălțime de până la 2 metri.

Îngrijirea unui măslin în ghiveci

Dacă doriți să creșteți măslinul direct în pământ, săpați o groapă și adăugați substanțe speciale pentru a ajuta copacul să se prindă cât mai rapid. Dacă solul este greu, adăugați mai mult nisip pentru a facilita drenajul. Dacă creșteți măslinul într-un ghiveci, pregătiți un amestec de sol format din compost, nisip și materie organică, bogat în nutrienți. De obicei, măslinii sunt livrați deja crescuți în ghiveci, astfel încât pot fi plantați în orice moment al anului, cu excepția perioadelor de îngheț. Puteți să creșteți un măslin din sămânță, dar acest proces este de lungă durată, iar când planta va crește, va fi mai degrabă de tip sălbatic decât soiul părinte, necesitând, de asemenea, temperaturi ridicate pentru a germina. Plantați măslinul într-un sol fertil, un amestec de turbă, pământ de pădure și nisip va asigura un drenaj ca la carte. Așezați ghiveciul într-un loc luminos, cu soare direct, deoarece măslinul iubește căldura și lumina.

Planta ar trebui să stea în lumina directă cel puțin 6 ore pe zi. Poziția ideală a apartamentului sau a curții ar trebui să fie îndreptată spre sud. Udați constant, imediat cum observați că suprafața pământului este uscat la 2-3 cm adâncime. Evitați să lăsați apă la nivelul rădăcinilor. Încercați să mențineți și o umiditate ridicată în aer prin pulverizări periodice. În timpul sezonului rece, măslinul intră în repaus și are nevoie de mai puțină apă, iar udările se reduc odată cu scăderea temperaturilor. Temperatura ar trebui să fie menținută sub 10 grade Celsius, dar păstrată în continuare la valori pozitive. Fertilizați cu îngrășământ pentru citrice, care asigură o dezvoltare sănătoasă datorită concentrației mai mari de fier. Dacă măslinul este bine îngrijit, după al treilea an, poate începe să producă și flori. Măslinele apar abia după mai mulți ani și doar dacă planta este polenizată.

Cum poate fi rezolvată problema temperaturilor joase

Măslinii pot tolera seceta, dar trebuie să fie bine udați, deoarece perioadele de secetă specifice primăverii timpurie pot afecta înflorirea și fructificarea. De asemenea, au nevoie de îngrășăminte naturale la fiecare două săptămâni în timpul sezonului de creștere.

În timpul iernilor severe, protejați copacii crescuți în sol deschis cu lână horticolă și aplicați un strat de mulci în jurul bazei copacului. Pentru cei crescuți în ghivece, înfășurați ghiveciul cu folie cu bule sau lână horticolă pentru a proteja rădăcinile de temperaturile scăzute. Măslinii au o creștere lentă și nu necesită tăiere foarte des, cu excepția îndepărtării ramurilor ofilite, subțiri sau bolnave pentru a permite mai multă lumină în centru. Deși frunzele sunt mereu verzi, unele se vor usca, în special la sfârșitul primăverii, pentru a face loc celor noi.

Măslinii pot fi afectați de temperaturile de sub -10°C, aceasta provocând deteriorarea frunzișului și a scoarței. Cu toate acestea, de obicei, există șanse mari ca planta să se refacă, însă producția de fructe ar putea avea de suferit în sezonul următor. Umezeala excesivă poate duce la căderea frunzelor și slăbirea copacului de măslin în ghiveci, deschizând calea pentru boli precum ofilirea sau putregaiul rădăcinii phytophthora. De asemenea, măslinii pot fi afectați de ciuperca de miere, așa că evitați să-i plantați în zonele în care a fost prezentă această boală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *