Prima pagină » Local » Pot ieșenii să amenajeze spațiul verde din jurul blocului? Iată ce riscă locatarii care fac asta

Pot ieșenii să amenajeze spațiul verde din jurul blocului? Iată ce riscă locatarii care fac asta

07 aug. 2024, 02:00,
Petronel Ștefan în Local

În mod surprinzător, majoritatea ieșenilor nu știu cine deține spațiul verde din jurul blocului în care locuiesc. Totuși, oamenii ar trebui să cunoască acest detaliu important, altfel riscă să fie amendați

Pe multe străzi din Iași, observăm spații verzi amenajate în jurul blocurilor, însă acestea sunt în domeniul public al municipiului. Locatarii nu au voie să construiască sau să amenajeze grădini private. Asociațiile de proprietari dețin terenuri, însă este vorba doar de porțiunea de un metru, de lângă blocuri.

Ieșenii nu au voie să amenajeze spațiul verde de lângă bloc

Angajații lucrează, în acest moment, prin cartierele din Iași pentru a amenaja spațiile verzi dintre blocuri. Oamenii și-au construit grădini private chiar pe spațiul verde, deși acest lucru este ilegal. Ieșenii nu au voie să schimbe în vreun fel zona verde de lângă bloc, iar în acest sens riscă să primească amenzi importante.

„Spațiul care aparține asociațiilor de proprietari este doar porțiunea de un metru din jurul blocurilor, unde de obicei este trotuar. Restul, ce vedem spațiu verde, este în domeniul public. Localnicii nu au voie să amenajeze spațiul verde, pot să ajute la întreținerea acestuia, să tundă vegetația, să ude sau să planteze flori, însă este strict interzis să își amenajeze grădini. Noi avem, în această perioadă, o campanie prin cartierele din Iași, unde scoate gardurile dintre blocuri și reamenajăm zona pentru a da un aspect nou, curat. Există și cazuri în care este spațiu privat și nu putem interveni sau în care locatarii unui bloc au căzut de comun acord să amenajeze zona verde, fără să încalce legea”, a transmis Laurențiu Ivan, directorul general Servicii Publice Iași.

Polițiștii verifică modificările

Conform Legii 196 din 2018, nerespectarea regulamentului de bloc aduce amenzi de la 500 și până la 10.000 de lei. Depinde de modul în care proprietarul schimbă locuința sau spațiul verde, fără autorizații sau aprobări. Polițiștii locali intervin în acest sens și aplică sancțiuni în funcție de situație. Ieșenii trebuie să înțeleagă că pentru a avea un oraș frumos și curat trebuie să respecte legislația.

„De patru ani, acționăm în acest sens în urma unei dispuneri din partea Primăriei Iași. Spațiul verde aparține domeniului public, deci oamenii nu au voie să construiască garduri sau grădini private. Dacă spațiul verde este amenajat într-un mod corespunzător și este folosit de toți locatarii, atunci este în regulă, însă dacă primim sesizări, atunci putem aplica sancțiuni în acest sens. Ținem cont că trebuie să avem un oraș sigur, care să fie curat și să arate într-un mod corespunzător”, a precizat Liviu Zanfirescu, directorul general al Poliției Locale Iași.

Spațiul verde de lângă bloc nu poate fi amenajat de către locatari, doar primăria poate interveni în acest sens.

Comentarii
  • Doar locatarii din blocurile vechi au dilema asta. Blocurile noi nu au spatii verzi. Beton peste tot.

  • cetățean ieșean

    Dacă este terenul Primăriei, de ce ne obligă Asociația de Proprietari să plătim tunderea gardului viu?

  • La gara,numai preferential sa pus gazon..pe Arcu,in fata dar si in spatele blocului la gunoiera.Frumos,nimic de spus dar..dar cine locuieste acolo??Pe celelalte strazi..si noi platim impozit slava domnului!! Parcul de joaca cand? Numai peticeli..fotografii la peticeala..Au trecut alegerile…

  • La gara,numai preferential sa pus gazon..pe Arcu,in fata dar si in spatele blocului la gunoiera.Frumos,nimic de spus dar..dar cine locuieste acolo??Pe celelalte strazi..si noi platim impozit slava domnului!! Parcul de joaca cand? Numai peticeli..fotografii la peticeala..Au trecut alegerile…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
08 august 2024
08 august 2024