Prima pagină » Sanatate » Potasiu – Beneficii și rolul acestuia în organism

Potasiu – Beneficii și rolul acestuia în organism

21 iun. 2024, 14:48,
BZI.ro, în Sanatate

Cantitatea majoritară de minerale din organismul uman este dată de potasiu, care are beneficii numeroase tuturor țesuturilor din organism. Acesta este important în creșterea și dezvoltarea armonioasă a organismului.

Potasiu – beneficii pentru organism

Potasiul este un mineral esențial pentru organism, aflându-se pe locul al treilea în topul celor mai abundente minerale din corp. Rolul pe care îl are acest mineral este de a regla fluidele din interiorul celulelor. De asemenea, contribuie la reglarea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac, ajută la digestie, echilibrează nivelul de apa din organism și pH-ul.

Potasiul poate oferi beneficii numeroase, printre care: poate reduce tensiunea arterială, un fapt ce îi poate ajuta pe cei care se confruntă cu hipertensiune, poate reduce riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace și de a face infarct, poate lupta împotriva pietrelor la rinichi, poate contribui la prevenirea osteoporozei, poate reduce retenția de apă (aceasta are loc atunci când excesul de lichide se acumulează in organism).

Potasiul poate fi luat din surse naturale precum legume și fructe, dar și din suplimente alimentare.

Legumele și fructele în care regăsim potasiul sunt: frunze de sfecla, spanac, broccoli, linte, fasole alba, cartofi, dovleac, varza de Bruxelles, roșii, avocado, pepene galben, portocale, banane, kiwi, mango nectarine, migdale, nuci caju, pro, papaya, produse lactate pe baza de plante, apa de cocos.

Acesta se găsește și în alimente de proveniență animală precum: laptele, iaurtul, pești precum somonul si tonul, carnea de pui.

Atunci când dorești să încerci suplimente alimentare sau remedii naturiste, întreabă un medic înainte dacă le poți lua.

Deficitul de potasiu

Corpul nu îl produce în mod natural, singurele modalități prin care îl poți procura sunt din dieta sănătoasă si din suplimentele alimentare.

Lipsa de potasiu din dietă, sau un nivel de potasiu foarte scăzut, poate duce la o afecțiune numită hipopotasemie, ce poate pune viața în pericol. Aceasta se poate identifica cu ajutorul unei analize a potasiului din urină.

Nivelul de potasiu scăzut poate avea următoarele simptome: senzația de oboseală, respirația îngreunată, palpitații, tensiunea arterială foarte scăzută, schimbări ale stării de spirit, simptome ale depresiei, manifestarea constipației, a balonării, greței, vărsăturilor, crampelor abdominale, urinarea in exces, crampe musculare, spasme, rigiditate si slăbiciune pe care o resimți la nivel muscular (toate acestea îți pot pune in dificultate mișcarea, senzații precum furnicăturile sau amorțeala, paralizia mușchilor si bătăi neregulate ale inimii, atunci când exista nivel extrem de redus de potasiu (hipopotasemie).

Nivelul de potasiu crescut in sânge poate duce la o afecțiune ce poartă denumirea de  hiperpotasemie. Nivelul crescut de potasiu se poate observa tot cu ajutorul unei analize la urina. Printre manifestările specifice hiperpotasemiei se află insuficiența respiratorie, modificări EKG, paralizie ascendentă, slăbiciune.

Este important sa iți faci controale de rutină, atât la sânge, cât și la urină, iar printre acestea să se evalueze și nivelul de potasiu. Excesul de potasiu are loc destul de rar, dar se poate manifesta in unele situații și este indicat să te asiguri că nu te confrunți cu acesta.

Nivelul optim de potasiu are beneficii importante pentru organismul uman, acesta variind în funcție de vârstă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *